Schab pod borowikową pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pod borowikową pierzynką

Autor: Islander85

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szczypty

10 sztuk

2 szklanki

2 sztuki

4 szczypty

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kotlety umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem, rozbiłam, oprószyłam solą i pieprzem z obu stron, odstawiłam.

Krok 2

Pieczarki opłukałam bardzo dokładnie, nie obierałam, pokroiłam w plasterki, wrzuciłam na rozgrzane masło, dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 3

Sos borowikowy rozpuściłam w niepełnej szklance zimnej wody i wlałam do duszących się pieczarek.

Krok 4

Kotlety obtoczyłam w jajku oraz w bułce, smażyłam na rozgrzanym oleju. Kiedy przewróciłam je na drugą stronę na wierz wyłożyłam gęsty sos borowikowy z pieczarkami oraz przykryłam plastrem żółtego sera. Trzymałam pod przykryciem do roztopienia się sera.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pod borowikową pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej