Bitki z szynki wieprzowej z kiszonym ogórkiem

Autor: Grażyna Molak

ratingratingratingratingrating

4

17 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

1 szklanka

2 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżeczka

1 sztuka

1 kilogram

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokroić w nieduże plastry (w poprzek włókien). Stłuc tłuczkiem do mięs. Przygotować marynatę mieszając 1/3 szklanki oleju z papryką, pieprzem, rozkruszoną mini kostką czosnek, mini kostką smażona cebulka, Delikat. Natrzeć mięso i zostawić na pól godziny w lodówce . Smażyć na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju. Cebulę drobno pokroić i włożyć do garnka razem z mięsem i tłuszczem od jego smażenia. Przełożyć do garnka. Zalać wodą. Dołożyć Kostkę drobiowo-wołową Knorr i Kostkę do mięs pieczeniową. Dusić na średnim gazie aż mięso będzie miękkie, cebula rozgotowana, a płyn odparuje o połowę.

Krok 2

Ogórki pokroić w paseczki i dorzucić do bitek. Dusić jeszcze 10 minut . Zagęścić sos zasmażka błyskawiczną .

Krok 3

Podawać z kaszą gryczaną na sypko , kluskami lub makaronem posypane natka pietruszki .

0

Opinie o przepisie

Rosół drobiowo-wołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rosół drobiowo-wołowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej