Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
łatwe
346 osób zapisało

Składniki
80 gramów
1 opakowanie
8 sztuk
0.25 pęczka
4 sztuki
4 sztuki
50 gramów
1 sztuka
3 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, truskawki pokrój na połówki. Koper pokrój w cienkie paski, a migdały upal na suchej rozgrzanej patelni.

Krok 2
Szparagi oczyść i obgotuj. Zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku, następnie zgrilluj. Potem pokrój je na mniejsze kawałki (2-3 centymetrowej długości).

Krok 3
Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i również zgrilluj, następnie pokrój w nieduże trójkąty.

Krok 4
Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, musztardą i oliwą. Wymieszaj.

Krok 5
Liście jarmużu wyłóż na półmisek, na wierzchu ułóż kawałki kopru, truskawki, szparagi oraz grillowany ser. Całość polej przygotowanym sosem, posyp migdałami i podawaj.


Dobra rada:
Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie świeża kolendra.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy grecki Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami
Pyszna sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami łączy w sobie smaki lata. Świeże warzywa, soczyste owoce i cypryjski ser doskonale komponują się, tworząc wyborną potrawę na wiele okazji. Dodatek do grillowanych dań, drugie śniadanie lub delikatna warzywna kolacja – to tylko niektóre z propozycji zaserwowania tego dania. Jego przygotowanie rozpocznij od szparagów – oczyść je i ugotuj, a następnie zamarynuj w zalewie z oliwy i czosnku, która doda im wyrazistości. Na końcu upiecz je na grillu. Ostudzone połącz z jarmużem, pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, koprem włoskim i grillowanym serem halloumi. Polej sałatkę sosem sałatkowym truskawkowym z chili wymieszanym z musztardą, octem balsamicznym i odrobiną miodu. Jej smak urozmaicisz, posypując całość prażonymi migdałami – zamiast nich możesz wykorzystać orzechy piniowe, włoskie lub nasiona dyni. Sałatka będzie wyśmienita zarówno podawana solo, jak i z grissini lub paluchami z ciasta francuskiego. Z naszego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić to smaczne danie. Zapoznaj się z nim!