Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

573 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

144 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

100 mililitrów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę i obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smaż chwilę.

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml zimnej wody i wlej do garnka.

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - Krok 2

Krok 3

Gulasz gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut, aż sos nieco zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie. Na koniec zapraw gulasz śmietaną. Gulasz będzie miał bardziej intensywny aromat, jeśli dodasz do niego odrobinę majeranku.

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • Paweł Łukasik

    Paweł Łukasik , 12.11.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adaś Mietek Ef

    Adaś Mietek Ef , 04.10.2016

    Dobrze. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

Szukasz inspiracji na aromatyczne i smaczne danie jednogarnkowe? Przyrządź gulasz z dodatkiem majeranku i śmietany. Mięso przed dodaniem do bulionu z włoszczyzny warto wcześniej podsmażyć na patelni. Zyska dzięki temu dodatkowy posmak, który możesz wydatniej podkreślić za sprawą świeżej czerwonej papryki, pikantnej cebuli oraz czosnku. Do zaprawienia tego dania wykorzystaj gotową przyprawę do gulaszu. Sięgnij także po kilka łyżek przecieru pomidorowego lub podsmażone na patelni pomidory. Całość zyska spójną i gęstą konsystencję, jeśli pod koniec gotowania dodasz kwaśną śmietanę. Wśród przypraw powinny znaleźć się m.in.: ziele angielskie, liście laurowe oraz aromatyczny majeranek. Rozetrzyj go w dłoniach, aby wydobyć z niego intensywny zapach. Gulasz wieprzowy podawaj na ciepło z chrupiącym pieczywem lub kaszą gryczaną. Oprósz go dla dekoracji posiekaną drobno natką pietruszki lub liśćmi świeżego majeranku. Wypróbuj ten przepis na gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną. Życzymy smacznego.