Klasyczne hiszpańskie gazpacho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

272 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

469 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

60 mililitrów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 1

Krok 2

Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz ze skórki i przełóż do malaksera.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti Napoli Knorr wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki w malakserze, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 4

Krok 5

Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 5

Krok 6

Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczne hiszpańskie gazpachoKlasyczne hiszpańskie gazpacho

Gazpacho jest chyba najsłynniejszą chyba hiszpańską zupą. Pochodzi ona z regionu Andaluzji. Jego zaletą jest prostota. Zupy tej nie trzeba gotować. Podaje się ją na zimno, zazwyczaj z grzankami lub posypuje się ją okruchami chleba. Warzywa, z których jest przygotowana, zazwyczaj są surowe. Gazpacho ma pięknie czerwony kolor i jest bardzo orzeźwiające, dlatego chętnie podaje się je w czasie upałów. Aby miało idealną konsystencję, najlepiej je zmiksować blenderem. Nie warto jednak miksować zbyt długo, w zupie powinny być wyczuwalne kawałki warzyw. Jej nazwa wywodzi się bowiem od łacińskiego słowa caspo, które oznacza drobne kawałki. Zupo obowiązkowo musi składać się z pomidorów, czerwonej papryki, świeżego ogórka i czerwonej cebuli. Smak wzmocnisz dzięki dodatkowi oliwy, octu balsamicznego, cytryny i korzennego sosu Worcester. Odrobina Tabasco jest również mile widziana.