Co zrobić ze śliwek na zimę?
W okresie letnim zazwyczaj zanurzamy się w nadmiarze świeżych owoców, by w zimie wracać myślami do ich orzeźwiającego smaku. Jednym z takich owoców są śliwki, które wcale nie muszą pozostawać jedynie letnią przyjemnością. Jeśli zastanawiacie się, co można zrobić ze śliwek na zimę, to trafiliście w dobre miejsce!
Przetwory na zimę, czyli konfitury, dżemy i powidła
Co zrobić ze śliwek na zimę? Doskonale nadadzą się do przygotowania wyjątkowych konfitur, aromatycznego dżemu i gęstych powideł. Konfitury i dżemy ze śliwek świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapki, ale również możemy użyć je do ciast, a nawet do dań mięsnych!
A co można zrobić ze śliwek węgierek na zimę? Nic innego, jak właśnie powidła! Wystarczą jedynie śliwki i cukier, a do smaku możecie spróbować dorzucić tabliczkę ulubionej czekolady. Powidła w wersji tradycyjnej sprawdzą się świetnie w ciastach takich jak kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i pianką. Palce lizać!
Jak zrobić kompot ze śliwek na zimę?
Jeśli dalej myślicie „co ze śliwek na zimę?”, przedstawiamy kolejny sposób na zatrzymanie smaku lata, czyli kompot ze śliwek!
Jak zrobić kompot ze śliwek? Będziecie potrzebować trochę śliwek, wodę oraz cukier. Śliwki należy dokładnie umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na mniejsze części. Następnie w dużym garnku zagotujcie wodę i dodajcie do niej cukier, mieszając do czasu, aż ten się rozpuści. Potem wystarczy wsypać pokrojone śliwki. Taką mieszankę należy gotować na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż do czasu uzyskania pożądanej konsystencji kompotu. Gdy nasz kompot będzie już gotowy i ostudzony, wystarczy przecedzić go, by pozbyć się resztek owoców i można pić!
Komentarze (0)