Składniki
600 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
3 sztuki
3 sztuki
1 litr
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, pokrój w kostkę 2x2cm, w garnku rozgrzej mocno olej i podsmaż mięso.
Krok 2
Dodaj pokrojoną w grubą kostkę cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz papryki w proszku
Krok 3
Wymieszaj Fix gulasz Knorr z wodą i dodaj do mięsa, duś całość ok. 1 godziny.
Krok 4
Jak mięso zmięknie dodaj śmietanę i majeranek Gotuj jeszcze ok. 5 minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ogórkiem kiszonym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejInne przepisy
Gulasz wieprzowy podstawowy
Gulasz króluje w domowym menu jako smaczne obiadowe danie. Mięso z sosem, do którego można dodać różne rodzaje warzyw, ziół i grzybów dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Przyrządza się go zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Lubią go zwłaszcza fani mięsnych smaków. Warto więc znać podstawowy przepis na gulasz wieprzowy. Przyrządza się go z mięsa podsmażonego z cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym oraz papryką słodką i ostrą. Całość dusi się jeszcze przez jakiś czas po dolaniu wody, a potem zabiela śmietaną. Charakterystyczny smak nadaje gulaszowi również majeranek. Często doprawia się go też kminkiem, oregano lub tymiankiem. Urozmaica się je dodatkiem warzyw – papryki, zielonego groszku, marchewki, cukinii czy czerwonej fasoli. Potrawę serwuje się z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. Wyśmienicie sprawdzają się przy tego rodzaju daniach marynowane lub kiszone dodatki, np. ogórek czy buraczki. Masz ochotę na gulasz wieprzowy? Z podanego przepisu dowiesz się, jak go przygotować.