Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

4

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

4 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

4 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w nieduże plastry (w poprzek włókien). Stłuc tłuczkiem do mięs. Przygotować marynatę mieszając 1/3 szklanki oleju z papryką, pieprzem, rozkruszoną mini kostką czosnek, mini kostką smażona cebulka, Delikat. Natrzeć mięso i zostawić na pól godziny w lodówce . Smażyć na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju. Cebulę drobno pokroić i włożyć do garnka razem z mięsem i tłuszczem od jego smażenia. Przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dołożyć Kostkę drobiowo-wołową Knorr i Kostkę do mięs pieczeniową. Dusić na średnim gazie aż mięso będzie miękkie, cebula rozgotowana, a płyn odparuje o połowę.

Krok 2

Ogórki pokroić w paseczki i dorzucić do bitek. Dusić jeszcze 10 minut . Zagęścić sos zasmażka błyskawiczną .

Krok 3

Podawać z kaszą gryczaną na sypko , kluskami lub makaronem posypane natka pietruszki .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej