Zupa chrzanowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa chrzanowa

Autor: Tomasz Rog

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 litry

200 mililitrów

200 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 ziarna

4 ziarna

4 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).

Krok 2

Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.

Krok 3

Po kilku minutach przełóż pokrojoną pietruszkę, por, seler i cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Krok 4

Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.

Krok 5

Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Krok 6

Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.

Krok 7

Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.

Krok 8

Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

Tagi:ZUPY
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Pomidory z mozzarellą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej