Zupa szczawiowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa szczawiowa

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

2

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 litr

3 sztuki

4 sztuki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie jest niezwykle proste i nie sposób czegoś tu popsuć. Wystarczy ziemniaki pokrojone w kostkę ugotować w bulionie, a gdy będą już gotowe, dodać szczaw ze słoiczka.

Krok 2

Zabielić śmietaną, ostrożnie by się nie zważyła. Podawać z jajkiem na twardo.

Krok 3

Szczaw sam w sobie jest zwykle dość słony więc nie trzeba doprawiać ziemniaków, ale wiadomo – każdy ma swój gust i na niego właśnie trzeba się zdać w tej kwestii. Całość zmiksować blenderem na gładki krem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa szczawiowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Neapolitanka
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa szczawiowaZupa szczawiowa

Szczaw to roślina, która charakteryzuje się wyjątkowym, kwaśno-cierpkim smakiem. Można go użyć jako dodatku do dań głównych albo do przygotowania smacznej zupy, np. tej, którą przyrządzisz z pomocą naszego przepisu. Do jej ugotowania równie dobrze co szczaw świeży, sprawdzi się ten wekowany. Dobrym dodatkiem do zupy będą ziemniaki i jajko, które pokroić możesz na połówki lub ćwiartki. Pamiętaj także o odpowiednich przyprawach – lekko kwaskowaty smak szczawiu będzie dobrze komponował się ze szczyptą oregano lub cząbru górskiego. Gotowe danie możesz zabielić niewielką ilością śmietany albo jogurtu naturalnego. Będzie dzięki temu delikatniejsze w smaku. Zupę szczawiową da się serwować na dwa sposoby: nie tylko na gorąco, ale także jako chłodnik – jest zatem uniwersalnym daniem całorocznym. Potrawę podawaj z kromką ulubionego pieczywa, ciekawy smak osiągniesz łącząc szczawiową z chlebem razowym. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na tę smaczną zupę i koniecznie podziel się swoimi wrażeniami.