Kotlety mielone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety mielone

Autor: Paulina h

ratingratingratingratingrating

2

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 gram

1 gram

1 gram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli łopatka nie jest zmielona - zmiel ją drobno

Krok 2

Bułkę namocz w wodzie, środek musi być mokry. Przed dodaniem wyciśnij ją w rękach.

Krok 3

Do miski z mięsem dodaj jajko, namoczoną bułkę, bułkę tartą, ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)

Krok 4

Do miski dodaj przyprawy (majeranek, sól, pieprz - inne wg uznania)

Krok 5

Całość dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety

Krok 6

Na rozgrzanym oleju na patelni piecz kotlety do uzyskania brązowego koloru.

Krok 7

Z tej ilości powinno wyjść około 8 większych kotletów. Można je podzielić na mniejsze lub np na kulki jak do klopsików.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety mielone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej