Schab pieczony z ziemniakami w naczyniu: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

296 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

220 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 pęczka

80 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę. Połącz olej z wodą Przyprawą Knorr oraz majerankiem Knorr. Natrzyj mięso połową marynaty.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz, większe przekrój na pół i wymieszaj z pozostałą marynatą.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki oraz schab i całość piecz temperaturze 190 st. C przez 45 minut. Schab podawaj pokrojony w plastry, z ziemniakami oraz świeżym koperkiem i chrzanem.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z ziemniakami Pieczony schab z ziemniakami

Upieczony w kawałku schab, pokrojony na cienkie plastry i podany z ziemniaczkami w mundurkach to klasyka kuchni środkowoeuropejskiej. Warto więc wiedzieć, jak ją przygotować, aby dojść w tym do perfekcji. Otoczony zielonym płaszczykiem z ziół schab będzie wyglądał pięknie na talerzu i doskonale smakował. Na pieczeń najlepiej nadaje się środkowa część schabu wieprzowego. Zanim wsadzisz mięso do piekarnika, koniecznie posmaruj go ziołową pastą. Ze schabem doskonale komponują się niemal wszystkie przyprawy, ale tym razem proponujemy suszony majeranek połączony z oliwą. Ostrości delikatnemu mięsu po upieczeniu nada chrzan. Prócz mięsa ważnym punktem tego obiady będą upieczone w mundurkach ziemniaczki, które koniecznie posyp Fixem z masełkiem i dodatkiem koperku. Do tego zasmażana kapustka i sukces kulinarny gwarantowany.