
Składniki
6 sztuk
1 opakowanie
200 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
1 pęczek
60 mililitrów
2 łyżeczki
1 sztuka
1 litr
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
60 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera.

Krok 2
Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz ze skórki i przełóż do malaksera.

Krok 3
Fix Spaghetti Napoli Knorr wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Krok 4
Połącz wszystkie składniki w malakserze, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Krok 5
Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz.

Krok 6
Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Klasyczne hiszpańskie gazpacho
Gazpacho jest chyba najsłynniejszą chyba hiszpańską zupą. Pochodzi ona z regionu Andaluzji. Jego zaletą jest prostota. Zupy tej nie trzeba gotować. Podaje się ją na zimno, zazwyczaj z grzankami lub posypuje się ją okruchami chleba. Warzywa, z których jest przygotowana, zazwyczaj są surowe. Gazpacho ma pięknie czerwony kolor i jest bardzo orzeźwiające, dlatego chętnie podaje się je w czasie upałów. Aby miało idealną konsystencję, najlepiej je zmiksować blenderem. Nie warto jednak miksować zbyt długo, w zupie powinny być wyczuwalne kawałki warzyw. Jej nazwa wywodzi się bowiem od łacińskiego słowa caspo, które oznacza drobne kawałki. Zupo obowiązkowo musi składać się z pomidorów, czerwonej papryki, świeżego ogórka i czerwonej cebuli. Smak wzmocnisz dzięki dodatkowi oliwy, octu balsamicznego, cytryny i korzennego sosu Worcester. Odrobina Tabasco jest również mile widziana.