zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem

Autor: Anna Fabiszewska

ratingratingratingratingrating

1090

19 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

25 dekagramów

225 opakowań

10 dekagramów

1 sztuka

300 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka dobrze wypłukać,osuszyć i pokroić na małe kawałki. Kawałki piersi natrzeć solą,pieprzem i czerwoną papryką(mieloną). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki piersi do zarumienienia.

Krok 2

Makaron ugotować i odsączyć.

Krok 3

Cukinie obrać przekroić wzdłuż na połowę i obsmażyć na oleju,dodać do tego pokrojoną paprykę i przez chwilę dusić. Kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa razem wymieszać i doprawić do smaku.

Krok 4

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na dno wyłożyć makaron,następnie wyłożyć kawałki usmażonej piersi z kurczaka. Następnie warzywa wszystkie wymieszaj. Wierzch posypać żółtym serem pokrojonym w drobną kostkę. Śmietanę rozetrzeć z jajkami,posolić i doprawić pieprzem. Wylać na masę.

Krok 5

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekać aż masa się zetnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej