Jak zrobić sezamki w domu – klasyczne lub bez cukru?

Niewielkie chrupiące ciasteczka o cudownie słodkim smaku i karmelowym aromacie – sezamki to przysmak znany dzieciom i dorosłym niemal na całym świecie. Wiele osób traktuje je jako dodającą energii przekąskę spożywaną podczas zwiększonego wysiłku, inni wolą się delektować ich smakiem w trakcie błogiego lenistwa. Jak zrobić sezamki z miodem lub cukrem? Czy da się je przygotować domowym sposobem?

Skąd się wzięły sezamki? Jak zrobić je w domu?

Sezamki to niewielkie ciasteczka lub cukierki zrobione z ziaren sezamu oraz skarmelizowanego cukru. Trudno określić, kto i kiedy je wymyślił, ale wiadomo, że były znane Babilończykom, czyli już w czasach starożytnych. Za wyjątkowy smak słodkiej przekąski odpowiadają niewielkie nasionka sezamu – jednej z najstarszych roślin oleistych poznanych przez człowieka, a które uprawiane są obecnie w tropikalnych rejonach całego świata. Ziarna sezamowe są doceniane nie tylko za wyjątkowy smak i możliwość wytwarzania z nich oleju popularnego w daniach kuchni tajskiej czy ogólnie azjatyckiej. Jak zrobić sezamki domowym sposobem?

Te chrupiące i przyjemnie słodkie ciasteczka znane są wszystkim łasuchom od wielu pokoleń. Choć z łatwością da się je kupić niemal w każdym sklepie spożywczym, o niebo lepiej smakują te zrobione własnoręcznie. Jak zrobić sezamki w domu? Wyjątkowo prosto, bo do przyrządzenia słodkości w wersji podstawowej wystarczy tylko zwykły cukier kryształ oraz opakowanie ziaren sezamowych. Dodatkowo, aby ciasteczka miały tę samą grubość i zbliżony kształt przyda się jeszcze papier do pieczenia, wałek, patelnia, rondel oraz ostry nóż, którym będzie można podzielić stygnącą masę na mniejsze części.

Na początek przygotujcie składniki – obydwa powinny ważyć tyle samo. Następnie rozgrzejcie patelnię i często mieszając uprażcie sezam, by wzmocnić jego naturalny aromat. W międzyczasie w rondelku i na niewielkim ogniu podgrzewajcie cukier, dopóki całkowicie się nie rozpuści. Do skarmelizowanego cukru wsypcie sezam, szybko wymieszajcie, wylejcie na połówkę pergaminu, przykryjcie drugą częścią papieru i od razu rozwałkujcie na grubość do 1 cm, a następnie szybko zacznijcie kroić na mniejsze części, dopóki całkowicie nie stwardnieją. Gotowe!

Jak zrobić sezamki bez cukru?

Aż trudno uwierzyć, że te pysznie słodkie przysmaki można zrobić bez dodatku cukru! Wystarczy go zastąpić ulubionym rodzajem miodu, np. lipowym, wielokwiatowym czy bardziej pikantnym –spadziowym. Podobnie jak w przypadku przygotowania tradycyjnych ciastek, ciasteczka miodowe również wymagają wyprażenia nasion, dodania do nich płynnego miodu (na 100 g ziaren wystarczy około 2 duże łyżki miodu), szybkiego wymieszania i rozwałkowania pomiędzy dwoma warstwami papieru. Warto wiedzieć, że sezamki zrobione bez skarmelizowanego cukru nie będą twarde i chrupkie jak tradycyjne, a po pocięciu masy na mniejsze kawałki warto przechowywać je w chłodnym miejscu. Takie ciasteczka z powodzeniem możecie użyć nie tylko jako samodzielną przekąskę, ale także dodatek np. do sosów owocowych albo pysznych lodów z figami i ciasteczkami.

Jak się robi sezamki z erytrytolem?

Jeśli w waszej diecie nie ma miejsca na zwykły cukier, a macie ochotę na słodką przekąskę, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić ciasta sezamowe z ksylitolem lub erytrytolem – słodzikiem, który dobrze znosi gotowanie czy pieczenie. Zmielony na puder słodzik wystarczy zmieszać z łyżką wody, dodać uprażone ziarna (100 g sezamu na 80 g słodzika) i dokładnie wymieszać, rozwałkować między warstwami pergaminu i od razu zdjąć papier, żeby się nie skleił z masą. Gdy całość ostygnie, należy ją pokroić lub połamać na mniejsze części, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!