Dla zdrowia!

Co kryje się w małych ziarenkach sezamu? Wszystko, co dobre! Biały, czerwony i czarny sezam zawierają duże ilości wapnia – gwaranta mocnych zębów i kości! 100 g nasion pokrywa niemal dzienne zapotrzebowanie na składniki mineralne takie jak fosfor, magnez, żelazo, cynk i miedź. Co więcej, jest ważnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na zawartość witaminy E łagodzi stres oksydacyjny. Włączając sezam do diety, dostarczasz organizmowi spore ilości białka roślinnego. Osoby będące na diecie wegańskiej powinny mieć to na uwadze.
powrót do góryZainspiruj się!

Gotowy na nowy, urozmaicony jadłospis? Zaczynamy od śniadania! Aby mieć dużo energii na resztę dnia, sięgnij po pożywny posiłek! Płatki owsiane górskie z jogurtem, żurawiną suszoną i prażonym sezamem to alternatywa dla tradycyjnej owsianki. Poranek warto powitać miską domowego muesli z bananem i prażonym sezamem. Palce lizać! Na przygotowanie tego typu śniadania potrzebujesz około pięciu minut. Koniec z wymówkami! Zadbaj o to, aby zacząć dzień w towarzystwie najważniejszego posiłku – śniadania! Pora na kolejną dawkę kulinarnych inspiracji! Sezam idealnie komponuje się z kurczakiem. Podkreśla smak mięsa i nadaje mu bardziej wyrazisty charakter. Duet idealny? Jak najbardziej! Takie połączenie nawiązuje do przepisów pochodzących z kuchni chińskiej. Orientu nigdy za wiele! Pieczony kurczak z sezamem i warzywami, a może kurczak w sosie teriyaki w sezamie? Należysz do miłośników azjatyckich smaków? Te propozycje są właśnie dla ciebie! Dopiero zaczynasz przygodę z odkrywaniem nowych smaków? Z przygotowaniem tych dań z pewnością sobie poradzisz! Warto pamiętać również o przepisie na Koreańskie Bulgogi z grzybami enoki oraz makaron Soba. Jedno jest pewne, tymi przepisami zabłyśniesz w towarzystwie! Dla każdego coś dobrego! Tym razem w wersji wegetariańskiej, czyli panierowane tofu z sezamem. Co wybierasz? Z takimi posiłkami dzień stanie się lepszy, a na pewno smaczniejszy! Masz to jak w banku!
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Pierwsze wzmianki o sezamie pochodzą prawdopodobnie sprzed ponad 2 tysięcy lat p.n.e. Na podstawie dostępnych informacji trudno ustalić, jaki kraj jest ich ojczyzną. Liczne źródła wskazują na starożytną Babilonię. To właśnie na tych terenach sezam uznawany był za święty i był przedmiotem kultu. Ze względu na właściwości zdrowotne te maleńkie ziarna określano mianem „przyprawy bogów”.
- Zastanawiasz się, w jaki sposób sezam przemierzył tysiące kilometrów i dotarł do Europy? Podania i legendy głoszą, że na polskie stoły trafił za sprawą licznych kontaktów Sarmatów z imperium tureckim.
- Sezam wykorzystuje się również do produkcji wielu przysmaków. Wegetarianie i weganie z pewnością coś o tym wiedzą! Pasta tahini, hummus? Brzmi znajomo? Te pyszności cieszą się niebywałą popularnością! Zrezygnuj z gotowych produktów i spróbuj przygotować je na własną rękę!
- W kosmetyce równie chętnie korzysta się z dobroczynnych właściwości oleju sezamowego. Warto wspomnieć, że należy do grupy najstarszych olejów świata. Produkty z tym właśnie olejem idealnie sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym, kiedy skóra potrzebuje dodatkowego nawilżenia i natłuszczenia. Olej sezamowy zadba o cerę przesuszoną, wymagającą regeneracji. Co więcej, nada jej blasku i jedwabistej gładkości. Ponadto można go również stosować na suche i zniszczone włosy. Nie musisz wydawać fortuny na drogie odżywki! Wystarczy sięgnąć po to, co naturalne, bez silikonów.
Jak się za to zabrać?

W sprzedaży dostępne są dwa rodzaje sezamu: łuskany, który należy przechowywać w lodówce lub zamrażarce, co zapobiega jełczeniu; oraz sezam niełuskany, który powinien być przechowywany w szczelnym i suchym pojemniku, a najlepiej w chłodnym i ciemnym miejscu. Bezpośrednio przed spożyciem ziarna sezamu można zmielić np. w młynku do kawy. Będą szybciej i łatwiej trawione. Podobny efekt można uzyskać przez ich uprzednie namoczenie lub podprażenie. Można również spożywać je na surowo jako dodatek do sałatek. Małe ziarna, wielki smak! Zrób zapasy białego i czarnego sezamu i zacznij używać go na co dzień!
powrót do góryZ czym to się je?

Sezam to gatunek rośliny jednorocznej, występujący tylko w uprawie. Niektórych może zaskoczyć fakt, że na rynku spożywczym dostępne są aż trzy jego odmiany. Najczęściej spotykany jest sezam biały o nieco słodkawych i orzechowych smaku. Równie pyszny jest czarny sezam, niezwykle aromatyczny. Jeśli z kolei szukasz produktu, który ozdobi twoje danie, sięgnij po sezam czerwony! Do wyboru, do koloru! Te niepozorne nasionka z pewnością urozmaicą twoje potrawy i dodadzą im niepowtarzalnego smaku. Jeśli szukasz pomysłów na dania z sezamem w roli głównej, koniecznie pamiętaj o hummusie i paście tahini. Oba produkty wiodą prym w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Jeśli jeszcze nie znasz ich smaku, nie czekaj dłużej. Tahini to nic innego jak domowa pasta z prażonych ziaren sezamu. Hummus natomiast powstaje z połączenia ciecierzycy, czosnku i sezamu. Pożywne, pyszne, a przede wszystkim zdrowe! Odkrywaj nowe smaki! Ziarna sprawdzą się także w roli dodatku do sałatek, dań kuchni azjatyckich np. sushi. Ciekawym sposobem wykorzystania sezamu jest gomasio, czyli sól sezamowa. Na tym nie koniec! Bez słodkości ani rusz. Wspomniane wcześniej chałwa i sezamki to popisowe i tradycyjne przysmaki przygotowane z użyciem sezamu! Jest w czym wybierać, prawda? Do dzieła!
powrót do góry
Komentarze (0)