Składniki
30 dekagramów
2 sztuki
3 łyżki
1 opakowanie
25 dekagramów
225 opakowań
10 dekagramów
1 sztuka
300 mililitrów
2 sztuki
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka dobrze wypłukać,osuszyć i pokroić na małe kawałki. Kawałki piersi natrzeć solą,pieprzem i czerwoną papryką(mieloną). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki piersi do zarumienienia.
Krok 2
Makaron ugotować i odsączyć.
Krok 3
Cukinie obrać przekroić wzdłuż na połowę i obsmażyć na oleju,dodać do tego pokrojoną paprykę i przez chwilę dusić. Kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa razem wymieszać i doprawić do smaku.
Krok 4
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na dno wyłożyć makaron,następnie wyłożyć kawałki usmażonej piersi z kurczaka. Następnie warzywa wszystkie wymieszaj. Wierzch posypać żółtym serem pokrojonym w drobną kostkę. Śmietanę rozetrzeć z jajkami,posolić i doprawić pieprzem. Wylać na masę.
Krok 5
Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekać aż masa się zetnie.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej