Placki drożdżowe z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki drożdżowe z cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

0.5 kilograma

20 dekagramów

null

2 sztuki

5 dekagramów

null

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z mlekiem i z cukrem, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę przesiej, dodaj drobno pokrojone masło i sól. Ręką ugniataj składniki do czasu, gdy powstanie kruszonka.

Krok 3

Wlej drożdże z mlekiem i wrób ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Cukinię obierz i zetrzyj z cebulą na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj i dopraw.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinaj krążki.

Krok 6

Na jednym krążku układaj farsz a drugim przykrywaj, zlep brzegi.

Krok 7

Placki ułóż na blasze wysmarowanej margaryną i piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej