Łosoś w sosie bolognese przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w sosie bolognese

Autor: Aneta Łańcuchowska

ratingratingratingratingrating

21

210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

245 osób wydrukowało

Pobierz pdf

352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

łosoś:

330 gramów

1 opakowanie

1.5 szklanki

ziemniaki:

600 gramów

1 łyżka

surówka:

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

3 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese wymieszaj w szklance wody, a następnie przelej zawartość szklanki do naczynia żaroodpornego i połóż w nim płaty łososia. Łososia piecz w rozgrzanym do 175 °C piekarniku przez 15 min.

Łosoś w sosie bolognese - Krok 1

Krok 2

Umyj i obierz ze skórki ziemniaki i pokrój je w plastry. Do miski dodaj oliwę oraz przyprawy i w tak przygotowanej marynacie wymieszaj plastry ziemniaków. Ziemniaki wyłóż na blachę i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 40 min. Ziemniaki i ryba mogę piec się równocześnie w piekarniku.

Łosoś w sosie bolognese - Krok 2

Krok 3

Posiekaj czerwoną kapustę, a następnie przełóż ją do gotującej się wody. Kapustę gotuj przez 20 min. Następnie na durszlaku odcedź ją z wody, ostudź i skropl sokiem z cytryny. Do tak przygotowanej kapusty dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz posiekaną cebulę i przyprawy. Upieczoną rybę podawaj z ziemniakami i surówką z kapusty.

Łosoś w sosie bolognese - Krok 3
Aneta Łańcuchowska

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu odrobinę papryczki chilli.

Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Bez uszczerbku na doskonałym smaku dania zamień łososia na inną tłustą rybę. Ryby te bowiem są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega 3 są bardzo istotne dla zdrowia, m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi. Nasz organizm nie wytwarza kwasów omega 3, dlatego konieczne jest dostarczanie ich do organizmu w odpowiedniej ilości, spożywając m.in. tłuste ryby. Odważ się i zamiast ziemniaków użyj egzotycznych batatów o charakterystycznym słodkawym smaku. Zawierają one znacznie więcej beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która wspomaga prawidłowe widzenie oraz pracę układu odpornościowego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w sosie bolognese - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś w sosie bologneseŁosoś w sosie bolognese

Sos bolognese, o smaku słodkawych pomidorów i marchewki, doprawiony ziołami, to popularny dodatek do makaronu spaghetti, we Włoszech serwowany z tagliatelle. Spróbuj jednak innych sposobów na jego wykorzystanie i upiecz łososia w sosie bolognese. Ryba doskonale się z nim skomponuje, a jej przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy przelać gotowy sos do naczynia żaroodpornego i pokryć nim kawałki świeżego łososia. Świetnym dodatkiem do niego będą zapiekane talarki z ziemniaków z tymiankiem, czyli zdrowsza alternatywa dla smażonych frytek. Dodaj do nich nieco oliwy i piecz do momentu, aż się zarumienią i zmiękną. Żeby zaoszczędzić czas, możesz piec je równocześnie z rybą. Warzywnym dodatkiem, który dobrze będzie pasował do pozostałych składników dania, jest surówka z czerwonej kapusty i jabłka. Dopraw ją do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem, dodaj także posiekaną drobno cebulę. Łosoś w sosie bolognese to zdrowy i pożywny obiad, idealny dla osób, które dbają o dobrze zbilansowane posiłki. Spróbuj, jaki jest smaczny!