Schab pod borowikową pierzynką

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

223

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

10 sztuk

1 łyżka

4 sztuki

4 szczypty

4 szczypty

2 szklanki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem, rozbiłam, oprószyłam solą i pieprzem z obu stron, odstawiłam.

Krok 2

Pieczarki opłukałam bardzo dokładnie, nie obierałam, pokroiłam w plasterki, wrzuciłam na rozgrzane masło, dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

Sos borowikowy rozpuściłam w niepełnej szklance zimnej wody i wlałam do duszących się pieczarek.

Krok 4

Kotlety obtoczyłam w jajku oraz w bułce, smażyłam na rozgrzanym oleju. Kiedy przewróciłam je na drugą stronę na wierz wyłożyłam gęsty sos borowikowy z pieczarkami oraz przykryłam plastrem żółtego sera. Trzymałam pod przykryciem do roztopienia się sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej