Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

345 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

80 gramów

1 opakowanie

8 sztuk

0.25 pęczka

4 sztuki

4 sztuki

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, truskawki pokrój na połówki. Koper pokrój w cienkie paski, a migdały upal na suchej rozgrzanej patelni.

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - Krok 1

Krok 2

Szparagi oczyść i obgotuj. Zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku, następnie zgrilluj. Potem pokrój je na mniejsze kawałki (2-3 centymetrowej długości).

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - Krok 2

Krok 3

Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i również zgrilluj, następnie pokrój w nieduże trójkąty.

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, musztardą i oliwą. Wymieszaj.

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - Krok 4

Krok 5

Liście jarmużu wyłóż na półmisek, na wierzchu ułóż kawałki kopru, truskawki, szparagi oraz grillowany ser. Całość polej przygotowanym sosem, posyp migdałami i podawaj.

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie świeża kolendra.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagamiSałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

Pyszna sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami łączy w sobie smaki lata. Świeże warzywa, soczyste owoce i cypryjski ser doskonale komponują się, tworząc wyborną potrawę na wiele okazji. Dodatek do grillowanych dań, drugie śniadanie lub delikatna warzywna kolacja – to tylko niektóre z propozycji zaserwowania tego dania. Jego przygotowanie rozpocznij od szparagów – oczyść je i ugotuj, a następnie zamarynuj w zalewie z oliwy i czosnku, która doda im wyrazistości. Na końcu upiecz je na grillu. Ostudzone połącz z jarmużem, pokrojonymi w ćwiartki truskawkami, koprem włoskim i grillowanym serem halloumi. Polej sałatkę sosem sałatkowym truskawkowym z chili wymieszanym z musztardą, octem balsamicznym i odrobiną miodu. Jej smak urozmaicisz, posypując całość prażonymi migdałami – zamiast nich możesz wykorzystać orzechy piniowe, włoskie lub nasiona dyni. Sałatka będzie wyśmienita zarówno podawana solo, jak i z grissini lub paluchami z ciasta francuskiego. Z naszego przepisu dowiesz się, jak przyrządzić to smaczne danie. Zapoznaj się z nim!