Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

600 mililitrów

600 mililitrów

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane i umyte ziemniaki, boczek i cebulę kroimy w małą kostkę. Pietruszkę siekamy, przygotowujemy bulion: do wrzątku dodajemy bulionetkę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, mieszamy.

Krok 2

W woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek, podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy ziemniaki, cebulę i masło i smazymy ok 7 minut na mocnym ogniu.

Krok 3

Gotowe zalewamy bulionem i mlekiem i dusimy ok 10 minut, dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu. Na koniec dodajemy pesto i posiekaną pietruszkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Flaczki wołowe
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej