Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne

Autor: Piotrek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

25 dekagramów

400 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni grillowej na 1 łyżce oleju. Opakowanie fixu Knorr- gulasz mieszamy z 500 ml gorącej wody i wlewamy do karkówki, dusimy pod przykryciem 45 minut.

Krok 2

Kurki wyciągamy z zamrażarki i rozmrażamy, dodajemy je do mięsa na ok. 10 minut przed końcem duszenia. (kurki były blanszowane przed mrożeniem, więc nie potrzeba ich długo dusić z sosem). Możemy sos ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Krok 3

Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1 łyżeczka soli, na 100 g makaronu w litrze wody. W naszym przypadku na 400 g makaronu używamy 4 łyżeczki soli i gotujemy makaron w 4 litrach wody. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy na durszlaku. Przekładamy makaron na talerze, polewamy gorącym gulaszem z kurkami, dekorujemy natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej