Naleśniki z sosem pomidorowo - śmietanowym, kiełbasą i papryką
łatwe
17 osób zapisało

Składniki
1.5 szklanki
2 sztuki
1 szklanka
1 szklanka
1 szczypta
0.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do blendera wsypujemy mąkę orkiszową, wbijamy jaja, dodajemy mleko i wodę oraz szczyptę soli. Miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe.
Krok 2
Rozgrzewamy patelnię, spryskujemy ja olejem, wylewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki kładziemy jeden na drugim by pozostały miękkie i elastyczne.
Krok 3
Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy lekko na patelni. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki.
Krok 4
Gotowe naleśniki smarujemy niewielka ilością sosu pomidorowo – śmietanowego. Na środku układamy rządek plasterków kiełbasy oraz paseczków papryki. Rolujemy ciasno i podajemy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej