Makaron 4 sery przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron 4 sery

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

heart
209 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

202 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

374 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 gramów

1 sztuka

60 gramów

60 gramów

300 gramów

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

2 sztuki

0.5 pęczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Zacznij przygotowanie makaronu 4 sery od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę margaryny i wsyp na nią cebulkę. Smaż ją, aż zbrązowieje. Następnie wlej na patelnię szklankę wody oraz szklankę śmietany 30%. Wymieszaj sos rózgą lub łyżką i dodaj do niego kostkę Bulionu warzywnego Knorr. Jeszcze raz dokładnie rozmieszaj składniki i doprowadź sos do wrzenia.

Makaron 4 sery  - Krok 1

Krok 2

Teraz zmniejsz ogień i wsyp do sosu pokruszone sery w odpowiednich ilościach: brie, tarty parmezan, ser z niebieską pleśnią, a także gruyère lub ementaler. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuszczą. Dodaj do całości szczyptę kurkumy oraz świeżo mielony pieprz. Jeszcze raz przemieszaj.

Makaron 4 sery  - Krok 2

Krok 3

Odstaw gotowy sos i przejdź do przygotowania makaronu. Zagotuj w dużym garnku 1,5-2 litry osolonej wody. Wybierz swój ulubiony rodzaj makaronu i ugotuj go według wskazówek, które znajdziesz na opakowaniu.

Makaron 4 sery  - Krok 3

Krok 4

Po ugotowaniu odcedź makaron i natychmiast wsyp go do sosu znajdującego się na patelni. Wymieszaj całość i od razu podawaj. Pamiętaj, że sos może szybko stężeć przez dużą zawartość serów. Jeśli więc po dodaniu makaronu będzie on zbyt gęsty, dolej do niego odrobinę wody z gotowania makaronu. Makaron cztery sery posyp z wierzchu listkami tymianku i posiekanym koperkiem.

Makaron 4 sery  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli nie masz ulubionego rodzaju makaronu, postaw na ten, który najłatwiej wypełni się sosem, np. penne lub świderki. Dzięki temu doznania z jedzenia będą jeszcze intensywniejsze.

1

Opinie o przepisie

  • Marta Kowalska

    Marta Kowalska , 09.12.2021

    Gotuje najpierw makaron w między czasie robię sos dodaje masło do sosu sól pieprz i pietruszkę posiekaną i jak wszystko się ugotuje to makaron dodaje do sosu i mieszam razem

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron 4 sery  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron 4 sery Makaron 4 sery

4 sery to makaron, który przygotujesz w dwóch prostych krokach. Zacznij od sosu. Na margarynie podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj do niej szklankę wody, śmietankę i bulionetkę warzywną Knorr. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Po chwili zmniejsz ogień i dodaj pokruszone sery. Podkręć smak aksamitnego sosu szczyptą orientalnej kurkumy i świeżo mielonym pieprzem. Drugi krok to makaron. Wybierz swój ulubiony i przygotuj go według wskazówek na opakowaniu. Kiedy już będzie gotowy, przełóż go do sosu i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp makaron 4 sery świeżym tymiankiem i koperkiem. Zioła idealnie podkreślą smak tego wyrazistego i kremowego dania. Pycha!

Dla kogo?

Makaron cztery sery jest idealną propozycją dla miłośników makaronu we wszystkich postaciach. Jeśli nie wyobrażasz sobie posiłku bez tego dodatku, a jeszcze nigdy nie przygotowałeś go z delikatnym, serowym serem – czas wypróbować ten przepis. Gwarantujemy, że ta kompozycja smaków zagości w twojej kuchni na dłużej!

Na jaką okazję?

Makaron 4 sery to prawdziwa uczta dla podniebienia. Potrawa idealnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa oraz kolacyjna. Danie jest proste w przygotowaniu, a jego wyborny smak zachwyci niejednego smakosza – szczególnie tego, który nie przepada za mięsnymi daniami z makaronem.

Czy wiesz, że?

Sery pleśniowe dzielimy na dwa rodzaje – porastające białą pleśnią oraz te z przerostem niebieskiej pleśni. Pierwsze mają kremowy i łagodny posmak, drugie zaś przypadną do gustu tym z nas, którzy wolą bardziej wyraziste smaki.

Dla urozmaicenia:

Nie obawiaj się eksperymentów z rodzajami sera i nie tylko. Przepis na makaron 4 sery możesz też wzbogacić o własną mieszankę ziół, które jeszcze lepiej wydobędą kremową głębię smaku sera!