Ratatouille z kurczakiem - ratatuj: z bakłażanem | Przepisy.pl pixel

Ratatouille z kurczakiem

Autor: blondkuchara -

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

49 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

420 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

440 gramów

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażan umyć i pokroić w półksiężyce, posypać solą i odstawić na sitku na pół godziny. Kurczaka pokroić w 1,5 cm paski, warzywa umyć, papryki pokroić w paski, cukinię w półksiężyce, cebulę w piórka.

Krok 2

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem i smażyć do zrumienienia. Usmażonego kurczaka przesypać do dużej miski.

Krok 3

Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju i podsmażyć przez 3 minuty cukinię z solą i pieprzem do zrumienienia, dodać ją do kurczaka, wlać na patelnię kolejną łyżkę oleju i podsmażyć papryki z solą i pieprzem przez 5 minut, dosypać do reszty usmażonych składników.

Krok 4

Bakłażan wycisnąć z soku i osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać na patelnię po smażeniu papryk i podsmażyć 3 minuty, dosypać do reszty usmażonych składników. Pomidory sparzyć ze skórki, pokroić w kostkę.

Krok 5

Na patelni po bakłażanie rozgrzać łyżkę oleju, dodać cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz łyżkę tymianku Knorr. Smażyć do zrumienienia cebuli, dodać pomidory, sól, pieprz i cukier, gotować pomidory do odparowania większości wody około 5-10 minut, aż powstanie sos.

Krok 6

Dodać do sosu wcześniej usmażone składniki, dobrze wymieszać z drugą łyżką tymianku Knorr, przykryć i dusić jeszcze 10 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ratatouille z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej