Sopa de almendras czyli słodka zupa z migdałów
łatwe
3 osoby zapisały
Składniki
1 szczypta
1 łyżka
4 szklanki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały sparz wrzącą wodą, obierz ze skórek i posiekaj.
Krok 2
Zmiksuj na gęstą jednolitą masę, dodając kilka kropel mleka, a pod sam koniec ucierania kilka gorących łyżek mleka.
Krok 3
Przełóż migdałową masę do rondelka, dodaj jeszcze odrobinę gorącego mleka i gotuj na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.
Krok 4
Dodaj resztę mleka, zagotuj i dopraw do smaku cukrem i szczyptą soli.
Krok 5
Słodką migdałowa zupę podawaj z grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej