Klasyczne hiszpańskie gazpacho

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

279 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

231 osób wydrukowało

Pobierz pdf

469 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

200 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

2 sztuki

1 pęczek

60 mililitrów

2 łyżeczki

1 sztuka

1 litr

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 1

Krok 2

Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz ze skórki i przełóż do malaksera.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 2

Krok 3

Fix Spaghetti Napoli Knorr wymieszaj z 200 ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki w malakserze, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 4

Krok 5

Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 5

Krok 6

Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.

Klasyczne hiszpańskie gazpacho - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zupa chrzanowa z jajkiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klasyczne hiszpańskie gazpachoKlasyczne hiszpańskie gazpacho

Gazpacho jest chyba najsłynniejszą chyba hiszpańską zupą. Pochodzi ona z regionu Andaluzji. Jego zaletą jest prostota. Zupy tej nie trzeba gotować. Podaje się ją na zimno, zazwyczaj z grzankami lub posypuje się ją okruchami chleba. Warzywa, z których jest przygotowana, zazwyczaj są surowe. Gazpacho ma pięknie czerwony kolor i jest bardzo orzeźwiające, dlatego chętnie podaje się je w czasie upałów. Aby miało idealną konsystencję, najlepiej je zmiksować blenderem. Nie warto jednak miksować zbyt długo, w zupie powinny być wyczuwalne kawałki warzyw. Jej nazwa wywodzi się bowiem od łacińskiego słowa caspo, które oznacza drobne kawałki. Zupo obowiązkowo musi składać się z pomidorów, czerwonej papryki, świeżego ogórka i czerwonej cebuli. Smak wzmocnisz dzięki dodatkowi oliwy, octu balsamicznego, cytryny i korzennego sosu Worcester. Odrobina Tabasco jest również mile widziana.