Pieczony kurczak BBQ z piwem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak BBQ z piwem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
128 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

92 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 łyżki

3 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

200 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i paprykę pokrój w plastry.

Krok 2

2. Mięso dokładnie umyj i osusz. Przełóż do woreczka do pieczenia.

Krok 3

Dodaj cebulę, paprykę i brokuły, wlej piwo, Ketchup Hellmann's Łagodny, koncentrat i sos chutney oraz wsyp przyprawę Knorr.

Krok 4

Zamknij szczelnie woreczek i wstrząśnij nim, aby wymieszać wszystkie składniki.

Krok 5

Umieść torbę z mięsem na środkowej blaszce piekarnika i piecz przez 40 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak BBQ z piwem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie pierożki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak BBQ z piwemPieczony kurczak BBQ z piwem

Sos barbecue to popularny dodatek do mięs pieczonych na grillu i w piekarniku. Ma delikatnie wędzony smak, który jest bardzo charakterystyczny i podkreśla naturalne walory doprawianych nim potraw. Dobrze komponuje się z mięsem drobiowym. Pieczony kurczak BBQ z piwem zawdzięcza swoją wyrazistość dodatkom. Na początek udka kurczaka oczyść i umieść w woreczku. Dodaje się do nich m.in. cebulę, paprykę, brokuły, ketchup łagodny, koncentrat pomidorowy, brzoskwiniowy chutney oraz przyprawy. Składniki w szczelnie zamkniętym woreczku wymieszaj, tak aby wszystko się ze sobą połączyło, i upiecz. Kurczak BBQ z piwem będzie miał słodko-pikantny smak i delikatnie chrupiącą skórkę. Przyrządzone razem z nim warzywa również nabiorą wyrazistości. Jako dodatek do potrawy sprawdzą się frytki lub pieczone w ziołach ziemniaki. Przyda się także ketchup lub sos czosnkowy. Mięsne danie warto też zaserwować z kukurydzianymi bułkami. Masz ochotę na wyrazistego kurczaka z warzywami? Spróbuj go w tej wersji! Wykorzystaj podany przepis.