Barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz z kiszonych buraków

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
20 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

50 gramów

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz, pokrój na kawałki i ułóż ciasno w słoiku. Na wierzchu połóż obrany ząbek czosnku i chleb. Zalej letnią wodą i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tych kilku dniach sprawdź czy kwas ma kwaśno-winny smak. Jeśli tak, to jest już gotowy. Wyjmij chleb, zamknij słoik i wstaw kwas z buraczkami do lodówki.

Krok 2

Do dużego garnka wlej litr wrzącej wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i wymieszaj. Do wywaru dodaj kiszone buraki razem z sokiem, kostkę czosnkową, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku.

Krok 3

Zamieszaj, zagotuj na małym ogniu, a następnie gotuj bez przykrycia przez pół godziny. Zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować, bo straci kolor. Przecedź do czystego garnka. Jeśli trzeba dodaj więcej bulionu i podgrzej. Podawaj z uszkami lub pasztecikami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z kiszonych burakówBarszcz z kiszonych buraków

Jest wyrazisty, delikatnie kwaśny oraz pikantny. Barszcz z kiszonych buraków świetnie nada się na wigilijny stół. Serwowany z uszkami stanowi jedną z bardziej popularnych świątecznych potraw i jest chętnie przygotowywany także w inne dni roku. Sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i ciepła kolacja. Barszcz podaje się też jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek – pasztecików, krokietów, pierogów itd. Jego przyrządzenie należy zaplanować kilka dni wcześniej, gdyż buraki trzeba najpierw ukisić w słoiku i odstawić na jakiś czas do lodówki. Potem wystarczy je połączyć z sokiem jabłkowym, czosnkiem, przyprawami oraz oliwą i całość gotować. Aby zupa zachowała swój intensywny kolor, należy ją tylko delikatnie podgrzewać na niewielkim ogniu. Barszcz z kiszonych buraków można posypać świeżą natka pietruszki. Jeśli lubisz zabielane zupy, serwuj go z kleksem śmietany i np. gotowanymi ćwiartkami jajka. Przygotuj popularną smaczną zupę według przepisu i serwuj ją na różne sposoby.