Dania i potrawy z halloumi | Przepisy.pl pixel

Przepisy z serem halloumi

13 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (13)

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

53

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Czy wiesz, ile czasu wystarczy, by zabrać gości – i siebie oczywiście też – na ucztę rodem z połu...
Sałatka z grillowanym serem halloumi
ratingratingratingratingrating

18

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Halloumi to dość twardy, a jednocześnie elastyczny ser wytwarzany najczęściej z mleka owczego. Sm...
Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pyszna sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami łączy w sobie smaki lata. Świeże warzywa...
Sałatka z grillowanymi szparagami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Proponowane danie wegetariańskie charakteryzuje się interesującym smakiem. Wszystko dzięki właści...
Sałatka grecka z serem halloumi - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Grillowany, delikatny ser, chrupiące warzywa i wyrazisty sos to składniki smacznej sałatki, która...
Grecka sałatka
ratingratingratingratingrating

5

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi - VIDEO
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Są takie sałatki, których trzeba koniecznie spróbować. Zabierają nas w nowe rejony smaków oraz po...
Sałatka z karczochami
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z karczochami to świetny sposób na przekąskę pełną warzyw. Karczochy, popularne w kuchni...
Burger po grecku
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Poznaj sposób na połączenie klasyka amerykańskiej kuchni z docenianymi na całym świecie smakołyka...
Sałatka z halloumi
ratingratingratingratingrating

6

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - HalloumiHalloumi

Dzisiejszy kulinarny kierunek? Cypr! Pierwszym i obowiązkowym przystankiem na tej smacznej trasie będzie wyjątkowy produkt – ser halloumi. Dla wielu kucharzy może być spożywczą nowinką, lecz jesteśmy przekonani, że szybko stanie się elementem potraw, który często będzie gościć w menu. Półtwardy, ale jednocześnie elastyczny ser halloumi smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na gorąco. Zaintrygowani? Czas na degustację!

Dla kogo?

Halloumi pochodzi z Cypru, lecz ogromną popularnością cieszy się także w Grecji i na Bliskim Wschodzie. Jeśli smaki tych zakątków świata są Wam bliskie, nie powinniście zapominać o smacznym, serowym dodatku. Halloumi to wdzięczny składnik dań z południa Europy. Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. To świetny pretekst do skosztowania takich specjałów, jak chociażby ośmiorniczki.

Na jaką okazję?

Macie ochotę na coś słodkiego? Halloumi z miodem i owocami zachwyci każdego łakomczucha. Oto pomysł na oryginalny deser, dzięki któremu można zabłysnąć w czasie podwieczorku. W sałatkach staje się idealnym łącznikiem między warzywnymi, a owocowymi składnikami. Niech nie zabraknie w nich porzeczek, truskawek i grejpfrutów. Ser halloumi nie traci swojej konsystencji podczas smażenia lub grillowania, więc podacie go na imprezie w charakterze wyjątkowej przekąski.

Czy wiesz, że?

Oryginalny ser halloumi produkowany jest wyłącznie na Cyprze. Robiąc zakupy, warto więc zwrócić uwagę na etykietę i miejsce jego pochodzenia. Według tradycyjnych receptur powinien powstawać na bazie mleka owczego i mieć słonawy smak.

Dla urozmaicenia:

Zorganizowanie uczty w cypryjskim stylu wcale nie jest trudne. Zamiast przygotowywa przystawki i jedno, obfite danie główne, postawcie na meze. Mianem tym określa się niewielkie, ale różnorodne przekąski. Na stole w czasie jednego posiedzenia pojawia się ich nawet kilkanaście. Dzięki małym porcjom można skosztować wszystkiego!