Barszcz z kiszonych buraków

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

12 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 łyżka

5 sztuk

1 szczypta

50 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Buraki obierz, pokrój na kawałki i ułóż ciasno w słoiku. Na wierzchu połóż obrany ząbek czosnku i chleb. Zalej letnią wodą i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tych kilku dniach sprawdź czy kwas ma kwaśno-winny smak. Jeśli tak, to jest już gotowy. Wyjmij chleb, zamknij słoik i wstaw kwas z buraczkami do lodówki.

Krok 2

Do dużego garnka wlej litr wrzącej wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i wymieszaj. Do wywaru dodaj kiszone buraki razem z sokiem, kostkę czosnkową, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku.

Krok 3

Zamieszaj, zagotuj na małym ogniu, a następnie gotuj bez przykrycia przez pół godziny. Zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować, bo straci kolor. Przecedź do czystego garnka. Jeśli trzeba dodaj więcej bulionu i podgrzej. Podawaj z uszkami lub pasztecikami.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz z kiszonych burakówBarszcz z kiszonych buraków

Jest wyrazisty, delikatnie kwaśny oraz pikantny. Barszcz z kiszonych buraków świetnie nada się na wigilijny stół. Serwowany z uszkami stanowi jedną z bardziej popularnych świątecznych potraw i jest chętnie przygotowywany także w inne dni roku. Sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i ciepła kolacja. Barszcz podaje się też jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek – pasztecików, krokietów, pierogów itd. Jego przyrządzenie należy zaplanować kilka dni wcześniej, gdyż buraki trzeba najpierw ukisić w słoiku i odstawić na jakiś czas do lodówki. Potem wystarczy je połączyć z sokiem jabłkowym, czosnkiem, przyprawami oraz oliwą i całość gotować. Aby zupa zachowała swój intensywny kolor, należy ją tylko delikatnie podgrzewać na niewielkim ogniu. Barszcz z kiszonych buraków można posypać świeżą natka pietruszki. Jeśli lubisz zabielane zupy, serwuj go z kleksem śmietany i np. gotowanymi ćwiartkami jajka. Przygotuj popularną smaczną zupę według przepisu i serwuj ją na różne sposoby.