
Składniki
1.5 kilograma
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
2 szczypty
0.5 opakowania
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nóżki i golonki myjemy,zalewamy wodą i gotujemy.Solimy odrobinę,wkładamy liść laurowy i ziele.Dokładamy obraną marchewkę i pietruszkę.Wszystko gotujemy do miękkości.Wcześniej jednak wyjmujemy marchew i pietruszkę,gdyż mogą nam się rozgotować. Wyjmujemy mięso,a wywar przelewamy przez sito.Marchew i pietruszkę kroimy według uznania(ja pokroiłam marchewkę w plastry a pietruszkę w kostkę).
Krok 2
Mięso obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki.Wszystko wkładamy do przecedzonego wywaru.Dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu do smaku i kurkumę.Wkruszamy mini kostkę czosnku. Na dno salaterek układamy kawałki jajek,wsypujemy po łyżce odsączonego groszku wsypujemy troszkę posiekanej natki pietruszki i wlewamy galaretę. Odstawiamy do wystudzenia a następnie wstawiamy do lodówki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Galaretka a'la zimne nóżki
W kulinarnym świecie niemal codziennie pojawiają się nowe trendy, inspirowane kuchnią z całego świata. Dla odmiany, ten przepis na galaretkę á la zimne nóżki jest powrotem do kuchennego retro. Takie danie możesz podać na przyjęciu lub na świątecznym stole. Przygotowanie galaretki nie jest skomplikowane, ale potrzebuje ona czasu, żeby zastygnąć, więc z pewnością nie jest to potrawa do przygotowania "na ostatnią chwilę". Bazą tego dania jest wieprzowina, a dokładniej nóżki i golonki, ugotowane do miękkości. Oprócz mięsa potrzebne będą także warzywa: marchewka, pietruszka, cebula oraz groszek konserwowy z puszki. Do przyprawienia zimnych nóżek użyj liścia laurowego i ziela angielskiego, a także kurkumy. Będziesz też potrzebować jajek ugotowanych na twardo. Aby ułatwić ich obieranie, spróbuj zaraz po ugotowaniu zanurzyć je na kilka minut w lodowatej wodzie. Dzięki temu skorupka powinna łatwiej odchodzić. Galaretkę podawaj dobrze schłodzoną, skropioną sokiem z cytryny i posypaną natką pietruszki.


































