
Składniki
2 sztuki
2 sztuki
2 sztuki
0.5 sztuki
2 litry
200 mililitrów
200 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
2 ziarna
4 ziarna
4 łyżki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Boczek pokrój w drobną kostkę (ewentualnie w paseczki), wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż przez kilka minut, aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące. Wtedy ściągnij je z patelni (pozostawiając na niej wytopiony tłuszcz).
Krok 2
Warzywa obierz i drobno pokrój, przysmaż na patelni, na której smażył się boczek.
Krok 3
Po kilku minutach przełóż pokrojoną pietruszkę, por, seler i cebulę do garnka. Zalej je wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz.
Krok 4
Gotuj przez około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
Krok 5
Wtedy wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 6
Gotuj około 20 minut, po czym zmiksuj zupę blenderem.
Krok 7
Do zupy dodaj śmietankę i chrzan, wymieszaj i ponownie zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku.
Krok 8
Zupę podawaj z kawałkami boczku i ewentualnie z jajkiem na twardo.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej