
Składniki
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
4 sztuki
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do gotującego się bulionu wkładamy pokrojone w kostkę warzywa, oprócz kalafiora. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.
Krok 2
Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą na wpół ugotowane.
Krok 3
Całość gotujemy do czasu, aż kalafior będzie „al dente” – już ugotowany, ale jeszcze chrupiący.
Krok 4
Zupę zabielamy śmietaną, tak by się nie zwarzyła, doprawiamy do smaku i dekorujemy koperkiem. Smacznego!

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa kalafiorowa
Szukasz inspiracji na pierwsze danie obiadowe, które w smaku będzie jednocześnie łagodne i wyraziste? Dobrą propozycją jest zupa kalafiorowa. Zdarza się, że warzywo to wzbudza pewne kontrowersje – jedni je uwielbiają, drudzy wręcz przeciwnie. Jak zrobić zupę kalafiorową krok po kroku, by przekonać do niej najbardziej upartych niedowiarków? Służymy pomocą!
Dla kogo? Zupa kalafiorowa, dzięki użytemu do jej przyrządzenia miksowi warzyw, będzie ciekawie smakować i dobrze się prezentować. Nie zapomnij o przyprawach, które podkreślą ich smak. Fani aromatycznych dodatków będą wniebowzięci. Przepis na zupę kalafiorową wykorzystasz bez względu na sezon. Od wiosny do wczesnej jesieni przygotujesz ją ze świeżego warzywa, w zimie możesz użyć mrożonego.
Na jaką okazję? Nie warto bagatelizować znaczenia obiadowej przystawki. Udany starter to niezbędny wstęp do dania głównego. Czy może nim być zupa kalafiorowa? Przepis, który opracowaliśmy, śmiało może konkurować z daniami, bazującymi nawet na bardziej egzotycznych składnikach.
Czy wiesz, że? Zanim zabierzesz się za przyrządzanie zupy, wybierz dobry kalafior. Jego różyczki nie powinny mieć na swojej powierzchni żadnych przebarwień. Dobrze go umyj, podziel na mniejsze części i wrzuć do wody jako jeden z pierwszych składników pysznej zupy kalafiorowej. Następnie dodaj resztę produktów.
Dla urozmaicenia: Gotową zupę kalafiorową serwuj z ziemniakami, najlepiej pokrojonymi w małe kawałki albo z grzankami przyrządzonymi z pieczywa. Oryginalną propozycją podania zupy jest umieszczenie jej w chlebowej miseczce – łatwo ją wykonasz, wydrążając środek chleba. Do dekoracji zupy możesz użyć posiekanego koperku lub natki pietruszki. Już dziś wypróbuj nasz przepis na zupę kalafiorową.