Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami

Autor: cogotujekasia

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

25 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

10 sztuk

1 łyżeczka

1 szklanka

3 szklanki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotowanie zaczynamy od wyboru odpowiedniego naczynia. Zakładając, że nikt nie był w Maroku i nie przywiózł sobie oryginału szukamy idealnego substytutu. Bardzo dobrze sprawdzi się żeliwny garnek, który możecie wstawić również do piekarnika oraz naczynie żaroodporne, które zniesie ogrzewanie bezpośrednio na płycie kuchenki.

Krok 2

Na jego dnie rozgrzewamy połowę oliwy i układamy tam podzielone na nieco mniejsze części piersi kurczaka przyprawione lekko solą i pieprzem. Smażymy je z obu stron i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałą część tłuszczu i teraz smażymy pokrojoną w półkrążki cebulę i cienkie plasterki marchewki. Po kilku minutach dodajemy również drobno posiekane czosnek i imbir. Ciągle mieszamy, by zawartość się nie przypaliła.

Krok 3

Teraz czas na przyprawy: wsypujemy kolendrę, cynamon i kumin i mieszamy chwilę, aż poczujemy ich przyjemny, mocny zapach. Wtedy zdejmujemy z ognia, dajemy naczyniu (jeśli to naczynie żaroodporne) lekko ostygnąć i dopiero wtedy wlewamy gorący bulion.

Krok 4

Odsączoną ciecierzycę i posiekane grubo morele dodajemy również do naczynia i mieszamy. Na aromatycznych warzywach układamy kurczaka, szczelnie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w 175oC. Teraz mamy chwilę by grubo posiekać migdały i zrumienić je na suchej patelni.

Krok 5

Po godzinie pieczenia wyjmujemy ostrożnie nasze gorące naczynie, odkrywamy, kurczaka znów odkładamy na chwilę na bok, a do farszu dodajemy migdały i miód, oraz ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z kuskusem lub bez, ale koniecznie ze świeżą kolendrą, która nadaje mu wspaniałą świeżość.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej