Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym

Autor: Edyta Chojnowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

2 sztuki

100 gramów

1 łyżka

1 łyżka

600 mililitrów

600 mililitrów

1 szklanka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane i umyte ziemniaki, boczek i cebulę kroimy w małą kostkę. Pietruszkę siekamy, przygotowujemy bulion: do wrzątku dodajemy bulionetkę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, mieszamy.

Krok 2

W woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek, podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy ziemniaki, cebulę i masło i smazymy ok 7 minut na mocnym ogniu.

Krok 3

Gotowe zalewamy bulionem i mlekiem i dusimy ok 10 minut, dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu. Na koniec dodajemy pesto i posiekaną pietruszkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej