Pieczony kurczak BBQ z piwem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak BBQ z piwem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i paprykę pokrój w plastry.

Krok 2

2. Mięso dokładnie umyj i osusz. Przełóż do woreczka do pieczenia.

Krok 3

Dodaj cebulę, paprykę i brokuły, wlej piwo, Ketchup Hellmann's Łagodny, koncentrat i sos chutney oraz wsyp przyprawę Knorr.

Krok 4

Zamknij szczelnie woreczek i wstrząśnij nim, aby wymieszać wszystkie składniki.

Krok 5

Umieść torbę z mięsem na środkowej blaszce piekarnika i piecz przez 40 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Cassoulet z wieprzowiny
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak BBQ z piwemPieczony kurczak BBQ z piwem

Sos barbecue to popularny dodatek do mięs pieczonych na grillu i w piekarniku. Ma delikatnie wędzony smak, który jest bardzo charakterystyczny i podkreśla naturalne walory doprawianych nim potraw. Dobrze komponuje się z mięsem drobiowym. Pieczony kurczak BBQ z piwem zawdzięcza swoją wyrazistość dodatkom. Na początek udka kurczaka oczyść i umieść w woreczku. Dodaje się do nich m.in. cebulę, paprykę, brokuły, ketchup łagodny, koncentrat pomidorowy, brzoskwiniowy chutney oraz przyprawy. Składniki w szczelnie zamkniętym woreczku wymieszaj, tak aby wszystko się ze sobą połączyło, i upiecz. Kurczak BBQ z piwem będzie miał słodko-pikantny smak i delikatnie chrupiącą skórkę. Przyrządzone razem z nim warzywa również nabiorą wyrazistości. Jako dodatek do potrawy sprawdzą się frytki lub pieczone w ziołach ziemniaki. Przyda się także ketchup lub sos czosnkowy. Mięsne danie warto też zaserwować z kukurydzianymi bułkami. Masz ochotę na wyrazistego kurczaka z warzywami? Spróbuj go w tej wersji! Wykorzystaj podany przepis.