Kurczak z sosem szpinakowo-serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z sosem szpinakowo-serowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

400 gramów

null

null

null

250 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, pokrój na niezbyt duże kawałki i obsmaż na oleju tak, by lekko się zarumieniły.

Krok 2

Po odstawieniu z ognia ostrożnie posól.

Krok 3

Szpinak umyj, poszatkuj i włóż do płaskiego, szerokiego garnka z odrobiną wrzątku. Do szpinaku wrzuć pokrojony na kawałki ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołowa.

Krok 4

Duś ok. 10 minut. Kurczaka połącz ze szpinakiem na patelni i podgrzej jeszcze kilka minut. Do tego wrzuć ugotowany makaron penne, wszystko wymieszaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej