Zupa kalafiorowa

Autor: Kuba Kuba

ratingratingratingratingrating

2

35 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

44 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotującego się bulionu wkładamy pokrojone w kostkę warzywa, oprócz kalafiora. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.

Krok 2

Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą na wpół ugotowane.

Krok 3

Całość gotujemy do czasu, aż kalafior będzie „al dente” – już ugotowany, ale jeszcze chrupiący.

Krok 4

Zupę zabielamy śmietaną, tak by się nie zwarzyła, doprawiamy do smaku i dekorujemy koperkiem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa

Szukasz inspiracji na zupę, która w smaku będzie jednocześnie łagodna i wyrazista? Dobrą propozycją jest kalafiorowa. Zanim zabierzesz się za jej przyrządzanie, wybierz dobry kalafior. Jego różyczki nie powinny mieć na swojej powierzchni żadnych przebarwień. Dobrze go umyj, podziel na mniejsze części i wrzuć do wody jako jeden z pierwszych składników. Następnie dodaj ich resztę. Zupa, dzięki użytemu do jej przyrządzenia miksowi warzyw będzie ciekawie smakować i dobrze się prezentować. Nie zapomnij o przyprawach, które podkreślą ich smak. Kalafiorowa będzie dobra bez względu na sezon – od wiosny do wczesnej jesieni przygotujesz ją ze świeżego warzywa, w zimie możesz użyć mrożonego. Gotową zupę serwuj z ziemniakami, najlepiej pokrojonymi w małe kawałki albo z grzankami przyrządzonymi z pieczywa. Oryginalną propozycją podania zupy jest umieszczenie jej w chlebowej miseczce – łatwo ją wykonasz, wydrążając środek chleba. Do dekoracji zupy możesz użyć posiekanego koperku lub natki pietruszki. Już dziś wypróbuj nasz przepis.