Krupnik tradycyjny przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krupnik tradycyjny

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

null

null

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 litry

0.66 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa oczyść i obierz.

Krok 2

Ziemniaki pokrój w kostkę, cebulę posiekaj, warzywa korzeniowe pokrój w słupki, seler naciowy w plasterki.

Krok 3

Cebulę zeszklij w dużym garnku na maśle, dołóż przyprawy, marchew, pietruszkę oraz seler korzeniowy i naciowy.

Krok 4

Do ugotowanych na półtwardo warzyw dodaj ziemniaki oraz kaszę.

Krok 5

Doprowadź do wrzenia po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Przypraw solą i pieprzem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krupnik tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krupnik tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krupnik tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krupnik tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krupnik tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krupnik tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krupnik tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krupnik tradycyjny - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Jesienna zupa krem z dyni
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej