Zupa ziemniaczana z boczkiem, makaronem i pesto bazyliowym
łatwe
9 osób zapisało
Składniki
5 sztuk
2 sztuki
100 gramów
1 łyżka
1 łyżka
600 mililitrów
600 mililitrów
1 szklanka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obrane i umyte ziemniaki, boczek i cebulę kroimy w małą kostkę. Pietruszkę siekamy, przygotowujemy bulion: do wrzątku dodajemy bulionetkę, Bulion na włoszczyźnie Knorr, mieszamy.
Krok 2
W woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy boczek, podsmażamy kilka minut, następnie dodajemy ziemniaki, cebulę i masło i smazymy ok 7 minut na mocnym ogniu.
Krok 3
Gotowe zalewamy bulionem i mlekiem i dusimy ok 10 minut, dodajemy makaron i gotujemy do miękkości makaronu. Na koniec dodajemy pesto i posiekaną pietruszkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej