Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami

Autor: GrzegorzRSL GrzegorzRSL

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.6 kilograma

100 gramów

3 plastry

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

8 sztuk

3 łyżki

200 gramów

1 łyżeczka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łopatke wieprzową myjemy , osuszamy , dzielimy na sześć porcji . Rozbijamy , opruszamy solą i pieprzem . Odstawiamy do lodówki .

Krok 2

Boczek , szynke pieczoną kroimy w kostke . Następnie pieczarki i por kroimy na plastry , reszte warzyw rozkrawamy wzdłuż , następnie kroimy je w zapałke . Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwe z oliwek , smażymy boczek , szynke . Dodajemy resztę warzyw i smażymy je ok. 5-7 min , aż lekko zmiękną . Doprawiamy wegetą , pieprzem .

Krok 3

Tak przygotowany farsz nakładamy na porcje wieprzowiny . Mięso formujemy na wzór sakiewki , związujemy ją starannie , wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni , pieczemy je do uzyskania rumianego koloru , następnie pozostawiamy je w piekarniku na 150-160 stopni aż do uzyskania miękkiego mięsa .

Krok 4

Sakiewki podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczarkowym . Smacznego .

GrzegorzRSL GrzegorzRSL

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej