zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem

Autor: Anna Fabiszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

25 dekagramów

225 opakowań

10 dekagramów

1 sztuka

300 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka dobrze wypłukać,osuszyć i pokroić na małe kawałki. Kawałki piersi natrzeć solą,pieprzem i czerwoną papryką(mieloną). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki piersi do zarumienienia.

Krok 2

Makaron ugotować i odsączyć.

Krok 3

Cukinie obrać przekroić wzdłuż na połowę i obsmażyć na oleju,dodać do tego pokrojoną paprykę i przez chwilę dusić. Kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa razem wymieszać i doprawić do smaku.

Krok 4

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na dno wyłożyć makaron,następnie wyłożyć kawałki usmażonej piersi z kurczaka. Następnie warzywa wszystkie wymieszaj. Wierzch posypać żółtym serem pokrojonym w drobną kostkę. Śmietanę rozetrzeć z jajkami,posolić i doprawić pieprzem. Wylać na masę.

Krok 5

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekać aż masa się zetnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej