Klasyczne hiszpańskie gazpacho przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Klasyczne hiszpańskie gazpacho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
313 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

521 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

60 mililitrów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 1

Krok 2

Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz ze skórki i przełóż do malaksera.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti Napoli Knorr wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki w malakserze, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 4

Krok 5

Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 5

Krok 6

Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczne hiszpańskie gazpachoKlasyczne hiszpańskie gazpacho

Gazpacho jest chyba najsłynniejszą chyba hiszpańską zupą. Pochodzi ona z regionu Andaluzji. Jego zaletą jest prostota. Zupy tej nie trzeba gotować. Podaje się ją na zimno, zazwyczaj z grzankami lub posypuje się ją okruchami chleba. Warzywa, z których jest przygotowana, zazwyczaj są surowe. Gazpacho ma pięknie czerwony kolor i jest bardzo orzeźwiające, dlatego chętnie podaje się je w czasie upałów. Aby miało idealną konsystencję, najlepiej je zmiksować blenderem. Nie warto jednak miksować zbyt długo, w zupie powinny być wyczuwalne kawałki warzyw. Jej nazwa wywodzi się bowiem od łacińskiego słowa caspo, które oznacza drobne kawałki. Zupo obowiązkowo musi składać się z pomidorów, czerwonej papryki, świeżego ogórka i czerwonej cebuli. Smak wzmocnisz dzięki dodatkowi oliwy, octu balsamicznego, cytryny i korzennego sosu Worcester. Odrobina Tabasco jest również mile widziana.