Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

25 dekagramów

400 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni grillowej na 1 łyżce oleju. Opakowanie fixu Knorr- gulasz mieszamy z 500 ml gorącej wody i wlewamy do karkówki, dusimy pod przykryciem 45 minut.

Krok 2

Kurki wyciągamy z zamrażarki i rozmrażamy, dodajemy je do mięsa na ok. 10 minut przed końcem duszenia. (kurki były blanszowane przed mrożeniem, więc nie potrzeba ich długo dusić z sosem). Możemy sos ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Krok 3

Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1 łyżeczka soli, na 100 g makaronu w litrze wody. W naszym przypadku na 400 g makaronu używamy 4 łyżeczki soli i gotujemy makaron w 4 litrach wody. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy na durszlaku. Przekładamy makaron na talerze, polewamy gorącym gulaszem z kurkami, dekorujemy natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Gulasz à la Stroganoff
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej