Gulasz z łopatki wieprzowej | Przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
582 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

50 osób wydrukowało

Pobierz pdf

182 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

100 mililitrów

500 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę i obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju. Gdy się zarumieni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smaż chwilę.

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 500 ml zimnej wody i wlej do garnka.

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - Krok 2

Krok 3

Gulasz gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 30-40 minut, aż sos nieco zgęstnieje, a mięso stanie się miękkie. Na koniec zapraw gulasz śmietaną. Gulasz będzie miał bardziej intensywny aromat, jeśli dodasz do niego odrobinę majeranku.

Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Gulasz z łopatki wieprzowej podawaj z kopytkami, świeżym pieczywem lub sałatką z kiszonych ogórków. 

3

Opinie o przepisie

  • Kat 21

    Kat 21 , 09.08.2022

    Pycha! w trakcie gotowania wpadłam na pomysł i zaserwowałam gulasz z łopatki wieprzowej z plackami ziemniaczanymi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Łukasik

    Paweł Łukasik , 12.11.2019

    pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adaś Mietek Ef

    Adaś Mietek Ef , 04.10.2016

    Dobrze. :-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną Gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną

Szukasz inspiracji na aromatyczne i smaczne danie jednogarnkowe? Przyrządź gulasz z łopatki wieprzowej z dodatkiem majeranku i śmietany. Mięso przed dodaniem do bulionu z włoszczyzny warto wcześniej podsmażyć na patelni. Zyska dzięki temu dodatkowy posmak, który możesz wydatniej podkreślić za sprawą świeżej czerwonej papryki, pikantnej cebuli oraz czosnku. Do zaprawienia tego dania wykorzystaj gotową przyprawę do gulaszu. Sięgnij także po kilka łyżek przecieru pomidorowego lub podsmażone na patelni pomidory. Całość zyska spójną i gęstą konsystencję, jeśli pod koniec gotowania dodasz kwaśną śmietanę. Wśród przypraw powinny znaleźć się m.in.: ziele angielskie, liście laurowe oraz aromatyczny majeranek. Rozetrzyj go w dłoniach, aby wydobyć z niego intensywny zapach. Gulasz wieprzowy podawaj na ciepło z chrupiącym pieczywem lub kaszą gryczaną. Oprósz go dla dekoracji posiekaną drobno natką pietruszki lub liśćmi świeżego majeranku. Wypróbuj ten przepis na gulasz wieprzowy z majerankiem i śmietaną. Życzymy smacznego.