Kurczak z sosem szpinakowo-serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z sosem szpinakowo-serowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

400 gramów

null

null

null

250 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, pokrój na niezbyt duże kawałki i obsmaż na oleju tak, by lekko się zarumieniły.

Krok 2

Po odstawieniu z ognia ostrożnie posól.

Krok 3

Szpinak umyj, poszatkuj i włóż do płaskiego, szerokiego garnka z odrobiną wrzątku. Do szpinaku wrzuć pokrojony na kawałki ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołowa.

Krok 4

Duś ok. 10 minut. Kurczaka połącz ze szpinakiem na patelni i podgrzej jeszcze kilka minut. Do tego wrzuć ugotowany makaron penne, wszystko wymieszaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej