Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami

Autor: GrzegorzRSL GrzegorzRSL

ratingratingratingratingrating

505

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

8 sztuk

3 plastry

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

0.6 kilograma

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

200 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łopatke wieprzową myjemy , osuszamy , dzielimy na sześć porcji . Rozbijamy , opruszamy solą i pieprzem . Odstawiamy do lodówki .

Krok 2

Boczek , szynke pieczoną kroimy w kostke . Następnie pieczarki i por kroimy na plastry , reszte warzyw rozkrawamy wzdłuż , następnie kroimy je w zapałke . Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwe z oliwek , smażymy boczek , szynke . Dodajemy resztę warzyw i smażymy je ok. 5-7 min , aż lekko zmiękną . Doprawiamy wegetą , pieprzem .

Krok 3

Tak przygotowany farsz nakładamy na porcje wieprzowiny . Mięso formujemy na wzór sakiewki , związujemy ją starannie , wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni , pieczemy je do uzyskania rumianego koloru , następnie pozostawiamy je w piekarniku na 150-160 stopni aż do uzyskania miękkiego mięsa .

Krok 4

Sakiewki podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczarkowym . Smacznego .

0

Opinie o przepisie

Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej