
Składniki
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
2 sztuki
5 gramów
0.5 pęczka
125 mililitrów
15 mililitrów
5 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż przez jedną minutę kminek.
Krok 2
Jagnięcinę pokrój w kostkę, posyp przyprawą Knorr i smaż, aż będzie złocista.
Krok 3
Cebulę pokrój na cieniutkie plasterki, bakłażan pokrój na plasterki, a potem każdy z nich na cztery części i dodaj do mięsa.
Krok 4
W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe ze startym imbirem, czosnkiem i posiekanym pomidorem.
Krok 5
Dodaj sos do mięsa z warzywami i duś przez godzinę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Krok 6
Dodaj posiekaną kolendrę i podawaj z jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry
Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry będzie smakować zwłaszcza osobom lubiącym orientalną kuchnię. Przygotowana z aromatycznymi przyprawami, takimi jak: kminek, imbir, curry czy kolendra, charakteryzuje się też delikatnie słodkawym smakiem. Zyskuje go dzięki mleku kokosowemu oraz odpowiednim warzywom. Przyprawioną jagnięcinę usmaż na wcześniej podsmażonym kminku, aż będzie złocista. Dorzuć do niej cebulę i bakłażana, a następnie dodaj mleko kokosowe zmieszane z przyprawami i pokrojonym drobno pomidorem. Duszona z tymi dodatkami jagnięcina będzie słodko-pikantna i wyrazista. Na koniec posyp ją świeżą kolendrą i serwuj z jogurtem. Dobrymi dodatkami do tak przyrządzonego mięsa będą również ryż jaśminowy lub kasza kuskus. Jeśli wolisz tego typu dania z pieczywem, wykorzystaj świeżą bagietkę lub indyjski chleb naan. Dołącz też do jagnięciny z bakłażanem w sosie curry świeże warzywa. Smacznym uzupełnieniem będzie sałatka z kapusty pekińskiej posypana sezamem. Masz ochotę na danie z orientalnymi przyprawami? Sprawdź nasz przepis.