Makaron 4 sery przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron 4 sery

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

heart
210 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

207 osób wydrukowało

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 sztuka

60 gramów

60 gramów

300 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

0.5 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zacznij przygotowanie makaronu 4 sery od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę margaryny i wsyp na nią cebulkę. Smaż ją, aż zbrązowieje. Następnie wlej na patelnię szklankę wody oraz szklankę śmietany 30%. Wymieszaj sos rózgą lub łyżką i dodaj do niego kostkę Bulionu warzywnego Knorr. Jeszcze raz dokładnie rozmieszaj składniki i doprowadź sos do wrzenia.

Makaron 4 sery  - Krok 1

Krok 2

Teraz zmniejsz ogień i wsyp do sosu pokruszone sery w odpowiednich ilościach: brie, tarty parmezan, ser z niebieską pleśnią, a także gruyère lub ementaler. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj do całości szczyptę kurkumy oraz świeżo mielony pieprz. Jeszcze raz przemieszaj.

Makaron 4 sery  - Krok 2

Krok 3

Odstaw gotowy sos i przejdź do przygotowania makaronu. Zagotuj w dużym garnku 1,5-2 litry osolonej wody. Wybierz swój ulubiony rodzaj makaronu i ugotuj go według wskazówek, które znajdziesz na opakowaniu.

Makaron 4 sery  - Krok 3

Krok 4

Po ugotowaniu odcedź makaron i natychmiast wsyp go do sosu znajdującego się na patelni. Wymieszaj całość i od razu podawaj. Pamiętaj, że sos może szybko stężeć przez dużą zawartość serów. Jeśli więc po dodaniu makaronu będzie on zbyt gęsty, dolej do niego odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron cztery sery posyp z wierzchu listkami tymianku i posiekanym koperkiem.

Makaron 4 sery  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz ulubionego rodzaju makaronu, postaw na ten, który najłatwiej wypełni się sosem, np. penne lub świderki. Dzięki temu doznania z jedzenia będą jeszcze intensywniejsze.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Kowalska

    Marta Kowalska , 09.12.2021

    Gotuje najpierw makaron w między czasie robię sos dodaje masło do sosu sól pieprz i pietruszkę posiekaną i jak wszystko się ugotuje to makaron dodaje do sosu i mieszam razem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron 4 sery Makaron 4 sery

4 sery to makaron, który przygotujesz w dwóch prostych krokach. Zacznij od sosu. Na margarynie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej szklankę wody, śmietankę i bulionetkę warzywną Knorr. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Po chwili zmniejsz ogień i dodaj pokruszone sery. Podkręć smak aksamitnego sosu szczyptą orientalnej kurkumy i świeżo mielonym pieprzem. Drugi krok to makaron. Wybierz swój ulubiony i przygotuj go według wskazówek na opakowaniu. Kiedy już będzie gotowy, przełóż go do sosu i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp makaron 4 sery świeżym tymiankiem i koperkiem. Zioła idealnie podkreślą smak tego wyrazistego i kremowego dania. Pycha!

Dla kogo?

Makaron cztery sery jest idealną propozycją dla miłośników makaronu we wszystkich postaciach. Jeśli nie wyobrażasz sobie posiłku bez tego dodatku, a jeszcze nigdy nie przygotowałeś go z delikatnym, serowym serem – czas wypróbować ten przepis. Gwarantujemy, że ta kompozycja smaków zagości w twojej kuchni na dłużej!

Na jaką okazję?

Makaron 4 sery to prawdziwa uczta dla podniebienia. Potrawa idealnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa oraz kolacyjna. Danie jest proste w przygotowaniu, a jego wyborny smak zachwyci niejednego smakosza – szczególnie tego, który nie przepada za mięsnymi daniami z makaronem.

Czy wiesz, że?

Sery pleśniowe dzielimy na dwa rodzaje – porastające białą pleśnią oraz te z przerostem niebieskiej pleśni. Pierwsze mają kremowy i łagodny posmak, drugie zaś przypadną do gustu tym z nas, którzy wolą bardziej wyraziste smaki.

Dla urozmaicenia:

Nie obawiaj się eksperymentów z rodzajami sera i nie tylko. Przepis na makaron 4 sery możesz też wzbogacić o własną mieszankę ziół, które jeszcze lepiej wydobędą kremową głębię smaku sera!