zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem

Autor: Anna Fabiszewska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
19 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

2 sztuki

3 łyżki

1 opakowanie

25 dekagramów

225 opakowań

10 dekagramów

1 sztuka

300 mililitrów

2 sztuki

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka dobrze wypłukać,osuszyć i pokroić na małe kawałki. Kawałki piersi natrzeć solą,pieprzem i czerwoną papryką(mieloną). Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki piersi do zarumienienia.

Krok 2

Makaron ugotować i odsączyć.

Krok 3

Cukinie obrać przekroić wzdłuż na połowę i obsmażyć na oleju,dodać do tego pokrojoną paprykę i przez chwilę dusić. Kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa razem wymieszać i doprawić do smaku.

Krok 4

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Na dno wyłożyć makaron,następnie wyłożyć kawałki usmażonej piersi z kurczaka. Następnie warzywa wszystkie wymieszaj. Wierzch posypać żółtym serem pokrojonym w drobną kostkę. Śmietanę rozetrzeć z jajkami,posolić i doprawić pieprzem. Wylać na masę.

Krok 5

Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Zapiekać aż masa się zetnie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • zapiekanka makaronowa z piersią z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kebab tradycyjny
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej