
Składniki
500 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli łopatka nie jest zmielona - zmiel ją drobno
Krok 2
Bułkę namocz w wodzie, środek musi być mokry. Przed dodaniem wyciśnij ją w rękach.
Krok 3
Do miski z mięsem dodaj jajko, namoczoną bułkę, bułkę tartą, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
Krok 4
Do miski dodaj przyprawy (majeranek, sól, pieprz - inne wg uznania)
Krok 5
Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety
Krok 6
Na rozgrzanym oleju na patelni piecz kotlety do uzyskania brązowego koloru.
Krok 7
Z tej ilości powinno wyjść około 8 większych kotletów. Można je podzielić na mniejsze lub np na kulki jak do klopsików.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej