Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
0.5 kilograma
20 dekagramów
null
2 sztuki
5 dekagramów
null
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z mlekiem i z cukrem, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Mąkę przesiej, dodaj drobno pokrojone masło i sól. Ręką ugniataj składniki do czasu, gdy powstanie kruszonka.
Krok 3
Wlej drożdże z mlekiem i wrób ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 4
Cukinię obierz i zetrzyj z cebulą na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj i dopraw.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinaj krążki.
Krok 6
Na jednym krążku układaj farsz a drugim przykrywaj, zlep brzegi.
Krok 7
Placki ułóż na blasze wysmarowanej margaryną i piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcej