Solianka - przepis: mięsna zupa (z mięsem) | Przepisy.pl pixel

Solianka mięsna

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

40 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

100 gramów

250 gramów

3 sztuki

100 gramów

3 sztuki

50 gramów

1 sztuka

4 łyżki

1.5 litra

80 mililitrów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z wołowiny i cielęciny z dodatkiem kostki Knorr ugotuj bulion przez 1,5 godziny. Ugotowane mięso, szynkę i parówki pokrój w kostkę.

Krok 2

Nerki przelej wrzątkiem, zalej zimna wodą, ugotuj i pokrój podobnie jak mięso.

Krok 3

Ogórki kiszone zetrzyj na grubych oczkach, cebulę skrój w kostkę i wszystko podsmaż na maśle. Dodaj koncentrat pomidorowy.

Krok 4

Do gotującego się bulionu włóż mięsa, usmażone warzywa, oliwki, ogórki, kapary i gotuj 20 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodaj śmietanę i podawaj z plasterkami cytryny, oliwkami i zieleniną.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Solianka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Solianka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Solianka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Solianka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Solianka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Solianka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Solianka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Solianka mięsna  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej