Czym zastąpić olej sezamowy? Co zastosować w kuchni zamiast niego?
Olej sezamowy to produkt, który poprawia smak wielu potraw. Wykorzystujemy go m.in. do mięs, makaronów i past. Nie wyobrażacie sobie gotowania bez tego składnika, a właśnie zabrakło go w Waszych zapasach? Nie martwcie się! Podpowiadamy, czym zastąpić olej sezamowy. Nasze propozycje są tak dobre, że nie zauważycie żadnej różnicy. Jesteście ciekawi? Zapraszamy!
Olej sezamowy – wygląd i aromat
Zanim poznacie doskonałe zamienniki oleju sezamowego, to warto najpierw zastanowić się nad jego podstawowymi właściwościami. Musimy zadać sobie najważniejsze pytanie! Jak pachnie i smakuje ten produkt? Olej sezamowy ma specyficzny, orzechowy aromat. Nadaje się więc zarówno do wytrawnych, jak i słodkich potraw. Warto również zwrócić uwagę na jego barwę. Olej sezamowy ma słoneczny odcień, stąd nie wyróżnia się na tle składników o podobnym zastosowaniu. Natomiast olej z prażonych nasion sezamu charakteryzuje odcień ciemno złoty do brązowego To jak, poszukamy sprawdzonych zamienników? Przedstawiamy nasze propozycje!
Olej sezamowy – czym go zastąpić?
Jeżeli w Waszych zapasach zabrakło oleju sezamowego i potrzebujecie jego najwierniejszego zamiennika, to przygotowaliśmy pewną propozycję. Nie jest to czasochłonne zadanie, jednak może zająć kilkanaście minut. Będziecie potrzebować 2/3 szklanki nasionek sezamu i szklankę wybranego oleju. Polecamy rzepakowy lub słonecznikowy. Od czego zacząć? Prażymy ziarenka na patelni przez kilka minut, jednak należy uważać, bo można je w łatwy sposób przypalić. Przekładamy do miseczki przygotowany sezam i zalewamy go olejem. Całość blendujemy, aż uzyskamy gładką masę. Gotowe! Tym sposobem otrzymamy olej z dodatkiem sezamu. Jak zblendujemy ziarna i olej rzepakowy lub słonecznikowy to powstanie pasta. Może ona nadać specyficzny dla sezamu prażonego smak, ale nie możemy na niej smażyć! Wasz domowy olej sezamowy nadaje się do spożycia.
Najprostsze zamienniki oleju sezamowego
Czym można zastąpić olej sezamowy? Wykorzystajcie produkty, które z pewnością każdy ma w szafce. Ze względu na konsystencję oleju sezamowego jako zamiennik dobrze sprawdzi się oliwa z oliwek. Jej delikatny aromat może nieco zmienić smak dania ze względu na swój charakterystyczny aromat. Podobnie jest z innymi olejami, dlatego możecie sięgnąć po wiele podobnych zamienników! Lista tych produktów praktycznie się nie kończy. Co zamiast oleju sezamowego? Dobrze sprawdzą się również: olej z pestek dyni, olej z orzechów laskowych oraz olej z awokado. Należy jednak pamiętać o tym, że wszystkie te oleje mają charakterystyczne własne aromaty, możemy z powiedzeniem użyć ich zamiast oleju sezamowego - raczej na zimno, ponieważ nie nadają się do smażenia. Wybierzcie swój ulubiony zamiennik lub po prostu taki, który znajduje się w Waszych zapasach!
Poznajcie nasze przepisy
Czym zastąpić olej sezamowy? Nie zaprzątajcie sobie głowy tym pytaniem, rekomendujemy zacząć gotowanie! Poznajcie nasze przepisy z wykorzystaniem tego produktu lub jego zamienników.
Sezamowy kurczak świetnie sprawdza się w porze obiadowej. Podawajcie go w towarzystwie ryżu, a z pewnością zachwyci Was smakiem. Pycha! Jeżeli jednak wolicie kurczaka w innej odsłonie, to mamy alternatywny, lecz równie dobry przepis. Gotowi? Pieczony kurczak z groszkiem to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Musicie go spróbować!
Fanom ryb polecamy coś specjalnego. Lubicie halibuta? Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście, to przygotujcie steki rybne i poznajcie jego fenomenalny smak. Polecamy serować go z dodatkiem, jakim jest surówka z rzodkiewki. To doskonałe połączenie!
Sałatka makaronowa z tuńczykiem z pewnością będzie gwiazdą wieczoru, gwarantujemy, że goście będą zachwyceni. To szybkie, ale niezwykle efektowne danie! Kto by pomyślał, że przygotujecie je w 20 minut!
Do wszystkich orientalnych dań możecie przygotować smażony ryż po chińsku, który będzie idealnym dodatkiem. Życzymy Wam udanego gotowania i smacznego!
Komentarze (0)