
Składniki
1 kilogram
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łososia podziel na 4 filety, przypraw Przyprawą do karkówki Knorr oraz pieprzem.
Krok 2
Filety ułóż w woreczku do pieczenia, następnie dodaj do niego również marynowany imbir, sok z cytryny i miód.
Krok 3
Woreczek zepnij spinką i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika. Piecz ok. 25 minut. Gotowego łososia podawaj z warzywami sezonowymi oraz pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do karkówki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Filet z łososia pieczony w rękawie
Delikatne mięso łososia podkreślone dodatkiem marynowanego imbiru, miodu i soku z cytryny to propozycja dla osób, które lubią dobrze przyprawione ryby. Aromatyczny łosoś pieczony w rękawie to przepis bardzo prosty. Wystarczy umieścić rybę w woreczku z przyprawami, co sprawia, że jej smak jest naprawdę wyrazisty. Dzięki temu będzie dobrze współgrać z mącznymi i warzywnymi dodatkami. Serwuj więc łososia z piekarnika z pieczonymi ziemniakami, ryżem, świeżymi lub grillowanymi warzywami. Co istotne, potrawa – mimo prostoty wykonania – wyróżnia się wykwintnością. Jako warzywny dodatek sprawdzą się brokuły zapiekane z czosnkiem i serem żółtym. Z tak przygotowanego łososia z rękawa stworzysz też pyszną kanapkę na ciepło, która będzie odpowiednia na drugie śniadanie. Zobacz, jak przyrządzić to aromatyczne rybne danie. Zapoznaj się z przepisem na łososia pieczonego w rękawie i przekonaj się, czy filet z łososia w tej wersji przypadnie ci do gustu.
Dla kogo?
Łosoś z rękawa to propozycja nie tylko dla osób, dla których ryby stanowią jeden z ważniejszych składników diety, ale także dla tych z was, którzy poszukują ciekawego urozmaicenia codziennego menu.
Na jaką okazję?
Łosoś w rękawie sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i bardziej eleganckie danie podczas przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Łososie w okresie rozrodu nie pozostają w morzach. Przenoszą się do rzek. Ryby te podczas długiej wędrówki na tarło nie muszą pobierać pokarmu, co jest wynikiem zmian fizjologicznych, zachodzących w ich organizmach.
Dla urozmaicenia:
Łosoś z piekarnika w rękawie najlepiej smakuje i wygląda udekorowany tymiankiem lub koperkiem oraz plastrami cytryny.