
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
1 opakowanie
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię pokrój na mniejsze, dowolne kawałki. Cebulę w kostkę.
Krok 2
Na oliwie podsmaż cebulę oraz cukinię. Po chwili dodaj posiekane pomidory z puszki.
Krok 3
Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i wlej do cukinii. Całość duś ok. 10 minut.
Krok 4
Teraz przelej sos wraz z cukinią do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Mozarellę pokrój na plastry i zakryj szczelnie całą powierzchnię cukinii.
Krok 6
Posyp całość startym parmezanem i zapiecz w 200 °C przez 15 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zapiekana cukinia
Zapiekanka to świetny sposób na prosty i szybki obiad dla kilku osób. Największą zaletą tej potrawy jest jej uniwersalność – pasują do niej prawie wszystkie rodzaje mięsa, większość warzyw oraz różnorodne sery. Bazą do dania może być makaron, ziemniaki lub ryż. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić zapiekankę, której głównym składnikiem jest cukinia. Choć smak tego warzywa jest dość subtelny, w połączeniu z pomidorami, cebulą oraz serem stworzy pyszną kompozycję. Umytą cukinię oraz cebulę pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu, a następnie dodaj na patelnię pomidory z puszki. Całość duś chwilę pod przykryciem, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Aby wzbogacić smak tej prostej zapiekanki, użyj dwóch rodzajów sera: mozzarelli i parmezanu. Kulkę mozzarelli pokrój w grube plastry i ułóż na cukinii z sosem. Wierzch posyp startym parmezanem i wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika. Gotowe danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszną zapiekaną cukinię.