Składniki
3 łyżki
2 łyżki
20 dekagramów
1 szczypta
20 dekagramów
125 mililitrów
15 dekagramów
3 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
10 dekagramów
2 łyżeczki
1 łyżka
1 opakowanie
3 łyżki
null
10 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę połam w małą kostkę.
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem na pianę i - dalej ucierając - wbijaj kolejno jajka.
Krok 3
Do masy stopniowo dosypuj obie mąki, proszek do pieczenia, sól i mleko.
Krok 4
Na koniec wsyp cynamon, goździki oraz kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Formę keksową wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przelej do niej ciasto i piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 6
Z cukru pudru, wody oraz soku z cytryny zrób lukier, którym polej ciasto. Udekoruj je bakaliami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej