Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego
średnie
30 osób zapisało

Składniki
2 sztuki
200 gramów
500 gramów
400 gramów
1 sztuka
4 łyżki
4 łyżki
750 mililitrów
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos beszamel: zrumień na patelni masło wymieszane z mąką. Kiedy zasmażka będzie złota (nie powinna być brązowa), zalej mlekiem, dodaj gałkę muszkatołową i pieprz, następnie podgrzewaj mieszając ubijaczką do piany przez 10 minut, aż beszamel zgęstnieje.
Krok 2
Mięso podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Mięso, przecier pomidorowy oraz pokruszoną mini kostkę czosnkową włóż do garnka o grubym dnie i duś przez pół godziny.
Krok 3
Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 2 cm. Na wysmarowanej oliwą blasze ułóż warstwę plastrów bakłażana. Na tym rozłóż mięso w sosie pomidorowym i plastry mozzarelli. Wszystko polej beszamelem. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej