Placki drożdżowe z cukinią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Placki drożdżowe z cukinią

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

2 łyżki

0.5 kilograma

20 dekagramów

null

2 sztuki

5 dekagramów

null

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z mlekiem i z cukrem, odstaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Mąkę przesiej, dodaj drobno pokrojone masło i sól. Ręką ugniataj składniki do czasu, gdy powstanie kruszonka.

Krok 3

Wlej drożdże z mlekiem i wrób ciasto. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Krok 4

Cukinię obierz i zetrzyj z cebulą na tarce o dużych oczkach. Czosnek drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj i dopraw.

Krok 5

Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinaj krążki.

Krok 6

Na jednym krążku układaj farsz a drugim przykrywaj, zlep brzegi.

Krok 7

Placki ułóż na blasze wysmarowanej margaryną i piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placki drożdżowe z cukinią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej