Składniki
300 gramów
2 sztuki
300 gramów
200 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż dodając do wody Kostki Rosołu z kury Knorr. Naczynie żaroodporne wysmaruj cienką warstwą oleju.
Krok 2
Cebulę posiekaj i podsmaż na małym ogniu do zeszklenia.
Krok 3
Ser żółty zetrzyj na tarce o największych oczkach. Parówki pokrój w plasterki.
Krok 4
Do naczynia włóż warstwę ryżu, na to plasterki parówek, całość przykryj cebulą i posyp serem. Przykryć warstwą ryżu. Na kolejną warstwę ułóż cebulę i parówki. Proces powtarzaj do wypełnienia naczynia. Wierzch posyp serem. Zapiekankę piec około 20 minut w piekarniku. Podawać na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej