zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
30 dekagramów
2 sztuki
3 łyżki
1 opakowanie
25 dekagramów
225 opakowań
10 dekagramów
1 sztuka
300 mililitrów
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka dobrze wypłukać,osuszyć i pokroić na małe kawałki. Kawałki piersi natrzeć solą,pieprzem i czerwoną papryką(mieloną). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki piersi do zarumienienia.
Krok 2
Makaron ugotować i odsączyć.
Krok 3
Cukinie obrać przekroić wzdłuż na połowę i obsmażyć na oleju,dodać do tego pokrojoną paprykę i przez chwilę dusić. Kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa razem wymieszać i doprawić do smaku.
Krok 4
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na dno wyłożyć makaron,następnie wyłożyć kawałki usmażonej piersi z kurczaka. Następnie warzywa wszystkie wymieszaj. Wierzch posypać żółtym serem pokrojonym w drobną kostkę. Śmietanę rozetrzeć z jajkami,posolić i doprawić pieprzem. Wylać na masę.
Krok 5
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekać aż masa się zetnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej