Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
5 cm
2 sztuki
300 mililitrów
260 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
3 łyżki
3 ziarna
2 ziarna
0.5 pęczka
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz dojrzałe mango i pokrój je w grubą kostkę. Owoc oprósz solą i ułóż na durszlaku, tak aby sok, który wycieknie, można było łatwo usunąć, a następnie włóż owoc do lodówki na noc. Po tym czasie opłucz kawałki owocu pod bieżącą wodą, usuwając sól.

Krok 2
Obierz jabłko, cebulę i imbir. Jabłko i cebulę pokrój w kostkę, a imbir zetrzyj na tarce. Posiekaj chili, czosnek i natkę kolendry.

Krok 3
W garnku z żeliwnym dnem rozpuść cukier, dodaj do niego kawałek kory cynamonu, goździki i rozgniecione ziarenka kardamonu. Podgrzewaj wszystko, aż cukier zbrązowieje. Po tym czasie dodaj cebulę, imbir, chili, czosnek, ziarna czarnuszki, przyprawę Garam Masala Knorr. Całość gotuj chwilę w cukrze, aż ulegnie on karmelizacji. Następnie dodaj ocet i mango. Sos duś ok. 20–30 minut, do momentu, aż zrobi się z powrotem gęsty i lepki. Dodaj do niego posiekaną natkę kolendry. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do uprzednio wysterylizowanych słoików. Słoiki zakręć, ustaw dnem do góry. Chutney powinien dojrzewać w słoiku przez kilka dni.


Dobra rada:
Do dipu z mango możesz dodać pokrojoną w plastry limonkę.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mango chutney - VIDEO
Nie zawsze potrzeba całego egzotycznego dania — czasem wystarczy po prostu domieszka egzotyki na stole, by odświeżyć przepisy, które zna się aż za dobrze, lub by uzyskać interesujące, nowe smaki, które pogłębiają przyjemność z jedzenia. Dlatego tym razem zamiast przepisu na curry, kurczaka lub wegański obiad zaserwujemy ci tajemnicę indyjskiego mango chutney. Jest to dodatek, który można wykorzystywać przy prawie każdej potrawie, a jeśli najdzie ochota, to nawet podjadać ze słoika.
Dla kogo?
Miłośnicy dżemów, sosów i dipów — strzeżcie się! Być może znaleźliście swoje nowe uzależnienie. Fani kuchni orientalnej również skorzystają na mango chutney.
Na jakie okazje?
Na jakiekolwiek! Na wieczorki filmowe, spotkania towarzyskie, obiad, śniadanie i kolację — dip można wykorzystywać w każdej sytuacji.
Czy wiesz, że?
W indyjskiej kulturze oznaką dobrej restauracji jest przygotowywanie mango chutney na bieżąco. Z kolei domowym sposobem z Indii jest przechowywanie sosu w słoikach, by dojrzał.
Dla urozmaicenia:
Do mango chutney możesz dodać pokrojoną w plastry limonkę.