Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami

Autor: cogotujekasia

ratingratingratingratingrating

1

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

3 łyżki

1 sztuka

3 sztuki

1 opakowanie

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 pęczek

10 sztuk

1 łyżeczka

1 szklanka

3 szklanki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gotowanie zaczynamy od wyboru odpowiedniego naczynia. Zakładając, że nikt nie był w Maroku i nie przywiózł sobie oryginału szukamy idealnego substytutu. Bardzo dobrze sprawdzi się żeliwny garnek, który możecie wstawić również do piekarnika oraz naczynie żaroodporne, które zniesie ogrzewanie bezpośrednio na płycie kuchenki.

Krok 2

Na jego dnie rozgrzewamy połowę oliwy i układamy tam podzielone na nieco mniejsze części piersi kurczaka przyprawione lekko solą i pieprzem. Smażymy je z obu stron i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałą część tłuszczu i teraz smażymy pokrojoną w półkrążki cebulę i cienkie plasterki marchewki. Po kilku minutach dodajemy również drobno posiekane czosnek i imbir. Ciągle mieszamy, by zawartość się nie przypaliła.

Krok 3

Teraz czas na przyprawy: wsypujemy kolendrę, cynamon i kumin i mieszamy chwilę, aż poczujemy ich przyjemny, mocny zapach. Wtedy zdejmujemy z ognia, dajemy naczyniu (jeśli to naczynie żaroodporne) lekko ostygnąć i dopiero wtedy wlewamy gorący bulion.

Krok 4

Odsączoną ciecierzycę i posiekane grubo morele dodajemy również do naczynia i mieszamy. Na aromatycznych warzywach układamy kurczaka, szczelnie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w 175oC. Teraz mamy chwilę by grubo posiekać migdały i zrumienić je na suchej patelni.

Krok 5

Po godzinie pieczenia wyjmujemy ostrożnie nasze gorące naczynie, odkrywamy, kurczaka znów odkładamy na chwilę na bok, a do farszu dodajemy migdały i miód, oraz ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z kuskusem lub bez, ale koniecznie ze świeżą kolendrą, która nadaje mu wspaniałą świeżość.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej