Galaretka a'la zimne nóżki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galaretka a'la zimne nóżki

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

5

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

2 szczypty

0.5 opakowania

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nóżki i golonki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy.Solimy odrobinę,wkładamy liść laurowy i ziele.Dokładamy obraną marchewkę i pietruszkę.Wszystko gotujemy do miękkości.Wcześniej jednak wyjmujemy marchew i pietruszkę,gdyż mogą nam się rozgotować. Wyjmujemy mięso,a wywar przelewamy przez sito.Marchew i pietruszkę kroimy według uznania(ja pokroiłam marchewkę w plastry a pietruszkę w kostkę).

Krok 2

Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystko wkładamy do przecedzonego wywaru.Dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku i kurkumę.Wkruszamy mini kostkę czosnku. Na dno salaterek układamy kawałki jajek,wsypujemy po łyżce odsączonego groszku wsypujemy troszkę posiekanej natki pietruszki i wlewamy galaretę. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki.

sylkach

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Proste sajgonki
czas przygotowania
44 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Galaretka a'la zimne nóżkiGalaretka a'la zimne nóżki

W kulinarnym świecie niemal codziennie pojawiają się nowe trendy, inspirowane kuchnią z całego świata. Dla odmiany, ten przepis na galaretkę á ​la zimne nóżki jest powrotem do kuchennego retro. Takie danie możesz podać na przyjęciu lub na świątecznym stole. Przygotowanie galaretki nie jest skomplikowane, ale potrzebuje ona czasu, żeby zastygnąć, więc z pewnością nie jest to potrawa do przygotowania "na ostatnią chwilę". Bazą tego dania jest wieprzowina, a dokładniej nóżki i golonki, ugotowane do miękkości. Oprócz mięsa potrzebne będą także warzywa: marchewka, pietruszka, cebula oraz groszek konserwowy z puszki. Do przyprawienia zimnych nóżek użyj liścia laurowego i ziela angielskiego, a także kurkumy. Będziesz też potrzebować jajek ugotowanych na twardo. Aby ułatwić ich obieranie, spróbuj zaraz po ugotowaniu zanurzyć je na kilka minut w lodowatej wodzie. Dzięki temu skorupka powinna łatwiej odchodzić. Galaretkę podawaj dobrze schłodzoną, skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.