Pieczony schab z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

242 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

102 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

150 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 pęczka

80 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę. Połącz olej z wodą Przyprawą Knorr oraz majerankiem Knorr. Natrzyj mięso połową marynaty.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz, większe przekrój na pół i wymieszaj z pozostałą marynatą.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki oraz schab i całość piecz temperaturze 190 st. C przez 45 minut. Schab podawaj pokrojony w plastry, z ziemniakami oraz świeżym koperkiem i chrzanem.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z ziemniakami Pieczony schab z ziemniakami

Upieczony w kawałku schab, pokrojony na cienkie plastry i podany z ziemniaczkami w mundurkach to klasyka kuchni środkowoeuropejskiej. Warto więc wiedzieć, jak ją przygotować, aby dojść w tym do perfekcji. Otoczony zielonym płaszczykiem z ziół schab będzie wyglądał pięknie na talerzu i doskonale smakował. Na pieczeń najlepiej nadaje się środkowa część schabu wieprzowego. Zanim wsadzisz mięso do piekarnika, koniecznie posmaruj go ziołową pastą. Ze schabem doskonale komponują się niemal wszystkie przyprawy, ale tym razem proponujemy suszony majeranek połączony z oliwą. Ostrości delikatnemu mięsu po upieczeniu nada chrzan. Prócz mięsa ważnym punktem tego obiady będą upieczone w mundurkach ziemniaczki, które koniecznie posyp Fixem z masełkiem i dodatkiem koperku. Do tego zasmażana kapustka i sukces kulinarny gwarantowany.