Gulasz wieprzowy podstawowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy podstawowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

600 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

3 sztuki

3 sztuki

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, pokrój w kostkę 2x2cm, w garnku rozgrzej mocno olej i podsmaż mięso.

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz papryki w proszku

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj Fix gulasz Knorr z wodą i dodaj do mięsa, duś całość ok. 1 godziny.

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 3

Krok 4

Jak mięso zmięknie dodaj śmietanę i majeranek Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.

Gulasz wieprzowy podstawowy  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy podstawowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy podstawowy Gulasz wieprzowy podstawowy

Gulasz króluje w domowym menu jako smaczne obiadowe danie. Mięso z sosem, do którego można dodać różne rodzaje warzyw, ziół i grzybów dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przyrządza się go zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Lubią go zwłaszcza fani mięsnych smaków. Warto więc znać podstawowy przepis na gulasz wieprzowy. Przyrządza się go z mięsa podsmażonego z cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz papryką słodką i ostrą. Całość dusi się jeszcze przez jakiś czas po dolaniu wody, a potem zabiela śmietaną. Charakterystyczny smak nadaje gulaszowi również majeranek. Często doprawia się go też kminkiem, oregano lub tymiankiem. Urozmaica się je dodatkiem warzyw – papryki, zielonego groszku, marchewki, cukinii czy czerwonej fasoli. Potrawę serwuje się z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. Wyśmienicie sprawdzają się przy tego rodzaju daniach marynowane lub kiszone dodatki, np. ogórek czy buraczki. Masz ochotę na gulasz wieprzowy? Z podanego przepisu dowiesz się, jak go przygotować.