Mango chutney video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Mango chutney - VIDEO

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
61 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

103 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

5 cm

2 sztuki

300 mililitrów

260 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

3 ziarna

2 ziarna

0.5 pęczka

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz dojrzałe mango i pokrój je w grubą kostkę. Owoc oprósz solą i ułóż na durszlaku, tak aby sok, który wycieknie, można było łatwo usunąć, a następnie włóż owoc do lodówki na noc. Po tym czasie opłucz kawałki owocu pod bieżącą wodą, usuwając sól.

Mango chutney - VIDEO - Krok 1

Krok 2

Obierz jabłko, cebulę i imbir. Jabłko i cebulę pokrój w kostkę, a imbir zetrzyj na tarce. Posiekaj chili, czosnek i natkę kolendry.

Mango chutney - VIDEO - Krok 2

Krok 3

W garnku z żeliwnym dnem rozpuść cukier, dodaj do niego kawałek kory cynamonu, goździki i rozgniecione ziarenka kardamonu. Podgrzewaj wszystko, aż cukier zbrązowieje. Po tym czasie dodaj cebulę, imbir, chili, czosnek, ziarna czarnuszki, przyprawę Garam Masala Knorr. Całość gotuj chwilę w cukrze, aż ulegnie on karmelizacji. Następnie dodaj ocet i mango. Sos duś ok. 20–30 minut, do momentu, aż zrobi się z powrotem gęsty i lepki. Dodaj do niego posiekaną natkę kolendry. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do uprzednio wysterylizowanych słoików. Słoiki zakręć, ustaw dnem do góry. Chutney powinien dojrzewać w słoiku przez kilka dni.

Mango chutney - VIDEO - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do dipu z mango możesz dodać pokrojoną w plastry limonkę.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mango chutney - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mango chutney - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mango chutney - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mango chutney - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mango chutney - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mango chutney - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mango chutney - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mango chutney - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mango chutney - VIDEOMango chutney - VIDEO

Nie zawsze potrzeba całego egzotycznego dania — czasem wystarczy po prostu domieszka egzotyki na stole, by odświeżyć przepisy, które zna się aż za dobrze, lub by uzyskać interesujące, nowe smaki, które pogłębiają przyjemność z jedzenia. Dlatego tym razem zamiast przepisu na curry, kurczaka lub wegański obiad zaserwujemy ci tajemnicę indyjskiego mango chutney. Jest to dodatek, który można wykorzystywać przy prawie każdej potrawie, a jeśli najdzie ochota, to nawet podjadać ze słoika.

Dla kogo?

Miłośnicy dżemów, sosów i dipów — strzeżcie się! Być może znaleźliście swoje nowe uzależnienie. Fani kuchni orientalnej również skorzystają na mango chutney.

Na jakie okazje?

Na jakiekolwiek! Na wieczorki filmowe, spotkania towarzyskie, obiad, śniadanie i kolację — dip można wykorzystywać w każdej sytuacji.

Czy wiesz, że?

W indyjskiej kulturze oznaką dobrej restauracji jest przygotowywanie mango chutney na bieżąco. Z kolei domowym sposobem z Indii jest przechowywanie sosu w słoikach, by dojrzał.

Dla urozmaicenia:

Do mango chutney możesz dodać pokrojoną w plastry limonkę.