Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku. Jak zawijać tortillę, żeby się nie rozpadła, a pyszny farsz pozostał na swoim miejscu? Ta wiedza przyda się, gdy najdzie nas ochota na skosztowanie wybornych burrito, quesadilli lub domowego kebaba. Nic nie stoi na przeszkodzie, by to doświadczenie przełożyć na bardziej swojskie naleśniki.

Tortilla – z czym to się je?

Jest to rodzaj placka przyrządzanego z mąki kukurydzianej lub pszennej. W zależności od sposobu zawijania można podawać go w charakterze bardzo zróżnicowanych dań. To samo tyczy się farszu. Po inspiracje sięgajmy do kuchni meksykańskiej, w której na talerzach nie brakuje mięsa mielonego, papryki, fasoli i kukurydzy. Największą zaletą dań z tortillą jest fakt, że do nadzienia możemy wrzucić dowolne składniki – od tuńczyka, przez zieloną sałatę, aż do kiełków. Zacznijmy od podstaw, czyli jak dobrze zwinąć tortille, by cieszyły oko i nie sprawiały problemów przy jedzeniu.

Po pierwsze – przygotowanie tortilli

Bardziej doświadczeni szefowie kuchni mogą próbować swoich sił w samodzielnym zrobieniu placków. Jeśli nie czujemy się na siłach lub zwyczajnie nie mamy na to czasu, możemy skorzystać z gotowych egzemplarzy. Należy pamiętać, by krótko podgrzewać tortille na rozgrzanej, ale suchej patelni. Maksymalnie kilkanaście sekund z każdej strony wystarczy. Placki będą dzięki temu nie tylko przyjemnie ciepłe, ale przede wszystkim elastyczne.

Jak zawijać tortille? Kilka sprawdzonych technik

  • Najprostszą metodą polecaną dla kuchennych nowicjuszy jest zwijanie w rulon. Nadzienie umieszczane jest z jednej strony tortilli, następnie całość zwija się w kierunku suchej strony.
  • Burrito to fantastyczne danie i uniwersalny sposób na to, jak zwinąć tortillę. Farsz ląduje na jednej połowie placka, ważne by zachować odstęp od jego krawędzi – około 2-3 centymetrów. W pierwszej kolejności zawija się dół, czyli pozostawioną wolną przestrzeń na krawędzi. Potem chwytamy boki i zawijamy je do środka. Tworząc apetyczne zawiniątko, nie trzeba się spieszyć – ważniejsze jest pilnowanie, by farsz nie wypłynął poza tortillę.
  • Popularność kebabów zaowocowała pojawianiem się pytań o to, jak zawijać wrapy. Nadzienie najlepiej umieścić na środku placka. Dolną część kładzie się na farszu, a następnie zwija się boki. Smaczna kieszonka gotowa!

Sekrety szefów kuchni

Oprócz umiejętnego zawinięcia tortilli, dobrze jest znać kilka patentów, które okażą się pomocne. Wykorzystajmy wykałaczki do spięcia ciasta, zwłaszcza jeśli chcemy podawać mini tortille w czasie przyjęcia. Stawiając na większy rozmiar, dobrze jest owinąć dół placka folią aluminiową. Sprawdza się opiekanie gotowej tortilli na elektrycznym grillu lub po prostu na patelni. Polecamy to zwłaszcza, jeśli w nadzieniu znajdzie się spora porcja sera.

Pomysłów na tortille nigdy dość!

Szybko zechcecie byś mistrzami w zawijaniu tortilli, ponieważ smakowi tortilli z krewetkami nie sposób się oprzeć. Jak widać prosty placek może być bazą szykownego posiłku. Jedzenie zwykle jest oceniane już na podstawie wyglądu. Serowa tortilla z grilla zbierze najwyższe noty. Nie trzeba inwestować w dodatkowe dekoracje, gdy na stole pojawi się tortilla z fasolą, rodzynkami i serem. Wzrok przykuwają także sezamowe klopsiki w rożkach z tortilli, które odświeżają wizerunek kotletów mielonych. Skoro już mowa o uatrakcyjnianiu jadłospisu, wrapów orientalnych też nie powinno w nim zabraknąć.