
Składniki
null
null
null
3 łyżki
3 sztuki
50 gramów
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wyjmij karczochy, a następnie obetnij łodygę i czubki liści.
Krok 2
W moździerzu ukręć czosnek, pietruszkę, masło, sól i pieprz. Mieszaninę umieść pomiędzy liśćmi karczocha.
Krok 3
Ułóż je w żaroodpornym naczyniu, dolej szklankę wody, polej olejem i piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z topionym masłem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej