Gulasz wieprzowy podstawowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, pokrój w kostkę 2x2cm, w garnku rozgrzej mocno olej i podsmaż mięso.

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz papryki w proszku

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj Fix gulasz Knorr z wodą i dodaj do mięsa, duś całość ok. 1 godziny.

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 3

Krok 4

Jak mięso zmięknie dodaj śmietanę i majeranek Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy podstawowy Gulasz wieprzowy podstawowy

Gulasz króluje w domowym menu jako smaczne obiadowe danie. Mięso z sosem, do którego można dodać różne rodzaje warzyw, ziół i grzybów dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przyrządza się go zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Lubią go zwłaszcza fani mięsnych smaków. Warto więc znać podstawowy przepis na gulasz wieprzowy. Przyrządza się go z mięsa podsmażonego z cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz papryką słodką i ostrą. Całość dusi się jeszcze przez jakiś czas po dolaniu wody, a potem zabiela śmietaną. Charakterystyczny smak nadaje gulaszowi również majeranek. Często doprawia się go też kminkiem, oregano lub tymiankiem. Urozmaica się je dodatkiem warzyw – papryki, zielonego groszku, marchewki, cukinii czy czerwonej fasoli. Potrawę serwuje się z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. Wyśmienicie sprawdzają się przy tego rodzaju daniach marynowane lub kiszone dodatki, np. ogórek czy buraczki. Masz ochotę na gulasz wieprzowy? Z podanego przepisu dowiesz się, jak go przygotować.