Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami
średnie
10 osób zapisało
Składniki
0.6 kilograma
100 gramów
3 plastry
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
8 sztuk
3 łyżki
200 gramów
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Łopatke wieprzową myjemy , osuszamy , dzielimy na sześć porcji . Rozbijamy , opruszamy solą i pieprzem . Odstawiamy do lodówki .
Krok 2
Boczek , szynke pieczoną kroimy w kostke . Następnie pieczarki i por kroimy na plastry , reszte warzyw rozkrawamy wzdłuż , następnie kroimy je w zapałke . Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwe z oliwek , smażymy boczek , szynke . Dodajemy resztę warzyw i smażymy je ok. 5-7 min , aż lekko zmiękną . Doprawiamy wegetą , pieprzem .
Krok 3
Tak przygotowany farsz nakładamy na porcje wieprzowiny . Mięso formujemy na wzór sakiewki , związujemy ją starannie , wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni , pieczemy je do uzyskania rumianego koloru , następnie pozostawiamy je w piekarniku na 150-160 stopni aż do uzyskania miękkiego mięsa .
Krok 4
Sakiewki podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczarkowym . Smacznego .
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNa zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej