
Składniki
500 gramów
0.5 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 gram
1 gram
1 gram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli łopatka nie jest zmielona - zmiel ją drobno
Krok 2
Bułkę namocz w wodzie, środek musi być mokry. Przed dodaniem wyciśnij ją w rękach.
Krok 3
Do miski z mięsem dodaj jajko, namoczoną bułkę, bułkę tartą, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
Krok 4
Do miski dodaj przyprawy (majeranek, sól, pieprz - inne wg uznania)
Krok 5
Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety
Krok 6
Na rozgrzanym oleju na patelni piecz kotlety do uzyskania brązowego koloru.
Krok 7
Z tej ilości powinno wyjść około 8 większych kotletów. Można je podzielić na mniejsze lub np na kulki jak do klopsików.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej