
Składniki
420 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
440 gramów
4 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 łyżeczka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażan umyć i pokroić w półksiężyce, posypać solą i odstawić na sitku na pół godziny. Kurczaka pokroić w 1,5 cm paski, warzywa umyć, papryki pokroić w paski, cukinię w półksiężyce, cebulę w piórka.
Krok 2
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć do zrumienienia. Usmażonego kurczaka przesypać do dużej miski.
Krok 3
Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju i podsmażyć przez 3 minuty cukinię z solą i pieprzem do zrumienienia, dodać ją do kurczaka, wlać na patelnię kolejną łyżkę oleju i podsmażyć papryki z solą i pieprzem przez 5 minut, dosypać do reszty usmażonych składników.
Krok 4
Bakłażan wycisnąć z soku i osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać na patelnię po smażeniu papryk i podsmażyć 3 minuty, dosypać do reszty usmażonych składników. Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić w kostkę.
Krok 5
Na patelni po bakłażanie rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz łyżkę tymianku Knorr. Smażyć do zrumienienia cebuli, dodać pomidory, sól, pieprz i cukier, gotować pomidory do odparowania większości wody około 5-10 minut, aż powstanie sos.
Krok 6
Dodać do sosu wcześniej usmażone składniki, dobrze wymieszać z drugą łyżką tymianku Knorr, przykryć i dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej