
Składniki
1 kilogram
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia podziel na 4 filety, przypraw Przyprawą do karkówki Knorr oraz pieprzem.
Krok 2
Filety ułóż w woreczku do pieczenia, następnie dodaj do niego również marynowany imbir, sok z cytryny i miód.
Krok 3
Woreczek zepnij spinką i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ok. 25 minut. Gotowego łososia podawaj z warzywami sezonowymi oraz pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filet z łososia pieczony w rękawie
Delikatne mięso łososia podkreślone dodatkiem marynowanego imbiru, miodu i soku z cytryny to propozycja dla osób, które lubią dobrze przyprawione ryby. Aromatyczny łosoś pieczony w rękawie to przepis bardzo prosty. Wystarczy umieścić rybę w woreczku z przyprawami, co sprawia, że jej smak jest naprawdę wyrazisty. Dzięki temu będzie dobrze współgrać z mącznymi i warzywnymi dodatkami. Serwuj więc łososia z piekarnika z pieczonymi ziemniakami, ryżem, świeżymi lub grillowanymi warzywami. Co istotne, potrawa – mimo prostoty wykonania – wyróżnia się wykwintnością. Jako warzywny dodatek sprawdzą się brokuły zapiekane z czosnkiem i serem żółtym. Z tak przygotowanego łososia z rękawa stworzysz też pyszną kanapkę na ciepło, która będzie odpowiednia na drugie śniadanie. Zobacz, jak przyrządzić to aromatyczne rybne danie. Zapoznaj się z przepisem na łososia pieczonego w rękawie i przekonaj się, czy filet z łososia w tej wersji przypadnie ci do gustu.
Dla kogo?
Łosoś z rękawa to propozycja nie tylko dla osób, dla których ryby stanowią jeden z ważniejszych składników diety, ale także dla tych, którzy poszukują ciekawego urozmaicenia codziennego menu. Łosoś pieczony w rękawie sprawdzi się więc, gdy chcesz urozmaicić swoją dietę oraz gdy chcesz spróbować swoich sił w nowym przepisie.
Na jaką okazję?
Łosoś w rękawie sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i bardziej eleganckie danie podczas przyjęcia. Przygotuj go z ulubionymi dodatkami, które dopełnią potrawę oraz urozmaicą domowe menu. Łosoś pieczony w rękawie będzie świetną opcją nie tylko na obiad, ale także jako element szybkiej przystawki. Opcji jego wykorzystania jest wiele!
Czy wiesz, że?
Łososie w okresie rozrodu nie pozostają w morzach. Przenoszą się do rzek. Ryby te podczas długiej wędrówki na tarło nie muszą pobierać pokarmu, co jest wynikiem zmian fizjologicznych, zachodzących w ich organizmach.
Dla urozmaicenia:
Łosoś z piekarnika pieczony w rękawie najlepiej smakuje i wygląda udekorowany tymiankiem lub koperkiem oraz plastrami cytryny. Dodatkowe zioła nadadzą mu nie tylko smaku, ale również intensywnego aromatu, który podczas gotowa jest równie ważny.