Dania i potrawy z halloumi | Przepisy.pl

Przepisy z serem halloumi

12 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (12)

Greckie pity z grillowaną papryką, serem Halloumi i sosem czosnkowym
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Zainspiruj się kuchnią grecką i przygotuj prostą sałatkę przygotowaną na bazie sałaty, rukoli i p...
Sałatka z grillowanym serem halloumi
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Halloumi to dość twardy, a jednocześnie elastyczny ser wytwarzany najczęściej z mleka owczego. Sm...
Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Pyszna sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami łączy w sobie smaki lata. Świeże warzywa...
Sałatka z grillowanymi szparagami
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Proponowane danie wegetariańskie charakteryzuje się interesującym smakiem. Wszystko dzięki właści...
Sałatka grecka z serem halloumi - VIDEO
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Grillowany, delikatny ser, chrupiące warzywa i wyrazisty sos to składniki smacznej sałatki, która...
Grecka sałatka
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi - VIDEO
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Są takie sałatki, których trzeba koniecznie spróbować. Zabierają nas w nowe rejony smaków oraz po...
Sałatka z karczochami
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sałatka z karczochami to świetny sposób na przekąskę pełną warzyw. Karczochy, popularne w kuchni...
Sałatka z halloumi
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - HalloumiHalloumi

Dzisiejszy kulinarny kierunek? Cypr! Pierwszym i obowiązkowym przystankiem na tej smacznej trasie będzie wyjątkowy produkt – ser halloumi. Dla wielu kucharzy może być spożywczą nowinką, lecz jesteśmy przekonani, że szybko stanie się elementem potraw, który często będzie gościć w menu. Półtwardy, ale jednocześnie elastyczny ser halloumi smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na gorąco. Zaintrygowani? Czas na degustację!

Dla kogo?

Halloumi pochodzi z Cypru, lecz ogromną popularnością cieszy się także w Grecji i na Bliskim Wschodzie. Jeśli smaki tych zakątków świata są Wam bliskie, nie powinniście zapominać o smacznym, serowym dodatku. Halloumi to wdzięczny składnik dań z południa Europy. Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. To świetny pretekst do skosztowania takich specjałów, jak chociażby ośmiorniczki.

Na jaką okazję?

Macie ochotę na coś słodkiego? Halloumi z miodem i owocami zachwyci każdego łakomczucha. Oto pomysł na oryginalny deser, dzięki któremu można zabłysnąć w czasie podwieczorku. W sałatkach staje się idealnym łącznikiem między warzywnymi, a owocowymi składnikami. Niech nie zabraknie w nich porzeczek, truskawek i grejpfrutów. Ser halloumi nie traci swojej konsystencji podczas smażenia lub grillowania, więc podacie go na imprezie w charakterze wyjątkowej przekąski.

Czy wiesz, że?

Oryginalny ser halloumi produkowany jest wyłącznie na Cyprze. Robiąc zakupy, warto więc zwrócić uwagę na etykietę i miejsce jego pochodzenia. Według tradycyjnych receptur powinien powstawać na bazie mleka owczego i mieć słonawy smak.

Dla urozmaicenia:

Zorganizowanie uczty w cypryjskim stylu wcale nie jest trudne. Zamiast przygotowywa przystawki i jedno, obfite danie główne, postawcie na meze. Mianem tym określa się niewielkie, ale różnorodne przekąski. Na stole w czasie jednego posiedzenia pojawia się ich nawet kilkanaście. Dzięki małym porcjom można skosztować wszystkiego!