Kurczak czosnkowy z grzybami Mun przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak czosnkowy z grzybami Mun

Autor: Agnieszka90

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój pierśz kurczaka , posól, popieprz i nasmaruj pierś czosnkiem w granulkach. Odłóż do lodówki na 15 minut.

Krok 2

W czasie gdy pierś leży w lodówce przygotuj pozostałe składniki. Zagotuj wodę w czajniku i rozpuść kostkę rosołową Knorr. Wrzuć parę grzybów Mun do bulionu i pozostaw je w nim aż zmiękną.

Krok 3

Zagotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Makaronu ryżowego nie wolno solić!

Krok 4

Pokrój zieloną część cebulki dymki, zmieszaj z pędami bambusa, startym imbirem oraz z grzybami Mun odcedzonymi z bulionu. Wszystko polej sosem sojowym.

Krok 5

Pierś wrzuć na patelnie a gdy się zarumieni dodaj pozostałe składniki.

Krok 6

Podawaj na makaronie ryżowym. Dodatkowo potrawę można polać słodkim sosem chilli. Smacznego! :)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak czosnkowy z grzybami Mun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak czosnkowy z grzybami Mun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak czosnkowy z grzybami Mun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak czosnkowy z grzybami Mun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak czosnkowy z grzybami Mun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak czosnkowy z grzybami Mun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak czosnkowy z grzybami Mun - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak czosnkowy z grzybami Mun - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej