Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

59 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

5 gramów

0.5 pęczka

125 mililitrów

15 mililitrów

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż przez jedną minutę kminek.

Krok 2

Jagnięcinę pokrój w kostkę, posyp przyprawą Knorr i smaż, aż będzie złocista.

Krok 3

Cebulę pokrój na cieniutkie plasterki, bakłażan pokrój na plasterki, a potem każdy z nich na cztery części i dodaj do mięsa.

Krok 4

W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe ze startym imbirem, czosnkiem i posiekanym pomidorem.

Krok 5

Dodaj sos do mięsa z warzywami i duś przez godzinę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Krok 6

Dodaj posiekaną kolendrę i podawaj z jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagnięcina z bakłażanem w sosie curryJagnięcina z bakłażanem w sosie curry

Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry będzie smakować zwłaszcza osobom lubiącym orientalną kuchnię. Przygotowana z aromatycznymi przyprawami, takimi jak: kminek, imbir, curry czy kolendra, charakteryzuje się też delikatnie słodkawym smakiem. Zyskuje go dzięki mleku kokosowemu oraz odpowiednim warzywom. Przyprawioną jagnięcinę usmaż na wcześniej podsmażonym kminku, aż będzie złocista. Dorzuć do niej cebulę i bakłażana, a następnie dodaj mleko kokosowe zmieszane z przyprawami i pokrojonym drobno pomidorem. Duszona z tymi dodatkami jagnięcina będzie słodko-pikantna i wyrazista. Na koniec posyp ją świeżą kolendrą i serwuj z jogurtem. Dobrymi dodatkami do tak przyrządzonego mięsa będą również ryż jaśminowy lub kasza kuskus. Jeśli wolisz tego typu dania z pieczywem, wykorzystaj świeżą bagietkę lub indyjski chleb naan. Dołącz też do jagnięciny z bakłażanem w sosie curry świeże warzywa. Smacznym uzupełnieniem będzie sałatka z kapusty pekińskiej posypana sezamem. Masz ochotę na danie z orientalnymi przyprawami? Sprawdź nasz przepis.