Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

750 mililitrów

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos beszamel: zrumień na patelni masło wymieszane z mąką. Kiedy zasmażka będzie złota (nie powinna być brązowa), zalej mlekiem, dodaj gałkę muszkatołową i pieprz, następnie podgrzewaj mieszając ubijaczką do piany przez 10 minut, aż beszamel zgęstnieje.

Krok 2

Mięso podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Mięso, przecier pomidorowy oraz pokruszoną mini kostkę czosnkową włóż do garnka o grubym dnie i duś przez pół godziny.

Krok 3

Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 2 cm. Na wysmarowanej oliwą blasze ułóż warstwę plastrów bakłażana. Na tym rozłóż mięso w sosie pomidorowym i plastry mozzarelli. Wszystko polej beszamelem. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Zapiekanka z brokułami
czas przygotowania
- min.
stopień trudności

łatwe

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej