PRZEPISY.PL
Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - autor: Grażyna Molak

Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem

  • 60
  • 5
  • Średnie
  • 0
17
osób dodało do Mniamlisty
17
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

  • chude mięso od szynki wieprzowej1 kg
  • cebula biała średniej wielkości 5 szt
  • kiszony ogórek4 szt
  • pieprz mielony1 łyżeczka
  • słodka mielona papryka2 łyżeczki
  • woda4 szklanki
  • olej1 szklanka
  • Krok 1

    Mięso pokroić w nie duże plastry ( w poprzek włókien). Stłuc tłuczkiem do mięs. Przygotować marynatę mieszając 1/3 szklanki oleju z papryką ,pieprzem, rozkruszoną mini kostką czosnek , mini kostką smażona cebulka, Delikat .Natrzeć mięso i zostawić na pól godziny w lodówce . Smażyć na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju .Cebulę drobno pokroić i włożyć do garnka razem z mięsem i tłuszczem od jego smażenia. Przełożyć do garnka. Zalać wodą . Dołożyć Kostkę do mięs z papryką i Kostkę do mięs pieczeniową. Dusić na średnim gazie aż mięso będzie miękkie , cebula rozgotowana , a płyn odparuje o połowę.
  • Krok 2

    Ogórki pokroić w paseczki i dorzucić do bitek. Dusić jeszcze 10 minut . Zagęścić sos zasmażka błyskawiczną .
  • Krok 3

    Podawać z kaszą gryczaną na sypko , kluskami lub makaronem posypane natka pietruszki .

Więcej przepisów z tym produktem

Przyprawa w płynie Delikat KnorrZobacz wszystkie

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

1109
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
771
osób dodało do Mniamlisty
45''
4
Łatwe
1463
osoby dodały do Mniamlisty
60''
4
Łatwe
159
osób dodało do Mniamlisty
60''
6
Łatwe