Jaka sól do ogórków do kiszenia? Jaką wybrać do małosolnych, a jaką do konserwowych?

Gdy zaczyna się sezon ogórkowy, to wszystkie panie domu zaczynają robić przetwory z tych warzyw. Nic w tym dziwnego – kiszonki nie tylko świetnie smakują, ale również mają wiele właściwości! Wbrew pozorom zrobienie idealnych ogórków to nie taka prosta sprawa. Okazuje się, że ogromne znaczenie ma sól, którą dodajemy do przetworów. Jaką wybrać do małosolnych, a jaką do konserwowych? Zobaczcie nasze porady, dzięki którym przyrządzicie najlepsze ogórki w sezonie. Zapraszamy!

Ogórki małosolne – co zrobić, by wyszły pyszne?

Ogórki małosolne to absolutny hit wśród przetworów. Orzeźwiają w gorące dni, ulepszają zimowe wieczory – zawsze smakują tak samo dobrze. Aby zachwycały chrupkością i charakterystycznym aromatem, warto zwrócić uwagę na rodzaj soli, którą dodajemy do ogórków. Co sprawdzi się dobrze? Jaka sól do ogórków małosolnych? Mowa oczywiście o soli kamiennej, która cieszy się popularnością już od starożytności. Ten rodzaj produktu jest doskonały do konserwacji i utrwalenia żywności. Prawdopodobnie w sklepach odnajdziecie dwa rodzaje soli kamiennej – jodowaną i niejodowaną. Koniecznie wybierzcie drugą opcję, a przejdziecie przez proces z łatwością. Równie sprawdzoną opcją do zrobienia przetworów będzie wykorzystanie soli morskiej. Ogórki małosolne z tym dodatkiem wyróżniają się chrupkością i intensywnym aromatem.

Jaka sól do ogórków konserwowych?

Sól jest niezwykle ważnym elementem w procesie przygotowania ogórków konserwowych. Ten niepozorny składnik stwarza doskonałe warunki do konserwacji żywności. Chrupkie i soczyste warzywa to nie lada rarytas. Warto więc dowiedzieć się, jaka sól do kiszenia ogórków i konserwowych sprawdzi się najlepiej. Naszą pierwszą propozycję już dobrze znacie. Ponownie rekomendujemy użycie soli kamiennej, której właściwości pozwolą na zrobienie pysznych ogórków konserwowych. To najlepszy gatunek, dlatego niezależnie od rodzaju warzyw, warto po niego sięgnąć. Jeżeli jednak macie w swoich zapasach dużą ilość soli warzonej, zwanej również stołową, to dodajcie ją w odpowiednich proporcjach i cieszcie się równie smacznymi przetworami. Warzywa z jej użyciem charakteryzują się twardą konsystencją i przyjemnym zapachem. Jaka sól do ogórków? Chyba nikt już nie ma wątpliwości!

Ogórkowe specjały – nasze przepisy

Niech odpowiedź na pytanie: jaka sól do ogórków kiszonych, przyda Wam się przy najbliższej okazji. Sprawdźcie, do czego podawać te znakomite przetwory. Mamy dla Was masę inspiracji!

Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym to idealna propozycja na rozpoczęcie dnia. Pieczywo z aromatycznym dodatkiem doskonale smakuje i umili Wam każdy poranek!

A na letnie biesiady w gronie bliskich polecamy sałatkę z ogórków kiszonych. Dobrze smakuje w towarzystwie mięs z grilla, o czym możecie przekonać się w sezonie letnim. Uwaga – szybko znika z talerzy!

Jeżeli lubicie potrawy, które nie tylko dobrze smakują, ale również cieszą oko, to kolorowy bigos z ogórków kiszonych będzie dla Was strzałem w dziesiątkę. Pycha!

Dla miłośników niestandardowych rozwiązań w kuchni polecamy zupę z pieczonego czosnku i soku z ogórków kiszonych. Wykorzystajcie aromatyczny płyn do przyrządzenia tego dania, a efekty pozytywnie Was zaskoczą. Powodzenia i smacznego!