Kotlety mielone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone

Autor: Paulina h

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli łopatka nie jest zmielona - zmiel ją drobno

Krok 2

Bułkę namocz w wodzie, środek musi być mokry. Przed dodaniem wyciśnij ją w rękach.

Krok 3

Do miski z mięsem dodaj jajko, namoczoną bułkę, bułkę tartą, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)

Krok 4

Do miski dodaj przyprawy (majeranek, sól, pieprz - inne wg uznania)

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety

Krok 6

Na rozgrzanym oleju na patelni piecz kotlety do uzyskania brązowego koloru.

Krok 7

Z tej ilości powinno wyjść około 8 większych kotletów. Można je podzielić na mniejsze lub np na kulki jak do klopsików.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej