
Składniki
łosoś:
330 gramów
1 opakowanie
1.5 szklanki
ziemniaki:
600 gramów
1 łyżka
surówka:
300 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese wymieszaj w szklance wody, a następnie przelej zawartość szklanki do naczynia żaroodpornego i połóż w nim płaty łososia. Łososia piecz w rozgrzanym do 175 °C piekarniku przez 15 min.

Krok 2
Umyj i obierz ze skórki ziemniaki i pokrój je w plastry. Do miski dodaj oliwę oraz przyprawy i w tak przygotowanej marynacie wymieszaj plastry ziemniaków. Ziemniaki wyłóż na blachę i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 40 min. Ziemniaki i ryba mogę piec się równocześnie w piekarniku.

Krok 3
Posiekaj czerwoną kapustę, a następnie przełóż ją do gotującej się wody. Kapustę gotuj przez 20 min. Następnie na durszlaku odcedź ją z wody, ostudź i skropl sokiem z cytryny. Do tak przygotowanej kapusty dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz posiekaną cebulę i przyprawy. Upieczoną rybę podawaj z ziemniakami i surówką z kapusty.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu odrobinę papryczki chilli.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Bez uszczerbku na doskonałym smaku dania zamień łososia na inną tłustą rybę. Ryby te bowiem są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega 3 są bardzo istotne dla zdrowia, m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi. Nasz organizm nie wytwarza kwasów omega 3, dlatego konieczne jest dostarczanie ich do organizmu w odpowiedniej ilości, spożywając m.in. tłuste ryby. Odważ się i zamiast ziemniaków użyj egzotycznych batatów o charakterystycznym słodkawym smaku. Zawierają one znacznie więcej beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która wspomaga prawidłowe widzenie oraz pracę układu odpornościowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w sosie bolognese
Sos bolognese, o smaku słodkawych pomidorów i marchewki, doprawiony ziołami, to popularny dodatek do makaronu spaghetti, we Włoszech serwowany z tagliatelle. Spróbuj jednak innych sposobów na jego wykorzystanie i upiecz łososia w sosie bolognese. Ryba doskonale się z nim skomponuje, a jej przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy przelać gotowy sos do naczynia żaroodpornego i pokryć nim kawałki świeżego łososia. Świetnym dodatkiem do niego będą zapiekane talarki z ziemniaków z tymiankiem, czyli zdrowsza alternatywa dla smażonych frytek. Dodaj do nich nieco oliwy i piecz do momentu, aż się zarumienią i zmiękną. Żeby zaoszczędzić czas, możesz piec je równocześnie z rybą. Warzywnym dodatkiem, który dobrze będzie pasował do pozostałych składników dania, jest surówka z czerwonej kapusty i jabłka. Dopraw ją do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem, dodaj także posiekaną drobno cebulę. Łosoś w sosie bolognese to zdrowy i pożywny obiad, idealny dla osób, które dbają o dobrze zbilansowane posiłki. Spróbuj, jaki jest smaczny!