
Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
2 szczypty
0.5 opakowania
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nóżki i golonki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy.Solimy odrobinę,wkładamy liść laurowy i ziele.Dokładamy obraną marchewkę i pietruszkę.Wszystko gotujemy do miękkości.Wcześniej jednak wyjmujemy marchew i pietruszkę,gdyż mogą nam się rozgotować. Wyjmujemy mięso,a wywar przelewamy przez sito.Marchew i pietruszkę kroimy według uznania(ja pokroiłam marchewkę w plastry a pietruszkę w kostkę).
Krok 2
Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystko wkładamy do przecedzonego wywaru.Dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku i kurkumę.Wkruszamy mini kostkę czosnku. Na dno salaterek układamy kawałki jajek,wsypujemy po łyżce odsączonego groszku wsypujemy troszkę posiekanej natki pietruszki i wlewamy galaretę. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Galaretka a'la zimne nóżki
W kulinarnym świecie niemal codziennie pojawiają się nowe trendy, inspirowane kuchnią z całego świata. Dla odmiany, ten przepis na galaretkę á la zimne nóżki jest powrotem do kuchennego retro. Takie danie możesz podać na przyjęciu lub na świątecznym stole. Przygotowanie galaretki nie jest skomplikowane, ale potrzebuje ona czasu, żeby zastygnąć, więc z pewnością nie jest to potrawa do przygotowania "na ostatnią chwilę". Bazą tego dania jest wieprzowina, a dokładniej nóżki i golonki, ugotowane do miękkości. Oprócz mięsa potrzebne będą także warzywa: marchewka, pietruszka, cebula oraz groszek konserwowy z puszki. Do przyprawienia zimnych nóżek użyj liścia laurowego i ziela angielskiego, a także kurkumy. Będziesz też potrzebować jajek ugotowanych na twardo. Aby ułatwić ich obieranie, spróbuj zaraz po ugotowaniu zanurzyć je na kilka minut w lodowatej wodzie. Dzięki temu skorupka powinna łatwiej odchodzić. Galaretkę podawaj dobrze schłodzoną, skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.