Sałatka z rzodkiewki – wielkanocna: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z rzodkiewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
303 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

302 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

346 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj dokładnie i włóż do osolonego wrzątku. Gotuj je do momentu, kiedy będą miękkie (około 8 minut), po czym ostudź.

Sałatka z rzodkiewki - Krok 1

Krok 2

Umyj roszponkę, oczyść rzodkiewki i pokrój je w plastry. Następnie umyj paprykę, oczyść ją z pestek i pokrój w paski. Umyj także pomidory i pokrój je na kawałki. Zwiń plastry szynki w ruloniki.

Sałatka z rzodkiewki - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj Sos sałatkowy grecki Knorr z wodą i olejem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sałatka z rzodkiewki - Krok 3

Krok 4

Następnie włóż wszystkie składniki sałatki do salaterki, polej je sosem i wymieszaj. Całość dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Sałatka z rzodkiewki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 05.11.2019

    Przepyszna sałatka...niestety nie przepadam za papryką, więc zamiast niej dodałam trochę kukurydzy i wyszło pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka na upalne dni
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rzodkiewkiSałatka z rzodkiewki

Do przygotowania prostej, uniwersalnej sałatki potrzebujesz jedynie kilku warzyw i sprawdzonego przepisu. Delikatne liście roszponki połącz z chrupiącą rzodkiewką i papryką, a całość wzbogać dodatkiem szynki. Wykorzystaj także młode ziemniaki – dokładnie je umyj, a następnie ugotuj do miękkości. Gdy przestygną, pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj również pozostałe warzywa: rzodkiewkę, pomidory oraz paprykę, z której należy wcześniej usunąć gniazda nasienne. Umieść je w salaterce razem z opłukaną roszponką oraz zwiniętymi w ruloniki plastrami szynki. Zamiast roszponki możesz wykorzystać dowolny gotowy miks sałat. Smak sałatki najlepiej podkreśla odpowiednio przyrządzony dressing – przygotuj go z oliwy z oliwek połączonej z błyskawicznym greckim sosem sałatkowym w proszku. Zawartość salaterki zalej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę przed podaniem posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni. Zapisz nasz przepis na roszponkę z rzodkiewką i wypróbuj go przy najbliższej okazji.