Schab pieczony z ziemniakami w naczyniu: przepis | Przepisy.pl pixel

Pieczony schab z ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

heart
300 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

229 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

500 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

0.5 pęczka

80 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę. Połącz olej z wodą Przyprawą Knorr oraz majerankiem Knorr. Natrzyj mięso połową marynaty.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie osusz, większe przekrój na pół i wymieszaj z pozostałą marynatą.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki oraz schab i całość piecz temperaturze 190 st. C przez 45 minut. Schab podawaj pokrojony w plastry, z ziemniakami oraz świeżym koperkiem i chrzanem.

Pieczony schab z ziemniakami  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony schab z ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony schab z ziemniakami Pieczony schab z ziemniakami

Upieczony w kawałku schab, pokrojony na cienkie plastry i podany z ziemniaczkami w mundurkach to klasyka kuchni środkowoeuropejskiej. Warto więc wiedzieć, jak ją przygotować, aby dojść w tym do perfekcji. Otoczony zielonym płaszczykiem z ziół schab będzie wyglądał pięknie na talerzu i doskonale smakował. Na pieczeń najlepiej nadaje się środkowa część schabu wieprzowego. Zanim wsadzisz mięso do piekarnika, koniecznie posmaruj go ziołową pastą. Ze schabem doskonale komponują się niemal wszystkie przyprawy, ale tym razem proponujemy suszony majeranek połączony z oliwą. Ostrości delikatnemu mięsu po upieczeniu nada chrzan. Prócz mięsa ważnym punktem tego obiady będą upieczone w mundurkach ziemniaczki, które koniecznie posyp Fixem z masełkiem i dodatkiem koperku. Do tego zasmażana kapustka i sukces kulinarny gwarantowany.