
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój pierśz kurczaka , posól, popieprz i nasmaruj pierś czosnkiem w granulkach. Odłóż do lodówki na 15 minut.
Krok 2
W czasie gdy pierś leży w lodówce przygotuj pozostałe składniki. Zagotuj wodę w czajniku i rozpuść kostkę rosołową Knorr. Wrzuć parę grzybów Mun do bulionu i pozostaw je w nim aż zmiękną.
Krok 3
Zagotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Makaronu ryżowego nie wolno solić!
Krok 4
Pokrój zieloną część cebulki dymki, zmieszaj z pędami bambusa, startym imbirem oraz z grzybami Mun odcedzonymi z bulionu. Wszystko polej sosem sojowym.
Krok 5
Pierś wrzuć na patelnie a gdy się zarumieni dodaj pozostałe składniki.
Krok 6
Podawaj na makaronie ryżowym. Dodatkowo potrawę można polać słodkim sosem chilli. Smacznego! :)
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej