Przepisy z serem halloumi
12 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Halloumi
Dzisiejszy kulinarny kierunek? Cypr! Pierwszym i obowiązkowym przystankiem na tej smacznej trasie będzie wyjątkowy produkt – ser halloumi. Dla wielu kucharzy może być spożywczą nowinką, lecz jesteśmy przekonani, że szybko stanie się elementem potraw, który często będzie gościć w menu. Półtwardy, ale jednocześnie elastyczny ser halloumi smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na gorąco. Zaintrygowani? Czas na degustację!
Dla kogo?
Halloumi pochodzi z Cypru, lecz ogromną popularnością cieszy się także w Grecji i na Bliskim Wschodzie. Jeśli smaki tych zakątków świata są Wam bliskie, nie powinniście zapominać o smacznym, serowym dodatku. Halloumi to wdzięczny składnik dań z południa Europy. Doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. To świetny pretekst do skosztowania takich specjałów, jak chociażby ośmiorniczki.
Na jaką okazję?
Macie ochotę na coś słodkiego? Halloumi z miodem i owocami zachwyci każdego łakomczucha. Oto pomysł na oryginalny deser, dzięki któremu można zabłysnąć w czasie podwieczorku. W sałatkach staje się idealnym łącznikiem między warzywnymi, a owocowymi składnikami. Niech nie zabraknie w nich porzeczek, truskawek i grejpfrutów. Ser halloumi nie traci swojej konsystencji podczas smażenia lub grillowania, więc podacie go na imprezie w charakterze wyjątkowej przekąski.
Czy wiesz, że?
Oryginalny ser halloumi produkowany jest wyłącznie na Cyprze. Robiąc zakupy, warto więc zwrócić uwagę na etykietę i miejsce jego pochodzenia. Według tradycyjnych receptur powinien powstawać na bazie mleka owczego i mieć słonawy smak.
Dla urozmaicenia:
Zorganizowanie uczty w cypryjskim stylu wcale nie jest trudne. Zamiast przygotowywa przystawki i jedno, obfite danie główne, postawcie na meze. Mianem tym określa się niewielkie, ale różnorodne przekąski. Na stole w czasie jednego posiedzenia pojawia się ich nawet kilkanaście. Dzięki małym porcjom można skosztować wszystkiego!