Tagine z kurczakiem, migdałami i morelami
średnie
24 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
3 łyżki
1 sztuka
3 sztuki
1 opakowanie
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 pęczek
10 sztuk
1 łyżeczka
1 szklanka
3 szklanki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gotowanie zaczynamy od wyboru odpowiedniego naczynia. Zakładając, że nikt nie był w Maroku i nie przywiózł sobie oryginału szukamy idealnego substytutu. Bardzo dobrze sprawdzi się żeliwny garnek, który możecie wstawić również do piekarnika oraz naczynie żaroodporne, które zniesie ogrzewanie bezpośrednio na płycie kuchenki.
Krok 2
Na jego dnie rozgrzewamy połowę oliwy i układamy tam podzielone na nieco mniejsze części piersi kurczaka przyprawione lekko solą i pieprzem. Smażymy je z obu stron i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałą część tłuszczu i teraz smażymy pokrojoną w półkrążki cebulę i cienkie plasterki marchewki. Po kilku minutach dodajemy również drobno posiekane czosnek i imbir. Ciągle mieszamy, by zawartość się nie przypaliła.
Krok 3
Teraz czas na przyprawy: wsypujemy kolendrę, cynamon i kumin i mieszamy chwilę, aż poczujemy ich przyjemny, mocny zapach. Wtedy zdejmujemy z ognia, dajemy naczyniu (jeśli to naczynie żaroodporne) lekko ostygnąć i dopiero wtedy wlewamy gorący bulion.
Krok 4
Odsączoną ciecierzycę i posiekane grubo morele dodajemy również do naczynia i mieszamy. Na aromatycznych warzywach układamy kurczaka, szczelnie przykrywamy lub owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w 175oC. Teraz mamy chwilę by grubo posiekać migdały i zrumienić je na suchej patelni.
Krok 5
Po godzinie pieczenia wyjmujemy ostrożnie nasze gorące naczynie, odkrywamy, kurczaka znów odkładamy na chwilę na bok, a do farszu dodajemy migdały i miód, oraz ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z kuskusem lub bez, ale koniecznie ze świeżą kolendrą, która nadaje mu wspaniałą świeżość.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej