Kura zapiekana w majonezie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kura zapiekana w majonezie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
174 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

127 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

8 sztuk

3 sztuki

250 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj filety. Ugotowane filety posyp przyprawą Knorr, natrzyj czosnkiem i włóż do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj, pokrój w plastry i przełóż na filety.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 2

Krok 3

Cebule pokrój w talarki i również ułóż na filetach.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 3

Krok 4

Całość zalej majonezem i zapiecz w piekarniku przez około 20 minut. Danie posyp posiekana zieleniną.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Bozena Matejko

    Bozena Matejko , 02.01.2020

    Proste, smaczne i szybkie danie. Majonez podkreślił smak potrawy. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ostre pałeczki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kura zapiekana w majonezieKura zapiekana w majonezie

Planujesz przygotować na obiad smaczne danie z kurą w roli głównej? W takim przypadku poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Ugotowane filety z kury posyp równomiernie przyprawą do złocistego kurczaka. Dodatkowo natrzyj je rozgniecionym ząbkiem czosnku, który nada im wyrazistości, a następnie przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry ułóż na mięsie. Na nich umieść talarki białej lub żółtej cebuli. Jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, sprawdzi się również szalotka. Całość zalej majonezem i zapiecz w piekarniku. Gotowe danie posyp drobno posiekanymi ziołami, np. natką pietruszki lub koperkiem. Dobrym wyborem będzie również świeży szczypiorek. Z kolei jako dodatek sprawdzą się surówki ze świeżych warzyw, np. z czerwonej kapusty lub marchewki. Kurę zapiekaną w majonezie podasz zarówno na codzienny obiad, jak i ten bardziej uroczysty. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.