
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
0.5 kilograma
20 dekagramów
null
2 sztuki
5 dekagramów
null
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z mlekiem i z cukrem, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Mąkę przesiej, dodaj drobno pokrojone masło i sól. Ręką ugniataj składniki do czasu, gdy powstanie kruszonka.
Krok 3
Wlej drożdże z mlekiem i wrób ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 4
Cukinię obierz i zetrzyj z cebulą na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj i dopraw.
Krok 5
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinaj krążki.
Krok 6
Na jednym krążku układaj farsz a drugim przykrywaj, zlep brzegi.
Krok 7
Placki ułóż na blasze wysmarowanej margaryną i piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej