Sopa de almendras czyli słodka zupa z migdałów
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
1 łyżka
4 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz wrzącą wodą, obierz ze skórek i posiekaj.
Krok 2
Zmiksuj na gęstą jednolitą masę, dodając kilka kropel mleka, a pod sam koniec ucierania kilka gorących łyżek mleka.
Krok 3
Przełóż migdałową masę do rondelka, dodaj jeszcze odrobinę gorącego mleka i gotuj na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.
Krok 4
Dodaj resztę mleka, zagotuj i dopraw do smaku cukrem i szczyptą soli.
Krok 5
Słodką migdałowa zupę podawaj z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej