Zupa kalafiorowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa kalafiorowa

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

4

heart
37 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

4 sztuki

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do gotującego się bulionu wkładamy pokrojone w kostkę warzywa, oprócz kalafiora. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.

Krok 2

Kalafiora dzielimy na małe różyczki i dodajemy do zupy, gdy ziemniaki będą na wpół ugotowane.

Krok 3

Całość gotujemy do czasu, aż kalafior będzie „al dente” – już ugotowany, ale jeszcze chrupiący.

Krok 4

Zupę zabielamy śmietaną, tak by się nie zwarzyła, doprawiamy do smaku i dekorujemy koperkiem. Smacznego!

Kuba

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa kalafiorowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Zupa grochowa
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa kalafiorowaZupa kalafiorowa

Szukasz inspiracji na pierwsze danie obiadowe, które w smaku będzie jednocześnie łagodne i wyraziste? Dobrą propozycją jest zupa kalafiorowa. Zdarza się, że warzywo to wzbudza pewne kontrowersje – jedni je uwielbiają, drudzy wręcz przeciwnie. Jak zrobić zupę kalafiorową krok po kroku, by przekonać do niej najbardziej upartych niedowiarków? Służymy pomocą!

Dla kogo? Zupa kalafiorowa, dzięki użytemu do jej przyrządzenia miksowi warzyw, będzie ciekawie smakować i dobrze się prezentować. Nie zapomnij o przyprawach, które podkreślą ich smak. Fani aromatycznych dodatków będą wniebowzięci. Przepis na zupę kalafiorową wykorzystasz bez względu na sezon. Od wiosny do wczesnej jesieni przygotujesz ją ze świeżego warzywa, w zimie możesz użyć mrożonego.

Na jaką okazję? Nie warto bagatelizować znaczenia obiadowej przystawki. Udany starter to niezbędny wstęp do dania głównego. Czy może nim być zupa kalafiorowa? Przepis, który opracowaliśmy, śmiało może konkurować z daniami, bazującymi nawet na bardziej egzotycznych składnikach.

Czy wiesz, że? Zanim zabierzesz się za przyrządzanie zupy, wybierz dobry kalafior. Jego różyczki nie powinny mieć na swojej powierzchni żadnych przebarwień. Dobrze go umyj, podziel na mniejsze części i wrzuć do wody jako jeden z pierwszych składników pysznej zupy kalafiorowej. Następnie dodaj resztę produktów.

Dla urozmaicenia: Gotową zupę kalafiorową serwuj z ziemniakami, najlepiej pokrojonymi w małe kawałki albo z grzankami przyrządzonymi z pieczywa. Oryginalną propozycją podania zupy jest umieszczenie jej w chlebowej miseczce – łatwo ją wykonasz, wydrążając środek chleba. Do dekoracji zupy możesz użyć posiekanego koperku lub natki pietruszki. Już dziś wypróbuj nasz przepis na zupę kalafiorową.