Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
18 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

30 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

200 gramów

500 gramów

400 gramów

1 sztuka

4 łyżki

4 łyżki

750 mililitrów

1 szczypta

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos beszamel: zrumień na patelni masło wymieszane z mąką. Kiedy zasmażka będzie złota (nie powinna być brązowa), zalej mlekiem, dodaj gałkę muszkatołową i pieprz, następnie podgrzewaj mieszając ubijaczką do piany przez 10 minut, aż beszamel zgęstnieje.

Krok 2

Mięso podsmaż na 2 łyżkach oliwy. Mięso, przecier pomidorowy oraz pokruszoną mini kostkę czosnkową włóż do garnka o grubym dnie i duś przez pół godziny.

Krok 3

Bakłażany umyj, osusz i pokrój w plastry grubości 2 cm. Na wysmarowanej oliwą blasze ułóż warstwę plastrów bakłażana. Na tym rozłóż mięso w sosie pomidorowym i plastry mozzarelli. Wszystko polej beszamelem. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka z bakłażana i mięsa mielonego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej