Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
2 litry
200 mililitrów
200 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
2 ziarna
4 ziarna
4 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).
Krok 2
Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.
Krok 3
Po kilku minutach przełóż pokrojoną pietruszkę, por, seler i cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Krok 4
Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
Krok 5
Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 6
Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.
Krok 7
Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.
Krok 8
Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej