Roszponka – jak jeść? Jak smakuje i co z niej zrobić?

Intensywnie zielone, niewielkie listki o łagodnym smaku, złączone w malutki bukiecik – roszponka to nie tylko smaczny dodatek do wielu potraw, ale i doskonały sposób na dekorację dań, zwłaszcza tych serwowanych na zimno. Jak smakuje roszponka? Jak jeść i do czego warto ją dodawać? Podpowiadamy!

Roszponka – co to jest?

Roszponka warzywna (roszpunka jadalna) to niewielka jednoroczna lub dwuletnia roślina należąca do rodziny kozłkowatych i żyjąca w stanie dzikim na niektórych obszarach Europy, Azji Mniejszej oraz Afryki Północnej. Wśród niewielkich, ciemnozielonych i ułożonych w rozetę liści wyrasta łodyga z drobnymi jasnymi kwiatami, z których następnie rozwijają się okrągłe i lekko spłaszczone owoce. Jest tak niepozorna, że przez wiele stuleci nie była stosowana w kuchni, dopiero w XX wieku doceniono jej charakterystyczny smak, a następnie rozpoczęto uprawę na szerszą skalę.

Roszponka – jak jeść?

Na sklepowych półkach czy straganach można kupić opakowania z wyselekcjonowaną i umytą roszponką. Jak jeść te niewielkie listki? Trzeba przyznać, że to niepozorne warzywo jest świetnym zamiennikiem sałat, dlatego doskonale się sprawdza w potrawach przygotowywanych i serwowanych na zimno, jak pełna smaku letnia sałatka z roszponką i pomarańczą, chrupiące grillowane grzanki z serem pleśniowym albo idealna na lunch aromatyczna sałatka z truskawkami i suszoną szynką. Roszponka jest również doskonałym dodatkiem do burgerów, kanapek albo sajgonek warzywnych podawanych w papierze ryżowym bez pieczenia.

Dania z roszponką na ciepło

Chcąc przygotować danie na ciepło, zastanawiacie się, czy roszponkę można smażyć? Choć te niewielkie listki najlepiej smakują na surowo, można je również podawać w innej formie. Przyjemnym, delikatnie orzechowym smakiem zaskoczy was kremowa zupa z roszponki, którą warto zaserwować z uprażonymi płatkami migdałowymi, chrupiącymi grzaneczkami lub chipsami z boczku. Wyjątkowym aromatem i kolorem wyróżniają się kotlety mielone, ponieważ w nich główną rolę odgrywa właśnie świeża roszponka. Z czym jeść takie intensywnie zielone kuleczki z mięsa drobiowego? Najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaczków z wody oraz prostej surówki z rzodkiewek. Roszponka, choć nie lubi być smażona, świetnie znosi krótkie duszenie, gotowanie oraz miksowanie, będąc bazą nie tylko kremowej zupy, ale także gęstego dipu przypominającego trochę popularne pesto.

Roszponka – do czego jeszcze można ją wykorzystać?

Pachnąca wiosną, delikatna roszponka doskonale wpasowuje się nie tylko w liczne przepisy z sałatą w roli głównej, ale także stanowi idealną dekorację i dopełnienie wielu potraw warzywnych i mięsnych, jak delikatne w smaku rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami albo aromatyczna cielęcina na niebiesko. Niewielkie kępki ciemnozielonych listków doskonale się prezentują zarówno w towarzystwie smażonych, pieczonych, duszonych, jak i grillowanych potraw. Sałatka, szaszłyki, kanapki… Nic tak ciekawie nie podkreśli ich koloru i charakteru, jak zwykła roszponka. Co z niej zrobić, by przygotowane danie prezentowało się perfekcyjnie? Wybrać najładniejsze młode kępki, delikatnie umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu i… Gotowe!