
Składniki
łosoś:
330 gramów
1 opakowanie
1.5 szklanki
ziemniaki:
600 gramów
1 łyżka
surówka:
300 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
3 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Saszetkę Naturalnie Smaczne! Spaghetti Bolognese wymieszaj w szklance wody, a następnie przelej zawartość szklanki do naczynia żaroodpornego i połóż w nim płaty łososia. Łososia piecz w rozgrzanym do 175 °C piekarniku przez 15 min.

Krok 2
Umyj i obierz ze skórki ziemniaki i pokrój je w plastry. Do miski dodaj oliwę oraz przyprawy i w tak przygotowanej marynacie wymieszaj plastry ziemniaków. Ziemniaki wyłóż na blachę i piecz w rozgrzanym do 180 °C piekarniku przez 40 min. Ziemniaki i ryba mogę piec się równocześnie w piekarniku.

Krok 3
Posiekaj czerwoną kapustę, a następnie przełóż ją do gotującej się wody. Kapustę gotuj przez 20 min. Następnie na durszlaku odcedź ją z wody, ostudź i skropl sokiem z cytryny. Do tak przygotowanej kapusty dodaj starte na tarce o grubych oczkach jabłko oraz posiekaną cebulę i przyprawy. Upieczoną rybę podawaj z ziemniakami i surówką z kapusty.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, dodaj do sosu odrobinę papryczki chilli.
Dietetyk Aneta Łańcuchowska radzi:
Bez uszczerbku na doskonałym smaku dania zamień łososia na inną tłustą rybę. Ryby te bowiem są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy omega 3 są bardzo istotne dla zdrowia, m.in. obniżają poziom cholesterolu we krwi. Nasz organizm nie wytwarza kwasów omega 3, dlatego konieczne jest dostarczanie ich do organizmu w odpowiedniej ilości, spożywając m.in. tłuste ryby. Odważ się i zamiast ziemniaków użyj egzotycznych batatów o charakterystycznym słodkawym smaku. Zawierają one znacznie więcej beta-karotenu, czyli prowitaminy A, która wspomaga prawidłowe widzenie oraz pracę układu odpornościowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś w sosie bolognese
Sos bolognese, o smaku słodkawych pomidorów i marchewki, doprawiony ziołami, to popularny dodatek do makaronu spaghetti, we Włoszech serwowany z tagliatelle. Spróbuj jednak innych sposobów na jego wykorzystanie i upiecz łososia w sosie bolognese. Ryba doskonale się z nim skomponuje, a jej przygotowanie jest niezwykle proste – wystarczy przelać gotowy sos do naczynia żaroodpornego i pokryć nim kawałki świeżego łososia. Świetnym dodatkiem do niego będą zapiekane talarki z ziemniaków z tymiankiem, czyli zdrowsza alternatywa dla smażonych frytek. Dodaj do nich nieco oliwy i piecz do momentu, aż się zarumienią i zmiękną. Żeby zaoszczędzić czas, możesz piec je równocześnie z rybą. Warzywnym dodatkiem, który dobrze będzie pasował do pozostałych składników dania, jest surówka z czerwonej kapusty i jabłka. Dopraw ją do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem, dodaj także posiekaną drobno cebulę. Łosoś w sosie bolognese to zdrowy i pożywny obiad, idealny dla osób, które dbają o dobrze zbilansowane posiłki. Spróbuj, jaki jest smaczny!