
Składniki
3 łyżki
2 łyżki
20 dekagramów
1 szczypta
20 dekagramów
125 mililitrów
15 dekagramów
3 sztuki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
10 dekagramów
2 łyżeczki
1 łyżka
1 opakowanie
3 łyżki
null
10 dekagramów
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czekoladę połam w małą kostkę.
Krok 2
Masło utrzyj z cukrem na pianę i - dalej ucierając - wbijaj kolejno jajka.
Krok 3
Do masy stopniowo dosypuj obie mąki, proszek do pieczenia, sól i mleko.
Krok 4
Na koniec wsyp cynamon, goździki oraz kawałki czekolady. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Formę keksową wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przelej do niej ciasto i piecz przez ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 6
Z cukru pudru, wody oraz soku z cytryny zrób lukier, którym polej ciasto. Udekoruj je bakaliami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej



























