Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
5 cm
2 sztuki
300 mililitrów
260 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 ziarna
2 ziarna
0.5 pęczka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz dojrzałe mango i pokrój je w grubą kostkę. Owoc oprósz solą i ułóż na durszlaku, tak aby sok, który wycieknie, można było łatwo usunąć, a następnie włóż owoc do lodówki na noc. Po tym czasie opłucz kawałki owocu pod bieżącą wodą, usuwając sól.

Krok 2
Obierz jabłko, cebulę i imbir. Jabłko i cebulę pokrój w kostkę, a imbir zetrzyj na tarce. Posiekaj chili, czosnek i natkę kolendry.

Krok 3
W garnku z żeliwnym dnem rozpuść cukier, dodaj do niego kawałek kory cynamonu, goździki i rozgniecione ziarenka kardamonu. Podgrzewaj wszystko, aż cukier zbrązowieje. Po tym czasie dodaj cebulę, imbir, chili, czosnek, ziarna czarnuszki, przyprawę Garam Masala Knorr. Całość gotuj chwilę w cukrze, aż ulegnie on karmelizacji. Następnie dodaj ocet i mango. Sos duś ok. 20–30 minut, do momentu, aż zrobi się z powrotem gęsty i lepki. Dodaj do niego posiekaną natkę kolendry. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do uprzednio wysterylizowanych słoików. Słoiki zakręć, ustaw dnem do góry. Chutney powinien dojrzewać w słoiku przez kilka dni.


Dobra rada:
Do dipu z mango możesz dodać pokrojoną w plastry limonkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mango chutney - VIDEO
Nie zawsze potrzeba całego egzotycznego dania — czasem wystarczy po prostu domieszka egzotyki na stole, by odświeżyć przepisy, które zna się aż za dobrze, lub by uzyskać interesujące, nowe smaki, które pogłębiają przyjemność z jedzenia. Dlatego tym razem zamiast przepisu na curry, kurczaka lub wegański obiad zaserwujemy ci tajemnicę indyjskiego mango chutney. Jest to dodatek, który można wykorzystywać przy prawie każdej potrawie, a jeśli najdzie ochota, to nawet podjadać ze słoika.
Dla kogo?
Miłośnicy dżemów, sosów i dipów — strzeżcie się! Być może znaleźliście swoje nowe uzależnienie. Fani kuchni orientalnej również skorzystają na mango chutney.
Na jakie okazje?
Na jakiekolwiek! Na wieczorki filmowe, spotkania towarzyskie, obiad, śniadanie i kolację — dip można wykorzystywać w każdej sytuacji.
Czy wiesz, że?
W indyjskiej kulturze oznaką dobrej restauracji jest przygotowywanie mango chutney na bieżąco. Z kolei domowym sposobem z Indii jest przechowywanie sosu w słoikach, by dojrzał.
Dla urozmaicenia:
Do mango chutney możesz dodać pokrojoną w plastry limonkę.