Klasyczne hiszpańskie gazpacho przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczne hiszpańskie gazpacho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

285 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

237 osób wydrukowało

Pobierz pdf

471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

60 mililitrów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 1

Krok 2

Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz ze skórki i przełóż do malaksera.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti Napoli Knorr wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki w malakserze, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 4

Krok 5

Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 5

Krok 6

Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczne hiszpańskie gazpachoKlasyczne hiszpańskie gazpacho

Gazpacho jest chyba najsłynniejszą chyba hiszpańską zupą. Pochodzi ona z regionu Andaluzji. Jego zaletą jest prostota. Zupy tej nie trzeba gotować. Podaje się ją na zimno, zazwyczaj z grzankami lub posypuje się ją okruchami chleba. Warzywa, z których jest przygotowana, zazwyczaj są surowe. Gazpacho ma pięknie czerwony kolor i jest bardzo orzeźwiające, dlatego chętnie podaje się je w czasie upałów. Aby miało idealną konsystencję, najlepiej je zmiksować blenderem. Nie warto jednak miksować zbyt długo, w zupie powinny być wyczuwalne kawałki warzyw. Jej nazwa wywodzi się bowiem od łacińskiego słowa caspo, które oznacza drobne kawałki. Zupo obowiązkowo musi składać się z pomidorów, czerwonej papryki, świeżego ogórka i czerwonej cebuli. Smak wzmocnisz dzięki dodatkowi oliwy, octu balsamicznego, cytryny i korzennego sosu Worcester. Odrobina Tabasco jest również mile widziana.