Składniki
1 opakowanie
1 litr
3 sztuki
4 sztuki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie jest niezwykle proste i nie sposób czegoś tu popsuć. Wystarczy ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w bulionie, a gdy będą już gotowe, dodać szczaw ze słoiczka.
Krok 2
Zabielić śmietaną, ostrożnie by się nie zważyła. Podawać z jajkiem na twardo.
Krok 3
Szczaw sam w sobie jest zwykle dość słony więc nie trzeba doprawiać ziemniaków, ale wiadomo – każdy ma swój gust i na niego właśnie trzeba się zdać w tej kwestii. Całość zmiksować blenderem na gładki krem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa szczawiowa
Szczaw to roślina, która charakteryzuje się wyjątkowym, kwaśno-cierpkim smakiem. Można go użyć jako dodatku do dań głównych albo do przygotowania smacznej zupy, np. tej, którą przyrządzisz z pomocą naszego przepisu. Do jej ugotowania równie dobrze co szczaw świeży, sprawdzi się ten wekowany. Dobrym dodatkiem do zupy będą ziemniaki i jajko, które pokroić możesz na połówki lub ćwiartki. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach – lekko kwaskowaty smak szczawiu będzie dobrze komponował się ze szczyptą oregano lub cząbru górskiego. Gotowe danie możesz zabielić niewielką ilością śmietany albo jogurtu naturalnego. Będzie dzięki temu delikatniejsze w smaku. Zupę szczawiową da się serwować na dwa sposoby: nie tylko na gorąco, ale także jako chłodnik – jest zatem uniwersalnym daniem całorocznym. Potrawę podawaj z kromką ulubionego pieczywa, ciekawy smak osiągniesz łącząc szczawiową z chlebem razowym. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na tę smaczną zupę i koniecznie podziel się swoimi wrażeniami.