Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

42 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

60 osób wydrukowało

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

5 gramów

0.5 pęczka

125 mililitrów

15 mililitrów

5 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej olej na patelni na średnim ogniu i smaż przez jedną minutę kminek.

Krok 2

Jagnięcinę pokrój w kostkę, posyp przyprawą Knorr i smaż, aż będzie złocista.

Krok 3

Cebulę pokrój na cieniutkie plasterki, bakłażan pokrój na plasterki, a potem każdy z nich na cztery części i dodaj do mięsa.

Krok 4

W oddzielnym naczyniu wymieszaj mleko kokosowe ze startym imbirem, czosnkiem i posiekanym pomidorem.

Krok 5

Dodaj sos do mięsa z warzywami i duś przez godzinę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Krok 6

Dodaj posiekaną kolendrę i podawaj z jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jagnięcina z bakłażanem w sosie curryJagnięcina z bakłażanem w sosie curry

Jagnięcina z bakłażanem w sosie curry będzie smakować zwłaszcza osobom lubiącym orientalną kuchnię. Przygotowana z aromatycznymi przyprawami, takimi jak: kminek, imbir, curry czy kolendra, charakteryzuje się też delikatnie słodkawym smakiem. Zyskuje go dzięki mleku kokosowemu oraz odpowiednim warzywom. Przyprawioną jagnięcinę usmaż na wcześniej podsmażonym kminku, aż będzie złocista. Dorzuć do niej cebulę i bakłażana, a następnie dodaj mleko kokosowe zmieszane z przyprawami i pokrojonym drobno pomidorem. Duszona z tymi dodatkami jagnięcina będzie słodko-pikantna i wyrazista. Na koniec posyp ją świeżą kolendrą i serwuj z jogurtem. Dobrymi dodatkami do tak przyrządzonego mięsa będą również ryż jaśminowy lub kasza kuskus. Jeśli wolisz tego typu dania z pieczywem, wykorzystaj świeżą bagietkę lub indyjski chleb naan. Dołącz też do jagnięciny z bakłażanem w sosie curry świeże warzywa. Smacznym uzupełnieniem będzie sałatka z kapusty pekińskiej posypana sezamem. Masz ochotę na danie z orientalnymi przyprawami? Sprawdź nasz przepis.