
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
50 gramów
1 szklanka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Buraki obierz, pokrój na kawałki i ułóż ciasno w słoiku. Na wierzchu połóż obrany ząbek czosnku i chleb. Zalej letnią wodą i odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tych kilku dniach sprawdź czy kwas ma kwaśno-winny smak. Jeśli tak, to jest już gotowy. Wyjmij chleb, zamknij słoik i wstaw kwas z buraczkami do lodówki.
Krok 2
Do dużego garnka wlej litr wrzącej wody, dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i wymieszaj. Do wywaru dodaj kiszone buraki razem z sokiem, kostkę czosnkową, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku.
Krok 3
Zamieszaj, zagotuj na małym ogniu, a następnie gotuj bez przykrycia przez pół godziny. Zupa ma tylko delikatnie się podgrzewać, nie może się zagotować, bo straci kolor. Przecedź do czystego garnka. Jeśli trzeba dodaj więcej bulionu i podgrzej. Podawaj z uszkami lub pasztecikami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz z kiszonych buraków
Jest wyrazisty, delikatnie kwaśny oraz pikantny. Barszcz z kiszonych buraków świetnie nada się na wigilijny stół. Serwowany z uszkami stanowi jedną z bardziej popularnych świątecznych potraw i jest chętnie przygotowywany także w inne dni roku. Sprawdza się zarówno jako danie obiadowe, jak i ciepła kolacja. Barszcz podaje się też jako dodatek do różnego rodzaju przekąsek – pasztecików, krokietów, pierogów itd. Jego przyrządzenie należy zaplanować kilka dni wcześniej, gdyż buraki trzeba najpierw ukisić w słoiku i odstawić na jakiś czas do lodówki. Potem wystarczy je połączyć z sokiem jabłkowym, czosnkiem, przyprawami oraz oliwą i całość gotować. Aby zupa zachowała swój intensywny kolor, należy ją tylko delikatnie podgrzewać na niewielkim ogniu. Barszcz z kiszonych buraków można posypać świeżą natka pietruszki. Jeśli lubisz zabielane zupy, serwuj go z kleksem śmietany i np. gotowanymi ćwiartkami jajka. Przygotuj popularną smaczną zupę według przepisu i serwuj ją na różne sposoby.