Karczochy z pietruszką i czosnkiem pieczone na maśle – Zobacz na przepisy.pl

Karczochy pieczone

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

3 łyżki

3 sztuki

50 gramów

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyjmij karczochy, a następnie obetnij łodygę i czubki liści.

Krok 2

W moździerzu ukręć czosnek, pietruszkę, masło, sól i pieprz. Mieszaninę umieść pomiędzy liśćmi karczocha.

Krok 3

Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, dolej szklankę wody, polej olejem i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z topionym masłem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karczochy pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karczochy pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karczochy pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karczochy pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karczochy pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karczochy pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karczochy pieczone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej