Składniki
60 gramów
1 sztuka
60 gramów
60 gramów
300 gramów
1 łyżka
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
2 sztuki
0.5 pęczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Na margarynie podsmaż drobno pokrojoną cebulę, aż zbrązowieje. Następnie wlej szklankę wody, śmietankę i dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Dokładnie wymieszaj sos rózgą i doprowadź do wrzenia.
Krok 2
Teraz zmniejsz ogień, dodaj pokruszone sery i mieszaj, aż się rozpuszczą. Dodaj szczyptę kurkumy i świeżo mielony pieprz.
Krok 3
Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 4
Po ugotowaniu odcedź go i natychmiast przełóż do sosu. Szybko wymieszaj i od razu podawaj. Po wierzchu posyp listkami tymianku i posiekanym koperkiem. Jeśli po dodaniu makaronu sos będzie zbyt gęsty, możesz dolać odrobinę wody z gotowania makaronu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron 4 sery
Makaron 4 sery to prawdziwa uczta dla podniebienia. Potrawa idealnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa oraz kolacyjna. Danie jest proste w przygotowaniu, a jego wyborny smak zachwyci niejednego smakosza. Przygotujesz je w dwóch prostych krokach. Zacznij od sosu. Na margarynie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej szklankę wody, śmietankę i bulionetkę warzywną Knorr. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Po chwili zmniejsz ogień i dodaj pokruszone sery. Podkręć smak aksamitnego sosu szczyptą orientalnej kurkumy i świeżo mielonym pieprzem. Drugi krok to makaron. Wybierz swój ulubiony i przygotuj go według wskazówek na opakowaniu. Kiedy już będzie gotowy przełóż go do sosu i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp potrawę świeżym tymiankiem i koperkiem. Zioła idealnie podkreślą smak tego wyrazistego i kremowego dania. Pycha!