Pieczony kurczak BBQ z piwem

- Krok 1Cebulę i paprykę pokrój w plastry.
- Krok 22. Mięso dokładnie umyj i osusz. Przełóż do woreczka do pieczenia.
- Krok 3Dodaj cebulę, paprykę i brokuły, wlej piwo, Ketchup Hellmann’s Łagodny, koncentrat i sos chutney oraz wsyp przyprawę Knorr.
- Krok 4Zamknij szczelnie woreczek i wstrząśnij nim, aby wymieszać wszystkie składniki.
- Krok 5Umieść torbę z mięsem na środkowej blaszce piekarnika i piecz przez 40 minut w 180 °C.

Pieczony kurczak BBQ z piwem
Sos barbecue to popularny dodatek do mięs pieczonych na grillu i w piekarniku. Ma delikatnie wędzony smak, który jest bardzo charakterystyczny i podkreśla naturalne walory doprawianych nim potraw. Dobrze komponuje się z mięsem drobiowym. Pieczony kurczak BBQ z piwem zawdzięcza swoją wyrazistość dodatkom. Na początek udka kurczaka oczyść i umieść w woreczku. Dodaje się do nich m.in. cebulę, paprykę, brokuły, ketchup łagodny, koncentrat pomidorowy, brzoskwiniowy chutney oraz przyprawy. Składniki w szczelnie zamkniętym woreczku wymieszaj, tak aby wszystko się ze sobą połączyło, i upiecz. Kurczak BBQ z piwem będzie miał słodko-pikantny smak i delikatnie chrupiącą skórkę. Przyrządzone razem z nim warzywa również nabiorą wyrazistości. Jako dodatek do potrawy sprawdzą się frytki lub pieczone w ziołach ziemniaki. Przyda się także ketchup lub sos czosnkowy. Mięsne danie warto też zaserwować z kukurydzianymi bułkami. Masz ochotę na wyrazistego kurczaka z warzywami? Spróbuj go w tej wersji! Wykorzystaj podany przepis.