Sałatka z rzodkiewki – wielkanocna: przepis | Przepisy.pl pixel

Sałatka z rzodkiewki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
303 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

302 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

347 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 dekagramów

1 opakowanie

30 dekagramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki wyszoruj dokładnie i włóż do osolonego wrzątku. Gotuj je do momentu, kiedy będą miękkie (około 8 minut), po czym ostudź.

Sałatka z rzodkiewki - Krok 1

Krok 2

Umyj roszponkę, oczyść rzodkiewki i pokrój je w plastry. Następnie umyj paprykę, oczyść ją z pestek i pokrój w paski. Umyj także pomidory i pokrój je na kawałki. Zwiń plastry szynki w ruloniki.

Sałatka z rzodkiewki - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj Sos sałatkowy grecki Knorr z wodą i olejem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Sałatka z rzodkiewki - Krok 3

Krok 4

Następnie włóż wszystkie składniki sałatki do salaterki, polej je sosem i wymieszaj. Całość dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.

Sałatka z rzodkiewki - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 05.11.2019

    Przepyszna sałatka...niestety nie przepadam za papryką, więc zamiast niej dodałam trochę kukurydzy i wyszło pysznie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z rzodkiewki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z rzodkiewkiSałatka z rzodkiewki

Do przygotowania prostej, uniwersalnej sałatki potrzebujesz jedynie kilku warzyw i sprawdzonego przepisu. Delikatne liście roszponki połącz z chrupiącą rzodkiewką i papryką, a całość wzbogać dodatkiem szynki. Wykorzystaj także młode ziemniaki – dokładnie je umyj, a następnie ugotuj do miękkości. Gdy przestygną, pokrój je na mniejsze kawałki. Posiekaj również pozostałe warzywa: rzodkiewkę, pomidory oraz paprykę, z której należy wcześniej usunąć gniazda nasienne. Umieść je w salaterce razem z opłukaną roszponką oraz zwiniętymi w ruloniki plastrami szynki. Zamiast roszponki możesz wykorzystać dowolny gotowy miks sałat. Smak sałatki najlepiej podkreśla odpowiednio przyrządzony dressing – przygotuj go z oliwy z oliwek połączonej z błyskawicznym greckim sosem sałatkowym w proszku. Zawartość salaterki zalej dressingiem i dokładnie wymieszaj. Gotową sałatkę przed podaniem posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika lub dyni. Zapisz nasz przepis na roszponkę z rzodkiewką i wypróbuj go przy najbliższej okazji.