Gęś faszerowana jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęś faszerowana jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

55 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

29 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 kilogramy

1 opakowanie

1 sztuka

5 sztuk

0.5 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyta gęś natrzyj Przyprawą do kurczaka Knorr z wierzchu i od środka.

Krok 2

Jabłka pokrój w cząstki, cebulę i czosnek pokrój dość grubo i wymieszaj wszystko z majerankiem.

Krok 3

Jabłkami nadziej gęś. Zwiąż ją dratwą. Wstaw na noc do lodówki aby skruszała.

Krok 4

Gęś piecze w brytfannie przez ok. 4 godziny polewając co chwilę powstałym sosem. Zasada pieczenia gęsi : piecze się tyle godzin, ile kilogramów waży gęś.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęś faszerowana jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęś faszerowana jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęś faszerowana jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęś faszerowana jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęś faszerowana jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęś faszerowana jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęś faszerowana jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęś faszerowana jabłkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej