Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

4

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

4 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

4 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w nieduże plastry (w poprzek włókien). Stłuc tłuczkiem do mięs. Przygotować marynatę mieszając 1/3 szklanki oleju z papryką, pieprzem, rozkruszoną mini kostką czosnek, mini kostką smażona cebulka, Delikat. Natrzeć mięso i zostawić na pól godziny w lodówce . Smażyć na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju. Cebulę drobno pokroić i włożyć do garnka razem z mięsem i tłuszczem od jego smażenia. Przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dołożyć Kostkę drobiowo-wołową Knorr i Kostkę do mięs pieczeniową. Dusić na średnim gazie aż mięso będzie miękkie, cebula rozgotowana, a płyn odparuje o połowę.

Krok 2

Ogórki pokroić w paseczki i dorzucić do bitek. Dusić jeszcze 10 minut . Zagęścić sos zasmażka błyskawiczną .

Krok 3

Podawać z kaszą gryczaną na sypko , kluskami lub makaronem posypane natka pietruszki .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kociołek węgierski
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej