Pieczone jabłka z żurawiną

z orzechami i jogurtem

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

12

115 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

112 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłko umyj i usuń gniazdo nasienne.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 1

Krok 2

Wymieszaj suszoną żurawinę z miodem i orzechami.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 2

Krok 3

Całość włóż do wydrążonego jabłka i piecz w piekarniku do miękkości.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 3

Krok 4

Upieczone jabłko polej jogurtem, który wcześniej wymieszaj z cynamonem.

Pieczone jabłka z żurawiną - Krok 4
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, manganu, witaminy C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone jabłka z żurawiną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone jabłka z żurawinąPieczone jabłka z żurawiną

Marzysz o pysznym podwieczorku? Mamy coś specjalnie dla Ciebie. Jabłko pieczone z żurawiną, miodem i orzechami z dodatkiem jogurtu oraz cynamonu, z pewnością nasyci Twoje zmysły. Danie nie tylko cudownie smakuje, ale także zachwyca korzennym aromatem cynamonu.

Dla kogo? To idealny przepis dla łasuchów, którzy gustują w ciekawych połączeniach smakowych. Miód i cynamon znakomicie rozgrzeją oraz pobudzą do działania. Będzie słodko i smacznie.

Na zdrowie! Posiłek dostarczy Ci m.in. błonnika oraz wielu witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w nim witaminę C (w jednej porcji 24,7 mg, czyli 31% RWS), a także potas (jedna porcja to 595 mg, czyli 30% RWS). Obecna w daniu witamina B6 (0,21 mg czyli 15% RWS) pozwoli nam w prawidłowy sposób spalać węglowodany i białka.

Czy wiesz, że? Kosmetyki zawierające cynamon pozytywnie wpływają na cerę borykającą się z trądzikiem. Cynamon wykazuje właściwości rozjaśniające blizny i zmiany skórne. Zatem bądźmy z cynamonem za pan brat!