Zapiekana cukinia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekana cukinia

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

heart
224 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

338 osób wydrukowało

Pobierz pdf

352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinię pokrój na mniejsze, dowolne kawałki. Cebulę w kostkę.

Krok 2

Na oliwie podsmaż cebulę oraz cukinię. Po chwili dodaj posiekane pomidory z puszki.

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze szklanką wody i wlej do cukinii. Całość duś ok. 10 minut.

Krok 4

Teraz przelej sos wraz z cukinią do naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Mozarellę pokrój na plastry i zakryj szczelnie całą powierzchnię cukinii.

Krok 6

Posyp całość startym parmezanem i zapiecz w 200 °C przez 15 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekana cukinia  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pstrąg z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekana cukinia Zapiekana cukinia

Zapiekanka to świetny sposób na prosty i szybki obiad dla kilku osób. Największą zaletą tej potrawy jest jej uniwersalność – pasują do niej prawie wszystkie rodzaje mięsa, większość warzyw oraz różnorodne sery. Bazą do dania może być makaron, ziemniaki lub ryż. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić zapiekankę, której głównym składnikiem jest cukinia. Choć smak tego warzywa jest dość subtelny, w połączeniu z pomidorami, cebulą oraz serem stworzy pyszną kompozycję. Umytą cukinię oraz cebulę pokrój na dowolnej wielkości kawałki. Podsmaż je na rozgrzanym tłuszczu, a następnie dodaj na patelnię pomidory z puszki. Całość duś chwilę pod przykryciem, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Aby wzbogacić smak tej prostej zapiekanki, użyj dwóch rodzajów sera: mozzarelli i parmezanu. Kulkę mozzarelli pokrój w grube plastry i ułóż na cukinii z sosem. Wierzch posyp startym parmezanem i wstaw zapiekankę do nagrzanego piekarnika. Gotowe danie serwuj bezpośrednio po przyrządzeniu. Skorzystaj z naszego przepisu na pyszną zapiekaną cukinię.