Schab w kremowym sosie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab w kremowym sosie

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
176 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

300 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść z błon i pokrój na 4 kotlety. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem. Skrop oliwą i odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.

Krok 2

Zawartość opakowania Knorr wymieszaj z 300 ml wody, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj sos jeszcze 10 minut.

Krok 3

Na patelni rozpuść margarynę i smaż kotlety 2-3 minuty z każdej strony. Kotlety podawaj polane przygotowanym sosem, z warzywami i ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab w kremowym sosie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab w kremowym sosieSchab w kremowym sosie

Jeśli zbliża się pora obiadowa lub spodziewasz się gości, a potrzebujesz dania szybkiego i łatwego, zrób schab w kremowym sosie – to danie, które z pewnością dobrze się sprawdzi. Na początek schab pokrój na plastry. Żeby był bardziej kruchy, rozbij go delikatnie przez folię spożywczą, dopraw do smaku i odłóż na chwilę do lodówki. Jeśli chcesz, żeby wieprzowina była wyjątkowo wyrazista w smaku, przed włożeniem jej do lodówki, natrzyj ją czosnkiem i majerankiem. Smaż kotlety na mocno rozgrzanej patelni, obracając co jakiś czas. Pod koniec smażenia możesz podlać mięso odrobiną wody albo bulionu i chwilę dusić, by zmiękło i nie przypiekło się, a pozostało soczyste. Na koniec zrób sos aromatyczny z grzybami. Schab w kremowym sosie podawaj z kaszą gryczaną, purée ziemniaczanym lub z sypkim ryżem. Dodaj jeszcze duszone warzywa, ogórki kiszone, buraki albo surówkę z kapusty, a smaczny obiad będzie gotowy. Wypróbuj ten przepis na pyszny i soczysty schab, który sprawdzi się na wiele okazji. Życzymy smacznego.