Kura zapiekana w majonezie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

159 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

8 sztuk

3 sztuki

250 mililitrów

0

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj filety. Ugotowane filety posyp przyprawą Knorr, natrzyj czosnkiem i włóż do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki ugotuj, pokrój w plastry i przełóż na filety.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 2

Krok 3

Cebule pokrój w talarki i również ułóż na filetach.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 3

Krok 4

Całość zalej majonezem i zapiecz w piekarniku przez około 20 minut. Danie posyp posiekana zieleniną.

Kura zapiekana w majonezie - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Bozena Matejko

    Bozena Matejko

    Proste, smaczne i szybkie danie. Majonez podkreślił smak potrawy. Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kura zapiekana w majonezieKura zapiekana w majonezie

Planujesz przygotować na obiad smaczne danie z kurą w roli głównej? W takim przypadku poniższy przepis sprawdzi się idealnie. Ugotowane filety z kury posyp równomiernie przyprawą do złocistego kurczaka. Dodatkowo natrzyj je rozgniecionym ząbkiem czosnku, który nada im wyrazistości, a następnie przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Ugotowane ziemniaki pokrojone w plastry ułóż na mięsie. Na nich umieść talarki białej lub żółtej cebuli. Jeśli preferujesz łagodniejsze smaki, sprawdzi się również szalotka. Całość zalej majonezem i zapiecz w piekarniku. Gotowe danie posyp drobno posiekanymi ziołami, np. natką pietruszki lub koperkiem. Dobrym wyborem będzie również świeży szczypiorek. Z kolei jako dodatek sprawdzą się surówki ze świeżych warzyw, np. z czerwonej kapusty lub marchewki. Kurę zapiekaną w majonezie podasz zarówno na codzienny obiad, jak i ten bardziej uroczysty. Mamy nadzieję, że przyrządzanie potraw z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością. Cenimy Twoją opinię – podziel się nią w komentarzu.