Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

25 dekagramów

400 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni grillowej na 1 łyżce oleju. Opakowanie fixu Knorr- gulasz mieszamy z 500 ml gorącej wody i wlewamy do karkówki, dusimy pod przykryciem 45 minut.

Krok 2

Kurki wyciągamy z zamrażarki i rozmrażamy, dodajemy je do mięsa na ok. 10 minut przed końcem duszenia. (kurki były blanszowane przed mrożeniem, więc nie potrzeba ich długo dusić z sosem). Możemy sos ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Krok 3

Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1 łyżeczka soli, na 100 g makaronu w litrze wody. W naszym przypadku na 400 g makaronu używamy 4 łyżeczki soli i gotujemy makaron w 4 litrach wody. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy na durszlaku. Przekładamy makaron na talerze, polewamy gorącym gulaszem z kurkami, dekorujemy natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej