Kura zapiekana w majonezie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kura zapiekana w majonezie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

166 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

8 sztuk

3 sztuki

250 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj filety. Ugotowane filety posyp przyprawą Knorr, natrzyj czosnkiem i włóż do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj, pokrój w plastry i przełóż na filety.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 2

Krok 3

Cebule pokrój w talarki i również ułóż na filetach.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 3

Krok 4

Całość zalej majonezem i zapiecz w piekarniku przez około 20 minut. Danie posyp posiekana zieleniną.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Bozena Matejko

    Bozena Matejko , 02.01.2020

    Proste, smaczne i szybkie danie. Majonez podkreślił smak potrawy. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kura zapiekana w majonezie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Udziki bałkańskie
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kura zapiekana w majonezieKura zapiekana w majonezie

Planujesz przygotować na obiad smaczne danie z kurą w roli głównej? W takim przypadku poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Ugotowane filety z kury posyp równomiernie przyprawą do złocistego kurczaka. Dodatkowo natrzyj je rozgniecionym ząbkiem czosnku, który nada im wyrazistości, a następnie przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry ułóż na mięsie. Na nich umieść talarki białej lub żółtej cebuli. Jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, sprawdzi się również szalotka. Całość zalej majonezem i zapiecz w piekarniku. Gotowe danie posyp drobno posiekanymi ziołami, np. natką pietruszki lub koperkiem. Dobrym wyborem będzie również świeży szczypiorek. Z kolei jako dodatek sprawdzą się surówki ze świeżych warzyw, np. z czerwonej kapusty lub marchewki. Kurę zapiekaną w majonezie podasz zarówno na codzienny obiad, jak i ten bardziej uroczysty. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.