Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami

Autor: GrzegorzRSL GrzegorzRSL

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 łyżki

1 sztuka

8 sztuk

1 łyżeczka

0.6 kilograma

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

3 plastry

200 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łopatke wieprzową myjemy , osuszamy , dzielimy na sześć porcji . Rozbijamy , opruszamy solą i pieprzem . Odstawiamy do lodówki .

Krok 2

Boczek , szynke pieczoną kroimy w kostke . Następnie pieczarki i por kroimy na plastry , reszte warzyw rozkrawamy wzdłuż , następnie kroimy je w zapałke . Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwe z oliwek , smażymy boczek , szynke . Dodajemy resztę warzyw i smażymy je ok. 5-7 min , aż lekko zmiękną . Doprawiamy wegetą , pieprzem .

Krok 3

Tak przygotowany farsz nakładamy na porcje wieprzowiny . Mięso formujemy na wzór sakiewki , związujemy ją starannie , wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni , pieczemy je do uzyskania rumianego koloru , następnie pozostawiamy je w piekarniku na 150-160 stopni aż do uzyskania miękkiego mięsa .

Krok 4

Sakiewki podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem pieczarkowym . Smacznego .

GrzegorzRSL GrzegorzRSL

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sakiewki faszerowane boczkiem , pieczoną szynka i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej