Kura zapiekana w majonezie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kura zapiekana w majonezie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

8 sztuk

3 sztuki

250 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj filety. Ugotowane filety posyp przyprawą Knorr, natrzyj czosnkiem i włóż do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj, pokrój w plastry i przełóż na filety.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 2

Krok 3

Cebule pokrój w talarki i również ułóż na filetach.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 3

Krok 4

Całość zalej majonezem i zapiecz w piekarniku przez około 20 minut. Danie posyp posiekana zieleniną.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Bozena Matejko

    Bozena Matejko , 02.01.2020

    Proste, smaczne i szybkie danie. Majonez podkreślił smak potrawy. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kura zapiekana w majonezieKura zapiekana w majonezie

Planujesz przygotować na obiad smaczne danie z kurą w roli głównej? W takim przypadku poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Ugotowane filety z kury posyp równomiernie przyprawą do złocistego kurczaka. Dodatkowo natrzyj je rozgniecionym ząbkiem czosnku, który nada im wyrazistości, a następnie przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry ułóż na mięsie. Na nich umieść talarki białej lub żółtej cebuli. Jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, sprawdzi się również szalotka. Całość zalej majonezem i zapiecz w piekarniku. Gotowe danie posyp drobno posiekanymi ziołami, np. natką pietruszki lub koperkiem. Dobrym wyborem będzie również świeży szczypiorek. Z kolei jako dodatek sprawdzą się surówki ze świeżych warzyw, np. z czerwonej kapusty lub marchewki. Kurę zapiekaną w majonezie podasz zarówno na codzienny obiad, jak i ten bardziej uroczysty. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.