Galaretka a'la zimne nóżki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Galaretka a'la zimne nóżki

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

5

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

2 szczypty

0.5 opakowania

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nóżki i golonki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy.Solimy odrobinę,wkładamy liść laurowy i ziele.Dokładamy obraną marchewkę i pietruszkę.Wszystko gotujemy do miękkości.Wcześniej jednak wyjmujemy marchew i pietruszkę,gdyż mogą nam się rozgotować. Wyjmujemy mięso,a wywar przelewamy przez sito.Marchew i pietruszkę kroimy według uznania(ja pokroiłam marchewkę w plastry a pietruszkę w kostkę).

Krok 2

Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystko wkładamy do przecedzonego wywaru.Dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku i kurkumę.Wkruszamy mini kostkę czosnku. Na dno salaterek układamy kawałki jajek,wsypujemy po łyżce odsączonego groszku wsypujemy troszkę posiekanej natki pietruszki i wlewamy galaretę. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki.

sylkach

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Galaretka a'la zimne nóżki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Galaretka a'la zimne nóżkiGalaretka a'la zimne nóżki

W kulinarnym świecie niemal codziennie pojawiają się nowe trendy, inspirowane kuchnią z całego świata. Dla odmiany, ten przepis na galaretkę á ​la zimne nóżki jest powrotem do kuchennego retro. Takie danie możesz podać na przyjęciu lub na świątecznym stole. Przygotowanie galaretki nie jest skomplikowane, ale potrzebuje ona czasu, żeby zastygnąć, więc z pewnością nie jest to potrawa do przygotowania "na ostatnią chwilę". Bazą tego dania jest wieprzowina, a dokładniej nóżki i golonki, ugotowane do miękkości. Oprócz mięsa potrzebne będą także warzywa: marchewka, pietruszka, cebula oraz groszek konserwowy z puszki. Do przyprawienia zimnych nóżek użyj liścia laurowego i ziela angielskiego, a także kurkumy. Będziesz też potrzebować jajek ugotowanych na twardo. Aby ułatwić ich obieranie, spróbuj zaraz po ugotowaniu zanurzyć je na kilka minut w lodowatej wodzie. Dzięki temu skorupka powinna łatwiej odchodzić. Galaretkę podawaj dobrze schłodzoną, skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.