Sopa de almendras czyli słodka zupa z migdałów
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
1 łyżka
4 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz wrzącą wodą, obierz ze skórek i posiekaj.
Krok 2
Zmiksuj na gęstą jednolitą masę, dodając kilka kropel mleka, a pod sam koniec ucierania kilka gorących łyżek mleka.
Krok 3
Przełóż migdałową masę do rondelka, dodaj jeszcze odrobinę gorącego mleka i gotuj na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.
Krok 4
Dodaj resztę mleka, zagotuj i dopraw do smaku cukrem i szczyptą soli.
Krok 5
Słodką migdałowa zupę podawaj z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej