Zapiekana cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
228 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

360 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój na mniejsze, dowolne kawałki. Cebulę w kostkę.

Krok 2

Na oliwie podsmaż cebulę oraz cukinię. Po chwili dodaj posiekane pomidory z puszki.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i wlej do cukinii. Całość duś ok. 10 minut.

Krok 4

Teraz przelej sos wraz z cukinią do naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Mozarellę pokrój na plastry i zakryj szczelnie całą powierzchnię cukinii.

Krok 6

Posyp całość startym parmezanem i zapiecz w 200 °C przez 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana cukinia Zapiekana cukinia

Zapiekanka to świetny sposób na prosty i szybki obiad dla kilku osób. Największą zaletą tej potrawy jest jej uniwersalność – pasują do niej prawie wszystkie rodzaje mięsa, większość warzyw oraz różnorodne sery. Bazą do dania może być makaron, ziemniaki lub ryż. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić zapiekankę, której głównym składnikiem jest cukinia. Choć smak tego warzywa jest dość subtelny, w połączeniu z pomidorami, cebulą oraz serem stworzy pyszną kompozycję. Umytą cukinię oraz cebulę pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu, a następnie dodaj na patelnię pomidory z puszki. Całość duś chwilę pod przykryciem, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Aby wzbogacić smak tej prostej zapiekanki, użyj dwóch rodzajów sera: mozzarelli i parmezanu. Kulkę mozzarelli pokrój w grube plastry i ułóż na cukinii z sosem. Wierzch posyp startym parmezanem i wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika. Gotowe danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszną zapiekaną cukinię.