Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

4

17 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

98 osób wydrukowało

Pobierz pdf

75 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

5 sztuk

4 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

4 szklanki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w nieduże plastry (w poprzek włókien). Stłuc tłuczkiem do mięs. Przygotować marynatę mieszając 1/3 szklanki oleju z papryką, pieprzem, rozkruszoną mini kostką czosnek, mini kostką smażona cebulka, Delikat. Natrzeć mięso i zostawić na pól godziny w lodówce . Smażyć na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju. Cebulę drobno pokroić i włożyć do garnka razem z mięsem i tłuszczem od jego smażenia. Przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dołożyć Kostkę drobiowo-wołową Knorr i Kostkę do mięs pieczeniową. Dusić na średnim gazie aż mięso będzie miękkie, cebula rozgotowana, a płyn odparuje o połowę.

Krok 2

Ogórki pokroić w paseczki i dorzucić do bitek. Dusić jeszcze 10 minut . Zagęścić sos zasmażka błyskawiczną .

Krok 3

Podawać z kaszą gryczaną na sypko , kluskami lub makaronem posypane natka pietruszki .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej