Przepisy z serem halloumi
12 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Halloumi
Dzisiejszy kulinarny kierunek? Cypr! Pierwszym i obowiązkowym przystankiem na tej smacznej trasie będzie wyjątkowy produkt – ser halloumi. Dla wielu kucharzy może być spożywczą nowinką, lecz jesteśmy przekonani, że szybko stanie się elementem potraw, który często będzie gościć w menu. Półtwardy, ale jednocześnie elastyczny ser halloumi smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na gorąco. Zaintrygowani? Czas na degustację!
Dla kogo?
Halloumi pochodzi z Cypru, lecz ogromną popularnością cieszy się także w Grecji i na Bliskim Wschodzie. Jeśli smaki tych zakątków świata są Wam bliskie, nie powinniście zapominać o smacznym, serowym dodatku. Halloumi to wdzięczny składnik dań z południa Europy. Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. To świetny pretekst do skosztowania takich specjałów, jak chociażby ośmiorniczki.
Na jaką okazję?
Macie ochotę na coś słodkiego? Halloumi z miodem i owocami zachwyci każdego łakomczucha. Oto pomysł na oryginalny deser, dzięki któremu można zabłysnąć w czasie podwieczorku. W sałatkach staje się idealnym łącznikiem między warzywnymi, a owocowymi składnikami. Niech nie zabraknie w nich porzeczek, truskawek i grejpfrutów. Ser halloumi nie traci swojej konsystencji podczas smażenia lub grillowania, więc podacie go na imprezie w charakterze wyjątkowej przekąski.
Czy wiesz, że?
Oryginalny ser halloumi produkowany jest wyłącznie na Cyprze. Robiąc zakupy, warto więc zwrócić uwagę na etykietę i miejsce jego pochodzenia. Według tradycyjnych receptur powinien powstawać na bazie mleka owczego i mieć słonawy smak.
Dla urozmaicenia:
Zorganizowanie uczty w cypryjskim stylu wcale nie jest trudne. Zamiast przygotowywa przystawki i jedno, obfite danie główne, postawcie na meze. Mianem tym określa się niewielkie, ale różnorodne przekąski. Na stole w czasie jednego posiedzenia pojawia się ich nawet kilkanaście. Dzięki małym porcjom można skosztować wszystkiego!