Zupa chrzanowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa chrzanowa

Autor: Tomasz Rog

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 litry

200 mililitrów

200 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 ziarna

4 ziarna

4 łyżki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).

Krok 2

Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.

Krok 3

Po kilku minutach przełóż pokrojoną pietruszkę, por, seler i cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.

Krok 4

Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.

Krok 5

Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Krok 6

Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.

Krok 7

Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.

Krok 8

Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.

Tagi:ZUPY
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa chrzanowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej