Gulasz wieprzowy z kurkami i makaronem penne
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
4 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
25 dekagramów
400 gramów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karkówkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni grillowej na 1 łyżce oleju. Opakowanie fixu Knorr- gulasz mieszamy z 500 ml gorącej wody i wlewamy do karkówki, dusimy pod przykryciem 45 minut.
Krok 2
Kurki wyciągamy z zamrażarki i rozmrażamy, dodajemy je do mięsa na ok. 10 minut przed końcem duszenia. (kurki były blanszowane przed mrożeniem, więc nie potrzeba ich długo dusić z sosem). Możemy sos ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Krok 3
Makaron penne gotujemy w osolonej wodzie w stosunku 1 łyżeczka soli, na 100 g makaronu w litrze wody. W naszym przypadku na 400 g makaronu używamy 4 łyżeczki soli i gotujemy makaron w 4 litrach wody. Po ugotowaniu hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy na durszlaku. Przekładamy makaron na talerze, polewamy gorącym gulaszem z kurkami, dekorujemy natką pietruszki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej