Kurczak z sosem szpinakowo-serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z sosem szpinakowo-serowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

400 gramów

null

null

null

250 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj, pokrój na niezbyt duże kawałki i obsmaż na oleju tak, by lekko się zarumieniły.

Krok 2

Po odstawieniu z ognia ostrożnie posól.

Krok 3

Szpinak umyj, poszatkuj i włóż do płaskiego, szerokiego garnka z odrobiną wrzątku. Do szpinaku wrzuć pokrojony na kawałki ser, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz gałkę muszkatołowa.

Krok 4

Duś ok. 10 minut. Kurczaka połącz ze szpinakiem na patelni i podgrzej jeszcze kilka minut. Do tego wrzuć ugotowany makaron penne, wszystko wymieszaj.

pasibrzuch

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z sosem szpinakowo-serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej