Barszcz z kiszonych buraków z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl

Barszcz z kiszonych buraków

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

15 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

50 gramów

1 szklanka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz, pokrój na kawałki i ułóż ciasno w słoiku. Na wierzchu połóż obrany ząbek czosnku i chleb. Zalej letnią wodą i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tych kilku dniach sprawdź czy kwas ma kwaśno-winny smak. Jeśli tak, to jest już gotowy. Wyjmij chleb, zamknij słoik i wstaw kwas z buraczkami do lodówki.

Krok 2

Do dużego garnka wlej litr wrzącej wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i wymieszaj. Do wywaru dodaj kiszone buraki razem z sokiem, kostkę czosnkową, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku.

Krok 3

Zamieszaj, zagotuj na małym ogniu, a następnie gotuj bez przykrycia przez pół godziny. Zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować, bo straci kolor. Przecedź do czystego garnka. Jeśli trzeba dodaj więcej bulionu i podgrzej. Podawaj z uszkami lub pasztecikami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz z kiszonych buraków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z kiszonych burakówBarszcz z kiszonych buraków

Jest wyrazisty, delikatnie kwaśny oraz pikantny. Barszcz z kiszonych buraków świetnie nada się na wigilijny stół. Serwowany z uszkami stanowi jedną z bardziej popularnych świątecznych potraw i jest chętnie przygotowywany także w inne dni roku. Sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i ciepła kolacja. Barszcz podaje się też jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek – pasztecików, krokietów, pierogów itd. Jego przyrządzenie należy zaplanować kilka dni wcześniej, gdyż buraki trzeba najpierw ukisić w słoiku i odstawić na jakiś czas do lodówki. Potem wystarczy je połączyć z sokiem jabłkowym, czosnkiem, przyprawami oraz oliwą i całość gotować. Aby zupa zachowała swój intensywny kolor, należy ją tylko delikatnie podgrzewać na niewielkim ogniu. Barszcz z kiszonych buraków można posypać świeżą natka pietruszki. Jeśli lubisz zabielane zupy, serwuj go z kleksem śmietany i np. gotowanymi ćwiartkami jajka. Przygotuj popularną smaczną zupę według przepisu i serwuj ją na różne sposoby.